Kommentar

Dynastiene mot Trump

BUSH OG CLINTON-DYNASTIENE: Tidligere førstedame Barbara Bush (fra venstre), USAs 41 president George H.W. Bush,tidligere førstedame Laura Bush, USAs 43 president George W. Bush, USAs 42 president, Bill Clinton, Chelsea Clinton, og daværende senator Hillary Rodham Clinton sammen i Little Rock, Arkensas for 12 år siden. Foto: Sue Ogrocki AP

NEW YORK (VG) Amerikas fremste politiske dynastier rotter
seg nå sammen på tvers av partiskillelinjer for å ta rotta på Donald Trump.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

At USAs 41 president, republikaneren George Herbert Walker Bush, skal stemme på Hillary Clinton, er selvfølgelig en kjempenyhet. Ikke bare tilhører de hvert sitt av USAs to store partier. Hillary Clinton er gift med Bill, den engang ukjente hillbilly-guvernøren fra Arkansas som i 1992 påførte George H.W. Bush et ydmykende nederlag, da han måtte forlate Det hvite hus etter bare en periode som president.

Det sier litt om hatet mot Trump i etablerte republikanerkretser. Men så har også Trump herjet fælt med Bush-familien under dette valget. Han lykkes langt på vei i å mobbe Jeb Bush ut av nominasjonskampen i vår. Og han alle normer i det republikanske partiet da han sa at «Pappa» Bushs andre sønn, president George W. Bush, ikke sørget for USAs sikkerhet iforkant av 11. september 2001.

Blir du forvirret av alle disse Bushene? Det er ikke så rart. Bushdynastiet er det største moderne politiske dynastiet i USA i dag, grunnlagt av bestefar Prescott Sheldon Bush, som var senator fra Connecticut.

Det interessante med denne saken er imidlertid ikke bare at Bush vil stemme på Clinton (begge sønnene har unnlatt å anbefale folk å stemme på Trump), men også hvordan saken ble kjent. Det var Kathleen Hartington Kennedy Townsend, tidligere viseguvernør i Maryland, datter av Robert Kennedy, (senatoren som ble drept under valgkampen 1968), niese av John F Kennedy, (presidenten som be drept i Dallas i 1963), og niese av Edward Kennedy, (en av de aller største veteranene fra det amerikanske senatet), som slapp nyheten på Facebook.

Kennedyene er det nærmeste man kommer kongelige i USA, og selv om det er lenge siden noen av dem bekledde de høyeste politiske tillitsvervene, er de fortsatt en kraft å regne med.

Disse familiene kommuniserer nå altså så fortrolig om valgkampen at en Kennedy nærmest fungerer som talsperson for en Bush. Og det i en sak som dreier seg å sikre arverekkefølgen i et tredje politisk dynasti, The Clintons.

Om det egentlig hjelper Hillary Clinton noe større, er tvilsomt. Tvert imot bekrefter det Donald Trumps rolle som outsider og underdog, en som utfordrer den gamle makten i og deres nettverk. man kan også mistenke dynastene for å ville hindre Trump fordi de vil verne sitt eget ettermæle.

Pappa Bush har selv ikke kommentert opplysningen. Sannsynligvis ville han ha argumentert med at Hillary Clinton er den best kvalifiserte kandidaten.

For Bush selv er kanskje den best kvalifiserte presidenten noensinne. Han var veteran fra 2. verdenskrig, var kongressrepresentant, formann i Det republikanske partiet, USAs ambassadør til Kina, FN-ambassadør, CIA direktør og satt to perioder som visepresident for Ronald Reagan, før han selv ble valgt til president.

Men kvalifikasjoner er ikke nødvendigvis avgjørende i en amerikansk presidentvalgkamp. Det viste seg da Obama slo John McCain i 2008. Og da Bill Clinton slo George H.W. Bush i 1992.

Mer om

 1. Hillary Clinton
 2. Republikanerne, USA
 3. USA-valg 2016

Flere artikler

 1. Bush til Clinton: «Jeg heier hardt på deg»

 2. USAs 41. president George H.W. Bush er død

 3. George H.W Bush er død: Hylles verden rundt

 4. Brende leter etter norgesvenner i
  Trump-administrasjonen

 5. Gråtkvalt Bush tok farvel med faren: – Den beste faren en sønn kunne ha

Fra andre aviser

 1. «Den beste pappaen en sønn eller datter kunne ha bedt om»

  Aftenposten
 2. Hillarys syv problemer

  Bergens Tidende
 3. – Bush stemmer på Clinton

  Bergens Tidende
 4. Ekspresidenter, familie og venner tok farvel med Barbara Bush

  Aftenposten
 5. Tar farvel med den «beskjedne» presidenten

  Bergens Tidende
 6. Amerikanerne likte Hillary Clinton. Så startet valgkampen.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder