Hello Fresh gir deg 1099 kr i rabatt på 4 leveringer
Leder
Betimelig oppgjør med grådighet
Leder for Oljefondet, Nicolai Tangen, tar et høyst påkrevet og betimelig oppgjør med de ekstremt høye lederlønningene i store, internasjonale selskaper.


Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.
I et intervju med Financial Times (FT) sier Tangen at grådigheten i bedrifter har nådd et nivå vi ikke tidligere har sett.
Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, har store aksjeposter i mange av de mest kjente globale selskapene.
Fondet har investeringer som tilsvarer 1,5 prosent av verdien til alle børsnoterte selskaper i verden. Vår felles formue er investert i mer enn 9000 selskaper verden over.
Tangens ord får derfor stor oppmerksomhet. Fredag morgen var hans oppgjør med grådighetskulturen hovedsak i FT.
I et innlegg i Dagens Næringsliv har dessuten Tangen og eierskapsdirektør Carine Smith Ihenacho utdypet Oljefondets syn på lederlønningene.
Oljefondet har i år bestemt seg for å gjøre noe med den galopperende lønnsutviklingen på toppnivå.
De har startet i amerikanske selskaper der fondet har eierinteresser og topplederlønningene er størst. Men de vil også se på lønnsnivået i europeiske bedrifter der fondet har store investeringer.
Oljefondet vil bruke stemmeretten aktivt for å påvirke selskapene i riktig retning, i tråd med de prinsipper fondet tidligere har trukket opp.
Det er nødvendig når vi ser de gigantiske lønnspakkene som gis til toppledere, også i tilfeller der bedriftenes økonomiske resultater bare er middelmådige.
Gjennomsnittslønn for ledere i de 500 største børsnoterte selskapene i USA steg i fjor til 14,2 millioner dollar, eller nær 140 millioner kroner. Det er mange som tjener mye mer.
Oljefondet stemte mot lønnspakken til sjefen i Apple, som er beregnet til mellom 91 og 135 millioner dollar i 2021. Det tilsvarer ubegripelige 900–1300 millioner kroner.
Denne uken gikk fondet også imot en lønnspakke i Intel som var enda høyere. Ifølge FT har også Oljefondet stemt mot i forslaget om lederlønn i IBM og flere andre store selskaper.
Tangen tar til orde for at en stor del av toppledernes lønn bør være i form av aksjer som er bundet i mange år fremover. Ledelsen vil da ha sammenfallende interesser med langsiktige investorer, som Oljefondet. Det må være full åpenhet om innholdet i lønnspakker.
Lønnsspiralen på toppnivå må brytes. Av flere grunner. Det er ikke i aksjonærenes langsiktige interesser. Det vekker reaksjoner blant ansatte. Og det er et dårlig signal til samfunnet. Særlig i en tid hvor mange selskapers børsverdi faller.
Aksjonærene kan bruke sin stemme. Men styrene i de enkelte selskaper har et hovedansvar i å holde igjen. Her har Tangen tatt en prisverdig rolle som pådriver.
Relaterte artikler
Oljefondet vil gjøre mer for å sikre bærekraftige investeringer
Vi har startet et arbeid for å kunne vurdere miljø- og samfunnsmessige forhold ved selskaper på et tidligere tidspunkt…MDG: Regjeringen bør trekke Equinor ut av Russland
Miljøpartiet De Grønne vil at regjeringen skal straffe Russland etter invasjonen av Ukraina ved å trekke norske…
Flere artikler
Fra andre aviser
- Aftenposten
Oljefondssjefen ut mot lønnsspiral i næringslivet
- Bergens Tidende
Tangen om lederlønninger: – Uheldig grådighet
- Bergens Tidende
Macron ut mot lederlønning hos bilgigant: – Sjokkerende
- Bergens Tidende
Nå er tiden inne for å øke Oljefondets risiko
- Aftenposten
Oljefondet stemmer mot lederlønner i Coca-Cola og IBM
- Bergens Tidende
Bache om sentralbankdrama: – Full tillit til at det har vært gjort gode vurderinger