Leder

Israel må snu

OMSTRIDT PLAN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker å gjennomføre somstridte planer for Vestbredden før det amerikanske presidentvalget. Foto: REUTERS

Den nye israelske koalisjonsregjeringen varsler at de i nær fremtid vil annektere store deler av den okkuperte Vestbredden. Hvis det skjer vil konsekvensene bli alvorlige, for både israelere og palestinere.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

For palestinerne er dette en katastrofe. Å annektere 30 prosent av Vestbredden vil ramme hundretusener som kan bli drevet fra sine hjem når Israel eksproprierer palestinsk eiendom. Det vil umuliggjøre en tostatsløsning, slik partene så for seg i Oslo-avtalen for snart 30 år siden. Etter mange bitre tilbakeslag står partene ved et avgjørende veivalg. Men nå snakker de ikke sammen. Israel setter kursen.. Palestinerne blir ikke hørt.

En slik politikk tjener ikke Israels langsiktige interesser. Når et flertall av befolkningen vest for Jordanelven blir arabere kan ikke staten Israel i fremtiden være både jødisk og demokratisk. Israel trenger en tostatsløsning for å beholde identitet og folkestyre. 

les også

Netanyahu tatt i ed – lover annektering av Vestbredden

Vi støtter Israels rett til sikkerhet og trygge grenser. Vi er mot alle former for boikott av det eneste demokrati i Midtøsten. Men hvis Israel insisterer på å annektere land i stedet for å forhandle om en fredsløsning vil det utløse sterke internasjonale protester, også fra vennligsinnede land i Europa. Den forsiktige tilnærmingen mellom Israel og sunni-muslimske land i regionen vil bli ødelagt. Annektering kan destabilisere Jordan og  utløse en ny palestinsk oppstand, på Vestbredden og i Gaza.

President Donald Trumps såkalte fredsplan gir statsminister Benjamin Netanyahu ryggdekning for å annektere. Det skal forhandles om en palestinsk ministat, men ingen palestinsk leder vil godta et slikt diktat. Hvis planen gjennomføres blir det hverken tostatsløsning eller fred.

les også

Palestina: Vil ikke lenger være bundet av avtaler med USA og Israel

Nå haster det for Netanyahu å gjennomføre annekteringen før det amerikanske presidentvalget i november. Demokratenes kandidat Joe Biden er mot. Han vil han ikke anerkjenne en anneksjon av okkupert område, “fordi det vil kvele ethvert håp om fred”. Biden vil ikke bruke USAs militære støtte som pressmiddel mot Israel, slik venstresiden i hans parti krever. 

Det har tidligere vært tverrpolitisk støtte i USA om Midtøsten-politikken. Ikke nå lenger. Trumps uforbeholdne støtte til Netanyahu, og stans i bistanden til palestinske myndigheter og sivilsamfunn, splitter amerikansk opinion. Og når palestinerne ikke lenger oppfatter USA som en troverdig mekler blir det enda vanskeligere å oppnå fred.

Les også

 1. Rettssaken mot Netanyahu: Risikerer ti års fengsel

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter søndag i retten i Jerusalem, tiltalt for bestikkelser, svindel og…

Mer om

 1. Israel
 2. Midtøsten
 3. Israel/Palestina
 4. Benjamin Netanyahu
 5. Joe Biden
 6. Donald Trump

Flere artikler

 1. PLO-topp frykter ny intifada: – Situasjonen er kritisk

 2. Inngår avtale med Emiratene: Israel utsetter annektering av Vestbredden

 3. Utenriksministeren tror på tostatsløsning: - Nei, vi er ikke naive

 4. Israelsk nødløsning

 5. Sammen mot Iran

Fra andre aviser

 1. Nå starter annekteringen av Vestbredden

  Bergens Tidende
 2. Hva skal verden gjøre med Israels anneksjon på Vestbredden?

  Aftenposten
 3. De vil erobre palestinernes land, vann og penger. To x-faktorer kan gjøre det mulig.

  Aftenposten
 4. Bosettere uenige om Trumps plan

  Bergens Tidende
 5. Nytt drama i Midtøsten

  Fædrelandsvennen
 6. Frykter et israelsk apartheidregime. Nå skisserer nabolandet et forslag til løsning.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no