Foto: Tegning; Roar Hagen , VG

Kommentar

Én hånd på sykkelstyret

ØSTMARKSETRA (VG) Det nye byrådet i Oslo lover grønn politikk for kompresjonstights- og sykkelfolket. MDG har fått minst én hånd på sykkelstyret.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den store valgvinneren i Oslo var Miljøpartiet De Grønne. Ap gikk tilbake, det samme gjorde SV. MDG ble partiet som avgjorde hvem som skulle sitte med makten i hovedstaden. Alt dette synes godt i samarbeidserklæringen som de tre partiene la frem mandag, den er gjennomsyret av grønn politikk, og de mest spektakulære løftene, som bilfritt Oslo sentrum og nei til ny E18 vestover, er typiske MDG-saker.

Les også: Oslo-dyr må vente tre år på eget politi

Saken som kommer til å definere norsk politikk og styring de neste årene, flyktningstrømmen til Europa, er knapt nevnt med et ord i erklæringen. Det er overraskende, Oslo blir garantert den norske byen som kommer til å bli mest påvirket av flyktningkrisen, både på kort og lang sikt. Oslo er Norges viktigste arena for integrering, og det er i Oslo-politikken de sentrale debattene om innvandring og integrering befinner seg.

Integreringsmaskinen

Oslos politikere har derfor et helt eget ansvar for å sørge for at byen ikke rakner i møtet med en befolkning som har endret seg nesten ekstremt de siste tiårene. I land hvor de store byene eksploderer i opprør og vold, eller hvor områder i byene blir hardt rammet av kriminalitet og gjenger, der brister ofte den nasjonale innvandringspolitikken.

Les også: Her blir det bilfritt i Oslo

Oslo må, som andre europeiske storbyer, være en integreringsmaskin for at den relativt brede oppslutningen om norsk innvandrings- og flyktningpolitikk skal holdes intakt. Hvordan denne maskinen skal fungere i møtet med et historisk høyt antall flyktninger, må være det viktigste spørsmålet de neste fire årene. Men dette finner man foreløpig ingen ting om i de tre partienes politiske plattform. Det er svakt, men ikke så overraskende. Ingen politikere ser i dag ut til å ha noen egentlig idé om hvordan denne flyktningkrisen skal møtes. Heller ikke regjeringen.

Med grønn penn

Byrådserklæringen handler om noe annet enn kriser og akutte situasjoner som må løses, den handler om å lage et nytt og grønnere Oslo for dem som definerer seg som en ny og grønnere generasjon. MDGs suksess som miljøparti handler om at de har gitt folk tilbake troen på at hver enkelt faktisk kan gjøre noe i møtet med klimakrisen. At grønn politikk ikke handler om å skru klokken tilbake, men om å lage en fremtid som oppleves som mer lys og lovende for en stadig mer frisksportende middelklasse.

Les også: Høyre-ordfører raser mot Erna

Oslos nye byråd bruker akkurat denne fortellingen for å lansere seg selv. Raymond Johansen forsøker å ta plassen som den mest troverdige og handlekraftige politiske lederen i Oslos lange prosess mot posisjonen som Europas grønne fyrtårn. Det er en posisjon som kan være attraktiv for store velgergrupper i Oslo, også langt utenfor Aps tradisjonelle kjerneområder øst i byen.

En ny nyanse av rødgrønt

Erklæringen er interessant fordi den kan være en pekepinn om hvor Ap går nasjonalt i neste stortingsvalg. MDG er pekt ut som en viktig partner for Ap, Raymond Johansen har i flere år jobbet systematisk med å få MDG til å havne på Aps side av den politiske streken. Hans programarbeid på Østmarksetra de siste ukene, er et konkret eksempel på hvordan en helt ny rødgrønn politikk kan se ut.

Les også: Slik blir det rødgrønne Oslo

Stoltenbergs rødgrønne prosjekt var på mange områder ganske reaksjonært, inn mot valget i 2013 kunne man få inntrykk av at Ap mente Norge var ferdig utviklet, og at resten av den politiske historien handlet om å verne byggverket mot alle angrep eller forsøk på endring.

MDG er et utpreget fremtidsparti, til tider utopisk og ganske drømmende i stilen, men i troen på en bedre fremtid ligger også appellen. Det er interessant hvordan en såpass tradisjonell Ap-politiker som Raymond Johansen har omfavnet akkurat dette ved MDG. De siste årene har Oslo Ap fremstått omtrent like friskt og moderne som en bit gjenglemt pultost innerst i kjøleskapet, men dette kan endre seg med MDG. Det ser i hvert fall ut som planen til Raymond Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder