Multer på myrene

MENINGER

EN MYR SØR FOR HITFJELL (VG) De står der, lysgule, lubne og lekre. Hamsene er åpne, og de byr seg frem. Men - er det nok til alle?

kommentar
Publisert:

Nå om dagen ser du dem nesten overalt. Bilene deres står parkert på snei i veikanten, og bileierne er forsvunnet over alle heier. Du skal ikke gå langt innover før du ser dem, krumbøyde ved en myr eller målrettet på sprang mot neste myr: multeplukkerne.

Det er slett ikke riktig, som noen medier nylig har meldt, at multesesongen er over. I marka rundt hovedstaden, ja, selv om du faktisk kan finne slaget fortsatt, på våte myrer. Men ellers skal man ikke dra langt av gårde, så står multene der. Det gjelder for Vestlandet, Nord-Norge og Sør-Norge.

Faktisk har multesesongen knapt begynt mange steder. Og andre plasser - som her, Fåberg øst, litt nord for Lillehammer, har den både begynt og vil vare en stund. På lune plasser står multene plukkeklare, andre steder, mer i skyggen, kan det kanskje ta et par uker til. I det hele ser multekyndige ganske så optimistisk på årets sesong.

Vinterløyper

Vi vandret fem fjellvenner, fredelig i fjellheimen, da hytteverten en kveld etter radioens værmelding erklærte: «I morgen er det bærtur! Nå må kartene fra sist uke være modne, nå gjelder det å plukke før helgeinnrykket av folk.» Slik ble det. Der vi parkerte, sto tre biler fra før. «Oi, masse folk allerede,» lød det fra det profesjonelle vertsfolket. Oppover bar det.

Bærtur er ikke det samme som fjelltur. Blikket som ellers er festet mot topper, horisont og stier, flyttes til lavere landskap, lier og myrer. Kartet leses på en annen måte. Myrer som vi ellers mer enn gjerne går utenom, blir nå fokus. Et tips er å følge i sporene av en vinterløype. Når sommer- og vinterløype ikke er de samme, skyldes det ofte at vinterløypen går over myr.

De rutinerte bruker kikkerten til å speide, ikke etter dyr, ryper eller toppene i Rondane og Jotunheimen i det fjerne, men til å spore etter det lille rødgule skjæret av multer. Vi som uprofesjonelt nok ikke har kikkert med, går i nærkontakt med myr etter myr.

«Her har det vært folk allerede. Videre!» lyder det fra vår fortropp. Vi i baktroppen kan ikke se annet enn at det bare er noen få tomme hamser og fortsatt mye multe. Vi slår oss ned og plukker i vei. Vi zoomer mellom de røde kartene til vi finner de frodige gule. En mann kommer opp bakfra, han har tatt turen fra Ringebu, der er ikke bærene modne ennå. Vi blir skjønt enige om at det er nok til alle, og så legger han seg rett foran meg i løypen.

Ettertraktet

En i følget har kink i ryggen og må legge seg langflat på tørre tuer. Vi diskuterer om ikke dette med multe er oppskrytt. Hva er det som gjør at folk jakter på og hegner om sine multemyrer? Ja, nesten går til krig mot inntrengere på «mine» myrer? Er bæret så godt? Her er meningene like mange som personer. Vi enes om at det kan skyldes at multen er sjelden. Men fagfolk viser til tall som viser at vi høster lite i forhold til mengden. Troms har om lag 330000 dekar multemyrer og rundt 90000 dekar kreklingland.

Ville bær gjør oss godt og ligger langt over frukt og andre bær når det gjelder innhold av antioksidanter. Vitaminene A, C og E er de mest kjente, og på C-vitaminskalaen troner multe øverst. Men i samlet antioksidantmengde topper krekling og blåbær.

Multe har vært så viktig i vår økonomi at det gjelder strengere lovregler for allmennhetens rett til å utnytte multemyrer på annen manns mark enn når det gjelder vanlige ville bær. Sør for Nordland fylke kan du plukke multer som du spiser på stedet, helt uavhengig av nasjonalitet og bosted i Norge, bortsett fra områder som er inngjerdet. Men problemer oppstår dersom du plukker multe for å spise på et annet sted.

I Nordland, Troms og Finnmark kan du ikke plukke multer på privat eiendom, for å ta med hjem, dersom eieren uttrykkelig har forbudt det. I Finnmark må personer bosatt utenfor fylket samt utlendinger ha lensmannens tillatelse for å plukke multe. I Nordland, Troms og Finnmark er det anslått at det kan høstes opptil 1600 tonn multe i året.

For vårt formål var en lang dag på myrene nok. Noen desserter ligger klar i fryseren. For de drevne, som gjerne regner multefangsten i tosifrede tall, ligger mange plukkeøkter foran. Multeplukking er trivelig. Det er få ting som slår opplevelsen når du finner et lite gult felt som du kan nyte, helt alene.

Det eneste måtte være termosen og matpakken etterpå.