Leder

Frykten er Kinas våpen

RYDDER GATEN: Politiet stanset 28 juni en stille protestmarsj i Hongkong mot den nye sikkerhetsloven. Foto: JEROME FAVRE / EPA

1. juli 1997 ble Hongkong overført fra Storbritannia til Kina. Kommunistregimet i Beijing markerer 23 årsdagen med å innføre en ny sikkerhetslov for Hongkong som undergraver avtalen de inngikk med den tidligere kolonimakten. 

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Borgerne i Hongkong har ytrings- og forsamlingsfrihet, som mer enn 1,4 milliarder kinesere ikke har. I motsetning til Kina har Hongkong et uavhengig rettsvesen. Med frihet og rettsstat har byen blomstret, både økonomisk og kulturelt. Det som har gjort Hongkong til en spesiell og vellykket verdensby er nå i stor fare.

les også

Medier: Kina vedtok omstridt sikkerhetslov i Hongkong

Folkekongressens stående komité vedtok tirsdag, selvsagt enstemmig, å innføre sikkerhetsloven. Detaljene i loven er ikke offentliggjort, men den skal innebære forbud mot separatisme, statsfiendtlig virksomhet og samarbeid med fremmede makter.

Sentralmyndighetene i Beijing får utvidet kontroll over Hongkong, blant annet til å definere hvilke handlinger eller holdninger som bryter med den nye loven. Den politiske ledelse i Hongkong, som er godkjent av Beijing, skal nå utpeke dommere i saker som angår nasjonal sikkerhet. 

Det er god grunn til å frykte at denne loven kan bli brukt for å kriminalisere politisk opposisjon til Beijing. Det kan ramme aktivister, journalister og menneskerettighetsforkjempere. Befolkningen i Hongkong forstår godt hva dette handler om. De trenger bare å se til  fastlandet for å forstå hva kinesisk justis innebærer i praksis. 

les også

Frihet i fare

De siste årene har hundretusener deltatt i demonstrasjoner for å forsvare sine rettigheter og styrke demokratiet. Folket sa sin mening i et lokalvalg som demokratibevegelsens kandidater vant i et valgskred.

Det skremmer makthaverne i Beijing når frie borgere bruker ytringsfrihet og stemmerett. Kina vil sette en stopper for demonstrasjonene ved å innføre lover som skal skremme borgerne fra å engasjere seg politisk. De vil styre ved å skape frykt.

les også

Boris Johnson vil tilby asyl til nær tre millioner Hongkong-innbyggere

Kinas president Xi Jinping velger å overhøre protestene mot sikkerhetsloven fra vestlige land, blant andre USA og Storbritannia. Han er åpenbart mer bekymret for demonstranter i Hongkong enn for mulige sanksjoner fra vestlige land.

Vi må like fullt være tydelige i vår støtte til alle i Hongkong som fredelig kjemper for rettigheter vi tar som en selvfølge. Det er avslørende at Kina med sikkerhetsloven undergraver avtalen om “ett land, to systemer”. Det som skjer i Hongkong angår oss, fordi det illustrerer hvordan en stadig sterkere global stormakt opptrer.

Les også

 1. Ikke avtale for enhver pris

  Venstres leder, Trine Skei Grande, mener Norge bør trykke på pauseknappen i frihandelsforhandlingene med Kina.

Mer om

 1. Leder
 2. Hongkong
 3. Kina

Flere artikler

 1. Frihet i fare

 2. Medier: Kina vedtok omstridt sikkerhetslov i Hongkong

 3. Omstridt sikkerhetslov vedtatt – nå tar Kina mer makt over Hongkong

 4. Storbritannia anklager Kina for grove overgrep mot uigurer

 5. KINA VIL TA MER KONTROLL OVER Hongkong

Fra andre aviser

 1. Kina har vedtatt å innføre omstridt sikkerhetslov i Hongkong

  Aftenposten
 2. Frykter politistat i Hongkong

  Bergens Tidende
 3. Bøker som støtter demokrati, blir fjernet fra biblioteker. På bare en uke er mye forandret i Hongkong.

  Aftenposten
 4. USA erklærer at Hongkong ikke lenger har selvstyre

  Aftenposten
 5. Kina har vedtatt ny sikkerhetslov for Hongkong

  Bergens Tidende
 6. Kinas maktgrep vekker frykt og raseri: «Dette er slutten for Hongkong»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder