Kommentar

Å bygge en partileder

Av Hans Petter Sjøli

STUNT: Innvandringsminister og fremtidig partileder Sylvi Listhaug i vannet i Middelhavet. Foto: Tore Meek NTB scanpix

Frp lander alltid støtt, uansett.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

I Washington Post, en av verdens mest respekterte og leste aviser, sto følgende i går: «500 passasjerer kan ha omkommet sist uke da et skip med flyktninger kullseilte mellom Libya og Italia.

En dag tidligere befant også Norges nye innvandringsminister seg flytende i Middelhavet, men hun ble ikke en gang våt.»

Saken ble illustrert av en flytende Sylvi Listhaug i den nå velkjente oransje tørrdrakten. Den satt som en kule.

Selvsagt ble det storm i sosiale medier. Folk hamret løs på den kontroversielle og ikke akkurat fryktløse innvandringsministeren, og vitser av særdeles ujevn kvalitet florerte – alle på slemme-Listhaugs bekostning. Slik er det i våre dager: Man skal ikke trå mye feil før motreaksjonen kommer – i orkan styrke. Man kan bare tenke seg hvordan latterliggjøringen av en Thorbjørn Jagland småtafsende på en kvinnelig komiker hadde sett ut i dagens oppjagede mediesituasjon. Det var voldsomt den gangen dette faktisk skjedde – i dag ville reaksjonene vært hundretusen ganger mer raljerende.

HØR PODCAST: Hanne Skartveit i samtale med Sylvi Listhaug

Listhaug og hennes kommunikasjonsfolk visste selvsagt hvor det bar da hun tok oppfordringen fra Redningsselskapet om å kaste seg ut i Middelhavet – i denne dystre kirkegården der folk så å si daglig omkommer i forsøket på å nå det forjettede Europa – det måtte bli bråk. Listhaug er ikke redd for å gå i ringen med hvem det skal være, og slike politikere står alltid mer lagelig for hogg enn andre, mer stillegående slitere av typen Jan Tore Sanner. En trygtflytende Sylvi «gullstol» Listhaug i noe som i første øyekast så ut som en slags romdrakt i Middelhavet er et bilde som skapt for sosiale medier, og er det én ting Frp vet eller alle årene som norsk politikks enfant terrible, så er det at skittstormen kommer.

Carl I. Hagen gjorde denne øvelsen til noe av en kunstform. Harde utspill med maksimal provokasjonskraft ble møtt med massive fordømmelser, som igjen ble kontret med full offerrolle mot politisk korrekte medier og det ene med det andre.

Da Listhaug hoppet i vannet og de første reaksjonene kom fra bestyrtede stemmer på Twitter og Facebook, var en av partiets mest aktive spinndoktorer ute på sistnevnte medium og raste mot den «løgnaktige godhetsmafiaens reaksjoner».

Det er egentlig helt genialt. Strategien har alltid fungert. Frp vinner uansett hva saken handler om, uansett hvor «drøyt» utgangspunktet er. I går rykket Carl I. Hagen ut og lanserte Sylvi Listhaug som Siv Jensens opplagte etterfølger i partilederstolen, for han og Listhaug er av samme støpning. Store i kjeften, uredde, bevisst provoserende og med nese for hva som rører seg ute blant såkalt vanlige folk.

Kanskje var Listhaugs «stunt» i Middelhavet harmløst og ukontroversielt, og reaksjonene hadde kanskje ikke vært like voldsomme om det var Knut Arild Hareide eller Trond Giske som lå der og fløt – og kanskje var det hele noe som skjedde der og da, helt spontant og ureflektert. Men i Frp ligger evnen og lysten til å havne i offerrollen innsydd i partisjela, de vet så inderlig godt hva de driver med, nærmest på instinkt. Og nå er sympatien atter på stakkars Listhaugs side, iallfall blant de innvidde, blant fansen og i et ikke ubetydelig omland. Det er henne det er synd på, og mediene og «godhetsmafiaen» får skylden for hele kontroversen.

Vi lar oss alle lure, om og om igjen. Og om ikke altfor lenge blir Sylvi Listhaug Frps nye leder, og alle fremskrittshjerter gleder seg. De er djevelsk dyktige, Frp-erne, det skal de ha. Og hylekoret og vitsemakerne er som alltid ufrivillige medspillere i balladen.

Les også

 1. Frp-Sylvi hetses på sosiale medier:
  Totalt ute av sin sammenheng

  Kritikerne på sosiale medier fråtset i morsomme spøker om Sylvi Listhaugs middelhavs-stunt.
 2. Listhaug latterliggjort etter redningsstunt

  Etter at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) hoppet i Egeerhavet, blir hun latterliggjort og utskjelt for…
 3. Carl I. Hagen: Sylvi soleklar kandidat til å overta for Siv

  Den dagen det blir aktuelt å erstatte Siv Jensen som leder av…

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. Her går Sylvi for langt

 2. Erik Kursetgjerde: – Kva no, Listhaug?

 3. Frp-Sylvi hetses på sosiale medier:
  Totalt ute av sin sammenheng

 4. Hårsårt og patetisk i 2017

 5. – Media kler offerrollen dårlig

Fra andre aviser

 1. Mislykket stunt

  Fædrelandsvennen
 2. Sylvi Listhaug er ingen idiot

  Fædrelandsvennen
 3. Sylvi Listhaug er ingen idiot

  Bergens Tidende
 4. – Dette er toppen av kynisme!

  Fædrelandsvennen
 5. Listhaug refses etter dukkert i Middelhavet

  Fædrelandsvennen
 6. Listhaug-stunt latterliggjort av populær TV-komiker i USA

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder