ROSETOG: Rådhusplassen i Oslo var fylt opp av mennesker og roser mandagen etter terrorangrepet. Foto:Krister Sørbø,VG

Debatt

Kunnskap og åpenhet er det beste vernet mot hat, vold og ekstremisme

Neste uke er det fire år siden 22. juli 2011. Det er både kort og lang tid. Kort – særlig for de sterkest berørte som lever med synlige og usynlige arr daglig. Men også lang – kanskje særlig for skoleungdom som var unge da det skjedde og husker lite av det. Vi skylder dem som kommer etter oss å fortelle historien slik den var.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

Mani Hussaini, leder i AUF

Lisbeth Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene

Mani Hussaini Foto:,

Etter en slik hendelse har vi som mennesker behov for flere steder: vi trenger et sted for å minnes – og det får de berørte nå med minnestedet på Utøya. Men både som mennesker og som samfunn har vi også behov for å lære. De som ikke lærer av historien er dømt til å gjenta den. Det behovet mener vi 22. juli-senteret er med på å dekke.

Bakgrunn: Elden vil ikke ha «Breivikmuseum» i Oslo

Politisk motivert angrep

AUF og Støttegruppa har hele tiden vært opptatt av at historien om 22. juli må fortelles, like brutal og grufull som terrorhendelsen var. Derfor tok vi initiativ til dette læresenteret etter 22. juli. Senteret viser den ærlige og sterke sannheten om 22. juli, og det politiske tankegodset som motiverte terroristen.

Les også: Breiviks bombebil stilles ut

Lisbeth Røyneland Foto:,

For det var ikke en naturkatastrofe som rammet oss. Det var et politisk motivert terrorangrep fra en høyreekstrem terrorist. Hans politiske meninger oppsto ikke i et vakuum – han har meningsfeller, og antallet øker i hele Europa. Historien om 22. juli er historien om hvor farlig ekstreme holdninger er. Det er farlig å sette grupper opp mot hverandre. Det er farlig å skape rasisme. Det må utfordres. Det må møtes med kunnskap.

Det første som vil møte de besøkende, er de 77 menneskene som mistet livet i terrorangrepet.

Må fortelle historien slik den er

Så tar senteret oss tilbake til den grufulle dagen i 2011, minutt for minutt. Utstillingen forteller om hendelsene på en ærlig og nøktern måte, for hendelsene i seg selv er så sterke. Da er det ikke virkemidlene som gjør utstillingen sterk, men den forferdelige hendelsen i seg selv. Der vises elementer som gjør at alt blir enda mer virkelig. Noen vil mene at virkemidlene er for brutale, for sterke. Men 22. juli 2011 var brutalt. Det var fryktelig. Vi må fortelle historien slik den er. Det handler ikke om å gi gjerningsmannen oppmerksomhet, men om å vise tankegodset som motiverte ham. Bilder av alle ofrene, sårene i høyblokka og bevismaterialet, som vraket av bombebilen, viser hva slags sår og skade slike holdninger kan føre til.

Les også: Her er minnestedet på Utøya

Pakkes ikke inn

I senteret pakkes ingenting inn, det viser den brutale virkeligheten fra den dagen og tiden etter. Den brutale virkeligheten vi levde i, og må leve med. Og det kan aldri være et mål å pakke inn denne typen hendelser. Det skal ikke tones ned, og historien skal ikke omskrives. Det er gått fire år, og mye er tilbake til slik det var før. Samtidig blir det aldri som før, og det skal det heller ikke.

Les mer: Her blir det infosenter om 22. juli

Senteret forteller også om verdimobiliseringen i etterkant og alt det vakre som skjedde i landet vårt. Om samfunnets håndtering – om hvordan enkeltmennesker fant sammen i sorg og som støtte for hverandre.

22. juli i år vil det nye 22. juli-senteret åpne.

Kunnskap og åpenhet er det beste vernet mot hat, vold og ekstremisme. Derfor har det hele tiden vært viktig for støttegruppa og AUF at den ærlige historien blir fortalt for at samfunnet i dag og fremtidige generasjoner skal lære, og gjennom dette sørge for at noe lignende ikke vil skje igjen.

Mer om

  1. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn

Flere artikler

  1. Breiviks bombebil stilles ut

  2. Elden vil ikke ha «Breivik-museum» i Oslo

  3. Slik blir 22. juli-markeringen

  4. Slik blir nye Utøya

  5. Stoltenberg: – Norge har vist styrke etter 22. juli

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder