Kommentar

Kvinners kleskode

Av Per Olav Ødegård

KORREKT ANTREKK: Iranske kvinner på en religiøs konferanse i Teheran tidligere i januar. Foto: AFP,

Moralens uniformerte voktere kommer i to politibiler. De gjennomsøker butikksenteret på jakt etter kvinner som kler
seg uanstendig. De trekker med seg en ung kvinne.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Hennes forbrytelse var at hun bar belte, noe som bryter med reglene for sømmelig antrekk. Kvinners hår skal være tildekket og den heldekkende chador skal sitte løst. Jeg var vitne til ydmykelsen i Teheran for noen år siden.

Nå planlegger den norske Utenrikskomiteen å besøke Iran, men det blir uten Trine Skei Grande (Venstre) og Marit Nybakk (Ap), melder Dagsavisen. De to ville ikke bøye av for presteskapets krav til kleskode. Venstrelederen sier det er «veldig fjernt» for henne å bære hijab og visepresidenten fra Arbeiderpartiet sier det er «helt umulig av prinsipielle grunner og kvinnepolitiske årsaker» å delta.

Det er lett både å forstå og forsvare Grandes og Nybakks reaksjon. Andre vestlige ledere, som EUs tidligere utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton, valgte å følge kleskoden for å kunne møte de iranske lederne. Det pågår viktige forhandlinger om Irans atomprogram og de internasjonale sanksjonene, og for Ashton var nok dialogen viktigere enn det påtvungne hodeplagget. Det pragmatiske vant.

De to stortingspolitikernes prinsipielle nei gjør at søkelyset betimelig nok kan rettes mot den systematiske diskriminering og undertrykkelse iranske kvinner utsettes for. Det verste er ikke kravene til antrekk.

Hadde det vært fritt frem ville mange konservative iranske kvinner beholdt chadoren, mens mange mer velstående og urbane kvinner ville kastet hodeplagget. Under revolusjonen i 1979 ble kvinners hodeplagg ansett som et frigjørende symbol på oppstanden mot den undertrykkende, vestlig-orienterte sjahen. I dag er det et strengt praktisert påbud og slik en del av undertrykkelsen. Det stanser ikke der.

I domstolen er en kvinnes forklaring verdt halvparten av en mann. Hun mottar bare halvparten av en mann i arv. Det er mye vanskeligere for en kvinne å få innvilget skilsmisse. Selv om kvinner er i flertall på universitetene får bare tre prosent lederjobber. Kvinner som organiserer seg trakasseres eller fengsles.

Irans kvinner er sterke og de modigste utfordrer på det mannsdominerte systemet. Mer enn 70 prosent av iranerne er født etter den islamske revolusjonen. De unges revolusjon heter internett og sosiale media. De forsøker å skape rom i et lukket system.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder