TALENDE: Dette bildet fra Svenska Dagbladet er beskrivende for situasjonen i Stockholm etter terrorangrepet.
TALENDE: Dette bildet fra Svenska Dagbladet er beskrivende for situasjonen i Stockholm etter terrorangrepet. Foto: Frida Sundkvist Svenska Dagbladet

VG mener: Tillsammans

MENINGER

Vi må stå sammen og verne om det terroristene forsøker å ta fra oss.

leder
Publisert: Oppdatert: 09.04.17 08:56

Da kronprinsesse Victoria i går formiddag besøkte åstedet for terroranslaget mot Stockholm, ble hun spurt hvordan Sverige nå skulle gå videre:

«Tillsammans», svarte hun, dypt beveget.

Kronprinsessens korte kommentar favner essensen i stockholmere og svenskers reaksjon på det feige, men brutale angrepet på uskyldige mennesker i landets hovedstad fredag ettermiddag. En fredelig helgestart var i løpet av sekunder endret til et blodig mareritt.

"Vi skal hverken bli naive eller servile. Guarden må være oppe. Forkvaklede religiøse og ideologiske terrorister kommer til å aksjonere igjen.

Victorias omfavnelse av nasjonen og menigmanns konkrete handlinger da folk trengte hjelp, uttrykker noe ganske annet enn det enkelte politiske aktører, også her hjemme, har fått seg til å ytre på sosiale medier de siste par døgn. Det er forstemmende hvordan det å nøre opp under mer splid synes å være den første naturlige reaksjon når noe så bestialsk som dette finner sted.

Sorg og sinne er helt normale følelser når blind terror rammer. Å utnytte tragedien til stemmefiske i opprørt vann er imidlertid å tråkke over en anstendighetsgrense. Alle ytringer har krav på å bli fremmet og prøvet i debatt, men det er en tid for alt.

I Stockholm viste det svenske samfunnet seg fra sin beste side da ondskapen brøt løs. Krisehåndteringen synes forbilledlig. Helsepersonell var på plass for å redde liv og lindre smerte. Politi og sikkerhetsstyrker tok raskt kontroll over den skarpe situasjonen, samtidig som de strakk ut en hjelpende hånd til byens borgere og besøkende.

Pressefotoet av den stridsuniformerte som hjelper en eldre kvinne over gaten er på alle måter talende.

I tillegg kommer de mange som åpnet sine hjem for mennesker som ikke kom seg videre da offentlig transport stoppet helt opp. På sosiale medier ble folk tilbudt skyss. Andre tilbød pizza og tak over hodet. Terrorens mål er å spre frykt og hat. «Trenger du hjelp? Er du sulten?», svarte Sverige.

Vi skal hverken bli naive eller servile. Guarden må være oppe. Forkvaklede religiøse og ideologiske terrorister kommer til å aksjonere igjen. Dessverre.

Hvert anslag kommer til å utfordre våre liberale verdier. Det vil koste. Men vi må reise oss og gå videre. Vi kan ikke gi etter. Vi må verne om det terroristene forsøker å ta fra oss; samhold, tillit og troen på demokratiet.

Det gjør vi best tillsammans.

Her kan du lese mer om