HVA MÅ GJØRES? – Island er et rikt land, med fisk, kraft og godt anlegg for turisme. Men Island har ikke tatt konsekvensen av den økonomiske krisa. Finansvikingene er tilbake, den rikeste av dem er dollarmilliardær på ny, skriver kronikkforfatteren.

HVA MÅ GJØRES? – Island er et rikt land, med fisk, kraft og godt anlegg for turisme. Men Island har ikke tatt konsekvensen av den økonomiske krisa. Finansvikingene er tilbake, den rikeste av dem er dollarmilliardær på ny, skriver kronikkforfatteren. Foto: Atle Jørstad , VG

Debatt

Krisen på Island er ikke over

Jeg har til gode å møte én eneste islending som ikke arbeider for enten regjeringen eller turistmyndighetene som mener at krisen på Island er over, sju år etter smellet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

MÍMIR KRISTJÁNSSON, journalist og forfatter av boken Frihet, likhet, Island

Oktober 2008: Islands tre store banker Glitnír, Landsbanki og Kaupþing går over ende. Regjeringen står uten penger til å redde dem. De såkalte finansvikingene har lånt penger elleve ganger Islands bruttonasjonalprodukt. I Storbritannia bruker myndighetene terrorlover for å konfiskere eiendelene til islandske banker og beskytte småsparere som er lurt trill rundt gjennom spareprogrammet Icesave.

I gatene i Reykjavík er det kaos. Titusenvis av islendinger står uten jobb og med gjeld til oppetter ørene. Nå tar de til gatene med gryter og stekepanner i det som blir kjent som búsáhaldabyltingin (kjøkkenredskapsrevolusjonen). Den islandske høyreregjeringen blir tvunget til å skrive ut nyvalg. Over natten er Island blitt like kjent for råtne lån og finansbobler som råtten hai og Geysír.

En mindre lystig saga

Mímir Kristjánsson. Foto: ,

Så snur det. Islendingene lar bankene gå konkurs. De er ikke med i EU, og den islandske krónan blir halvert i verdi. Der det før gikk ti på en norsk krone, går det nå tjue. Eksportindustrien vokser på ny, og etter vulkanutbruddet på Eyjafjallajökull strømmer turistene til Island (i 2014 kom over én million turister, tre ganger innbyggertallet til øya).

Krisen på Island er over. Det er i alle fall det man kan lese i norske aviser: «Island har reist seg etter finanskrakket i 2008». «Glemt er finanskrise og vulkanen Eyjafjallajökull, det er nå du skal reise til Island!». I Dagens Næringsliv er det eufori over at bruttonasjonalprodukt har løftet seg til gamle høyder igjen. «Heittur Pottur er tilbake!», skriver avisa begeistret, med skrivefeil.

Slik er den offisielle fortellingen. Men er det virkelig så enkelt? Jeg har til gode å møte én eneste islending som ikke arbeider for enten regjeringen eller turistmyndighetene som mener at krisen på Island er over. Her følger en annen og mindre lystig saga som de mange tusener av nordmenn som hvert år følger sine forfedre over havet for å bade i varme kilder og ri på islandshester bør kjenne til.

Store problemer

For det første har islendingene fortsatt økonomiske problemer. Landet har kapitalkontroll, og frykter en ny nedtur dersom disse oppheves helt. På Island er lån inflasjonsjusterte, det vil si at lånesummen vokser når prisene stiger. Alle som har et boliglån i Norge vet hvor heldig det er at prisveksten spiser av lånet. På Island er det omvendt. Prisveksten gjør at lånet vokser, slik at du ender med å betale tilbake mange kroner flere enn du først lånte, i tillegg til renter. Derfor lykkes de aller fleste islendinger ikke i å betale ned lånene sine, og derfor jobber islendingene over 300 timer mer enn nordmenn i året. Det er over én time mer per arbeidsdag.

For det andre er Island i dyp politisk krise. Det beste beviset er at Piratpartiet for tida er landets største parti. En måling tatt opp for statskanalen 2. september ga partiet 36 prosent av stemmene. Det er mer enn begge de to regjeringspartiene til sammen. Deres suksessformel er først og fremst at de ikke er som andre politikere. Piratenes eksplosive vekst er et tydelig tegn på at islendingene har mistet troa på Alltinget, Europas eldste parlament.

Et annet tegn på det samme er valget av Besti Flokkurinn (Det beste partiet) i Reykjavík-valget i 2010. Med et program som lovet gratis håndklær til alle, Disneyland i Reykjavík og en ny isbjørn i dyreparken vant komiker Jón Gnarr støtte fra 34,7 prosent av velgerne. Han ble ordfører i landets hovedstad!
Slike ting skjer ikke i velfungerende demokratier. I dag sier under fem prosent av islendingene at de har høy tillit til de folkevalgte! Det betyr at hver av de 84 alltingsmedlemmene har tillit fra 196 islendinger.

LES: Islandske Áslaug flyktet til Norge

Folk flytter

For det tredje står Island i fare for å bli forlatt. Økonomiske problemer har ført til at islendingene reiser til Norge, Sverige og Danmark for å jobbe. Før finanskrisa var det rundt 3.000 islendinger i Norge. Nå er antallet nesten 9.000. De som kommer er først og fremst fagarbeidere og helsepersonell, unge arbeidstakere som sårt trengs på Island. Etter en sykehusstreik tidligere i år sa hver femte sykepleier i Reykjavík opp jobben sin. De fleste har tenkt seg til Norge for å jobbe. På toppen av det hele kommer protestaksjonen Fylkisflokkurinn, som ønsker at Island skal bli et norsk fylke, med 10.000 følgere på Facebook, flere enn mange etablerte islandske partier.
Dersom krisa på Island virkelig er over, må noen snart fortelle det til islendingene.

Ellers risikerer man at øya blir forlatt før de får de gode nyhetene.

Hva bør Island gjøre? Island er et rikt land, med fisk, kraft og godt anlegg for turisme. Men Island har ikke tatt konsekvensen av den økonomiske krisa. Finansvikingene er tilbake, den rikeste av dem er dollarmilliardær på ny. Fiskekvotene er samlet i hendene på noen få styrtrike kvotebaroner. Turistnæringen betaler i liten grad skatt til felleskassa. Og husholdningene har ikke fått den gjeldssaneringen de trenger.

Islendingene forlot Norge på 800-tallet fordi de ikke ville betale skatt. Tusen år seinere reiser de tilbake for å underlegge seg skattevesenet og bli del av den norske velferdsstaten. Kanskje er det på tide at islendingene tar med seg de beste erfaringene fra Norge over Atlanterhavet. Et land som klarer å kvalifisere seg til EM med like mange innbyggere som Bergen bør også klare å bygge en god velferdsstat.

Les også

 1. Islendingene går tøff framtid i møte

  Den nye regjeringen på Island overtar ansvaret for en økonomi i dyp krise.
 2. Björk gir Island økonomisk krisehjelp

  (VG Nett) Den profilerte popsangeren forsøker å få hjemlandet ut av den dype økonomiske krisen.
 3. Krise dreier Island mot venstre

  Den økonomiske krisen styrker islandske venstreradikale på bekostning av regjeringen.
 4. VGs fotballkommentator mener: Island er det «nye Norge»

  Det er så mange likheter at det er nifst: Island ser ut til…
 5. ESA ber om svar fra Island i Icesave-saken

  Hvis ikke islandske myndigheter kan gi EU nye argumenter i Icesave-saken, vil Island få en siste advarsel før saken går…
 6. Nei-flertall ved Icesave-avstemning på Island

  Islandske velgere har igjen stemt nei til en avtale med Storbritannia og Nederland om Icesave-konkursen.
 7. Islands president stopper nedbetaling av gjeld

  Islands president Olafur Grimsson trosser Alltingets ja til den nye Icesave-avtalen og nekter å godkjenne…
 8. Island vil betale erstatning til Nederland

  Island vil holde løftet sitt om å betale tilbakebetale milliardbeløpene nederlandske bankkunder tapte etter…
 9. Islendingene sier nei til Icesave-avtalen

  Islendingene sa som ventet rungende nei til den omstridte Icesave-avtalen, viser foreløpige resultater fra…
 10. Kasserolledemonstrasjon i Reykjavik

  Flere hundre demonstranter samlet seg utenfor Alltinget på Island lørdag for å demonstrere mot Icesave-avtalen.
 11. Islandske Àslaug flyktet til Norge

  FREDRIKSTAD (VG Nett) Àslaug Hauksdottir og mannen hadde kjøpt seg hus og gård utenfor Reykjavik.
 12. Forsøker å hindre at Island går konkurs

  Islands regjering jobber på spreng for å avverge at hele landet går konkurs.
 13. Islandsk banklov vedtatt

  (VG Nett) Den nye loven som skal redde de kriserammede islandske bankene, ble vedtatt med bredt flertall i det islandske…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder