Kommentar

Et bredt flyktningforlik

I EUROPA: En mor klemmer sin datter etter å ha kommet i land på den greske øya Lesvos med gummibåt fra Tyrkia. Bildet er tatt 9. september i år. Foto: Espen Rasmussen , VG

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, vil ha et nasjonalt forlik om norsk flyktningpolitikk. Det er et ønske vi
stiller oss fullt og helt bak.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel


Dersom vi som samfunn skal klare å møte den flyktningsituasjonen vi står midt oppe i, trenger vi politisk lederskap.

Ingen kan si sikkert hvor mange flyktninger som kommer til Norge i løpet av dette året, eller inn i neste år. Det vi vet, er at det blir svært mange, og at det vil kreve ekstraordinært mye av hele samfunnet dersom vi skal lykkes med mottak og integrering av nykommerne.

Utfordringene handler om integrering, om kostnader, om sysselsetting, om skole og språkopplæring. Selve kjernen i utfordringen er hvorvidt de som kommer hit, blir del av det norske samfunnet, eller om de blir stående utenfor, med de konsekvensene det kan få.

Les kommentaren: Flyktningkrise på Ernas vakt

LEDERSKAP: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum inviterer til et bredt flyktningforlik – på tvers av tradisjonelle politiske skillelinjer. Foto: Helge Mikalsen , VG

Den politikken som legges nå, vil bli førende for dette feltet i lang tid fremover. Skiftende regjeringer de neste tiårene vil måtte håndtere konsekvensene av det som skjer denne høsten. På godt, og på vondt. Det er avgjørende viktig at Ap, som det største opposisjonspartiet, blir med på et bredt asylforlik. Ap og Høyre har, som de to store og ansvarlige partiene, frem til nå vært en felles garantist for en streng, rettferdig og human flyktning – og asylpolitikk i Norge.

Det hviler et stort ansvar på våre politikere. Vi må hjelpe så mange flyktninger vi kan. Samtidig kan vi ikke ta i mot flere enn det samfunnet vårt kan bære. Politikerne må enes om en politikk som brede lag av befolkningen slutter opp om, en politikk som er økonomisk bærekraftig over tid, og som samtidig ivaretar det ansvaret vi har overfor mennesker i nød, både juridisk og moralsk.

Les også: Kilder til VG: Flyktningregningen kan være åtte milliarder kroner

Det å balansere så mange ulike hensyn opp mot hverandre, krever kalde hoder og varme hjerter. Det krever at alle ansvarlige politikere er villige til å inngå kompromisser, til å gi slipp på hjertesaker, og til å komme politiske motstandere i møte. De må stille krav til seg selv og hverandre, til oss som bor i Norge allerede, og til dem som kommer hit.

Dersom vi som samfunn skal klare å møte den flyktningsituasjonen vi står midt oppe i, trenger vi politisk lederskap. Det er dette Sp-lederen viser med sin oppfordring til et nasjonalt forlik. Han krysser de tradisjonelle skillelinjene i norsk politikk, fordi han ser alvoret i situasjonen.

Det er i tider som dette vi ser hva våre politiske ledere er laget av. Vårt håp er at de andre lytter til Slagsvold Vedum. Både i regjeringen og støttepartiene, og i resten av opposisjonen på Stortinget.

Mer om

  1. VG mener
  2. Innvandring
  3. Flyktningkrisen i Europa
  4. Senterpartiet (Sp)
  5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Høsten Stortinget mistet hodet

  2. Et nytt politisk landskap

  3. Innstrammingsillusjonen

  4. Flyktninger og velferdsstaten

  5. Ernas frykt – og Sivs rolle

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder