ROSER I VALGKAMP: Sosialdemokratenes leder Mette Fredriksen deler ut røde roser i innspurten av valgkampen. Foto: Rene Schütze / RITZAU SCANPIX

Kommentar

Radikal og rød jubel

Danmark svinger mot venstre. Det blir et solid flertall for den røde blokk. Det åpner for at sosialdemokraten Mette Frederiksen blir landets neste statsminister.

Hun ligger an til å vinne regjeringsmakt, selv om Sosialdemokratene får omlag samme oppslutning som ved valget i 2015. Hun kan bli statsminister fordi andre partiene som har pekt på Frederiksen har stor fremgang. Og fordi det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti kollapser.

Radikale Venstre, et liberalt parti som har samarbeidet med sosialdemokratene tidligere, ligger an til å fordoble sin oppslutning til 8,6 prosent. Sosialistisk Folkeparti går sterkt frem til 7,7 prosent og passerer med det Enhetslisten, som ligner på Rødt i Norge.

Den røde blokk av partier ser ut til å få 91 mandater i det nye Folketinget, mot de blå partienes 75. Det er et tydelig mandat for en ny regjering og en ny kurs for Danmark.

les også

Valgdagsmåling: Flertall til rød blokk i Danmark

Frederiksens sosialdemokrater har oppslutning fra vel en av fire velgere og er Danmarks største parti. Til tross for at mange har spådd arbeiderpartienes undergang i Europa fortsetter de å vinne regjeringsmakt, sist i Finland, Spania og nå sannsynligvis i Danmark.

Arbeiderpartiet studerer sikkert med interesse erfaringene til sitt danske søsterparti. En kraftig innstramming i asylpolitikken kombinert med økt satsing på offentlig velferd kjennetegner de fire årene Mette Frederiksen har ledet partiet. Hennes mål er å danne en sosialdemokratisk mindretallsregjering med støtte fra andre partier på venstresiden. Hun vil møte krav både fra sentrum og ytre venstre. Det vil bli en krevende balansegang i de forhandlinger som nå venter.

Radikale Venstres leder Morten Østergaard har grunn til å smile bredest. Partiet kan nå med styrke stille tydelige krav til Frederiksen for å støtte hennes regjering. Det gjelder særlig i den økonomiske politikken. Sosialistisk Folkeparti har trolig vunnet på å fokusere på klima og miljø, en av de sentrale sakene i valgkampen. Partiene på venstrefløyen vil prioritere innsats mot økonomisk ulikhet og forsvare offentlig velferd. Frederiksens samarbeidspartnere vil også ha endringer i innvandringspolitikken.

Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen gjøre et bedre valg enn forventet, med en klar fremgang. Med over 23 prosent av stemmene er partiet igjen landets nest største. Det konservative Folkeparti, som er en regjeringspartner, opplever også en fremgang til 6,6 prosent. Paradoksalt nok mister disse partiene likevel trolig regjeringsmakten. Årsaken er at oppslutningen om støttepartiet Dansk Folkeparti blir mer enn halvert, og at blå blokk samlet fremstår sterkt svekket.

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl opplevde et brakvalg i 2015 da partieti ble det største borgerlige parti med over 21 prosent av stemmene. Nå måles oppslutningen til under ni prosent.

I ellevte time forsøkte statsminister Lars Løkke Rasmussen å rekke ut en hånd til den røde side. Opprinnelig var Venstres strategi å fortsette regjeringssamarbeidet med Det konservative folkeparti og Liberal Allianse, med støtte fra Dansk Folkeparti.

Meningsmålingene talte et tydelig språk. Samlet ville de borgerlige partiene tape så mange mandater at han umulig kunne fortsette som statsminister. Eneste tenkelige løsning var da å lokke partier på venstresiden til et bredt samarbeid. Forslaget falt ikke i god jord.

Det radikale Venstres fastslo at Danmark vil få en ny regjering hvis de borgerlige mister sitt flertall. Mette Frederiksen, sa at det var useriøst av statsministeren å lansere tre ulike regjeringer i valgkampen. Frederiksen har riktignok samarbeidet med Løkke Rasmussen på flere områder. Men hun mener avstanden til Venstre er for stor i mange saker til at et regjeringssamarbeid er mulig. Det gjelder blant annet klima, utdanning og velferd.

les også

Dette er kvinnen som kan bli Danmarks nye statsminister

Pluss content

Frederiksen (41) kommer fra Aalborg og en familie som i fire generasjoner har vært engasjert i fagbevegelsen og det sosialdemokratiske parti. Hun har tatt partiet mot venstre i økonomisk politikk og lansert nye forslag for å utvide velferdsstaten. Slik er forskjellen til Lars Løkke Rasmussens sentrum-høyre regjering blitt tydeligere, samtidig som den i innvandringspolitikken er blitt visket ut.

For fire små partier nær sperregrensen ble opptellingen en nattlig valgthriller. Nye Borgerlige klarte seg,, regjeringspartiet Liberal Allianse såvidt, mens kristendemokratene og det nye partiet Stram Kurs falt under sperregrensen. Rasmus Paludan i det nystartede Stram Kurs har vært provokatøren i denne valgkampen. Han sier at han vil redde danskene fra den “totale undergang i et muslimsk kalifat” og at Danmark kun skal være for etnisk danske. Han ble avvist av 98,2 prosent av velgerne.

Sammen med Dansk Folkeparti er regjeringspartiet Liberal Allianse den store taperen. De fikk 7,5 prosent av stemmene sist og nå bare har støtte fra 2,3 prosent.

De store partiene til høyre og venstre styrket seg eller holdt stillingen. Høyrepopulistene led et sviende nederlag. Det ligger an til et rødt skifte i Danmark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder