Kommentar

Nøytralitet skaper ingen vinnere

Aker og øvrig konkurranseutsatt industri her til lands er bygd opp ved at krevende kunder og tøffe markeder stadig har gitt oss nye utfordringer.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over 14 år gammel

BEDRIFTSBESØK: Jens Stoltenberg besøkte tirsdag Aker Kværner Verdal. - Han viste både entusiasme og engasjement. For meg er dette et viktig signal, skriver Røkke. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Hver generasjon Aker-ansatte har med kunnskap og erfaring funnet morgendagens løsninger ved å arbeide i et effektivt system. Vi tilbyr våre kunder komplette løsninger, ikke de laveste lønningene. Vi lykkes fordi vi blant oss har mennesker med entusiasme og engasjement, og med respekt for industri. Men, suksessen er ikke vår alene.

Samspill

Akers historie er historien om et tett samspill mellom bedrift og samfunn. Mennesker langt utenfor våre verft og ingeniørkontorer har delt vårt engasjement. Kunder, leverandører, fagforeninger, kapitaleiere og politikere har spilt sentrale roller i Akers suksess. Med slikt samspill kan vi knekke nøtter også i fremtiden.

Vi trenger politikere som deler vår respekt for industri. Vi trenger politikere som forstår sammenhengen mellom industri og verdiskaping, som forstår at konkurransedyktige industribedrifter gir grunnlag for sysselsetting og dermed distriktspolitikk, og som forstår at moderne industri er avhengig av både finansiell kapital og human kapital.

Vi trenger politikere som vil bruke vår nasjonale balanse målrettet for å sikre eksportrettet industri. Vi må satse på industriell bruk av naturgass, og vi må utvide oljevirksomheten i nordområdene, selvfølgelig under strenge krav til miljø. Vi må satse mer på næringsrettet forskning og utvikling og inspirere til et tettere samspill mellom skoler og bedrifter, ikke minst om yrkesrettet utdanning som er fundamentet for effektiv produksjon i industrien, og kjernefag som realfag.

Modige politikere

Vi trenger modige politikere som kan erstatte næringsnøytralitet med næringsengasjement, men som samtidig tør se arbeidsplasser forsvinne. For arbeidsplasser forsvinner, også i Aker. Poenget er hele tiden å skape nye. Mange av oss har helt andre oppgaver nå enn vi hadde før. Likevel er Aker-familien fortsatt landets største arbeidsgiver i privat sektor.

Hver dag foredler vi førsteklasses norskfanget fisk og bringer den skinn- og benfri, fersk og delikat til kresne konsumenter på Kontinentet. Dette er industribygging og distriktspolitikk i praksis.

For ti år siden ristet mange på hodet da jeg kjøpte norske skipsverft. Dette er gårsdagens industri, ble det hevdet. I dag leverer vi avanserte offshoreskip fra våre norske verft ved å la våre kolleger i Romania bygge skrogene, og det er flere ansatte ved våre norske verft enn det var den gang.

Nøkkelressurs

I dag er våre indiske ingeniører en nøkkelressurs når norske offshoreanlegg prosjekteres, samtidig som våre norske ingeniører og prosjektledere bygger oljeplattformer på Russlands østkyst. I dag konkurrerer vårt verft i Verdal med koreanske verft om oppdrag i Mexicogolfen. Og kanskje best av alt: Vi får stadig oftere med oss hjemlige underleverandører på våre oppdrag i utlandet.

Vi utfordrer våre leverandører til å være med og til å tenke nytt. Det har i seg selv en betydelig samfunnsmessig effekt. Ett eksempel: Vi er storbruker av informasjonsteknologi og derfor en viktig premissgiver for utviklingen av denne delen av norsk kunnskapsindustri.

Takknemlige

Vi har sett mye positiv næringspolitikk her til lands, og vi er takknemlige for at dette i mange tilfeller har kommet våre bedrifter og ansatte til gode. Noen eksempler: Høyres fiskeriminister Svein Ludvigsen har kjempet hardt for endringer i norsk fiskeripolitikk og har gitt oss nye muligheter, men også et stort ansvar i mange kystsamfunn. Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen har vært en aktiv pådriver mellom blokkene i det forrige storting og en viktig støttespiller for oss, ikke minst i arbeidet med å redde Kværner.

Statsministerkandidat Jens Stoltenberg besøkte tirsdag denne uken Aker Kværner Verdal. Han viste både entusiasme, engasjement og vilje til å være med å knekke nøtter med norsk industri. For meg er dette et viktig signal. Det er et tegn på at Stoltenberg ser sammenhengene som jeg er opptatt av, og at han tør vise næringsengasjement.

For meg som industrieier er det viktig å understreke at jeg ikke kan ta ansvaret alene for de mange lokalsamfunn langs kysten der Aker-bedriftene er hjørnesteinsbedrift. Politikere både sentralt og regionalt må engasjere seg og gjøre sitt til at det er attraktivt å eie norsk industri. For en ting er sikkert. Jeg kommer ikke til å eie disse bedriftene til evig tid. Mange har altfor lenge fått hevde at det brenner et blått lys for industrien i Norge. I mine øyne er det motsatt. Det brenner et blått lys for de politikerne som ikke tar industriens og hjørnesteinsbedriftenes fremtid på alvor.

Verdier må skapes før de kan fordeles, og for å skape verdier i en stadig mer konkurranseutsatt verden må vi vinne. Norge har gode forutsetninger for å være best i en rekke bransjer, men vi står så mye sterkere om vi kan stå sammen med politikere med ekte næringsengasjement. Nøytralitet skaper ingen vinnere.

Jeg oppfordrer alle til å bruke sin stemmerett og til å la industripolitikk bli en viktig del av valget. Godt valg!

Mer om

  1. Kjell Inge Røkke
  2. Stortingsvalg

Flere artikler

  1. - Industri handler om kunnskap og kløkt

  2. - Industri handler om kunnskap og kløkt

  3. Lover 732 nye jobber

  4. Ap-Jens hyller Røkke

  5. Et nei betyr slutten for industribygda Verdal

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder