Leder

Corona-krisen: Dyrt – men enda dyrere å la være

Vanlige arbeidsfolk får ofte den største regningen når katastrofene rammer.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 198 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Nå kommer katastrofen i form av et virus. Det politiske svaret er å lukke ned store deler av samfunnet. Det skaper andre katastrofer i mange menneskers liv. Også de må politikerne svare på. Ellers blir belastningen uforholdsmessig stor for dem som på ubestemt tid mister sitt livsgrunnlag nå. Som frisører. Eller flyverter. Eller alle de andre som blir permittert, eller ikke kan drive sin egen virksomhet i disse corona-tider.

Hjelpes ikke de nå, får det uoverstigelige konsekvenser, både for den enkelte, og for samfunnet. Dersom vi kommer ut på den andre siden av coronaen med langt færre små og store bedrifter, og et stort antall arbeidsføre, men arbeidsledige, mennesker, så vil veien tilbake til en forutsigbar og trygg hverdag bli altfor lang. Og altfor vond for altfor mange mennesker.

Bred enighet

Derfor er det godt nytt at Stortinget klarer å samle seg bak vedtak som ivaretar de som er hardest rammet økonomisk av de inngripende tiltakene som skal begrense smitten av corona. Resultatet er bedre permitteringsregler, også for arbeidstakerne. Bedre ivaretakelse av stønadsmottakere av ulike NAV-ytelser. Egne sikringsordninger for selvstendig næringsdrivende. Ulike former for bistand til bedrifter. Blant annet.

Pressekonferanse om krisetiltakene i Stortinget i dag Foto: Terje Bendiksby

Det er helt avgjørende at det er bred politisk enighet om hovedlinjene i de økonomiske krisepakkene som kommer i tiden fremover. Brede forlik bidrar til at ulike interesser blir veid mot hverandre, slik at ingen store grupper risikerer å bli oversett.

Neste års statsbudsjett

I gårsdagens stortingsdebatt om krisepakken sa Aps nestleder Hadia Tajik at ingen skal være overlatt til seg selv. Det er en god ambisjon. Men samtidig må vi huske at mange faktisk føler seg overlatt til seg selv, på tross av politikernes tiltak for å bøte på de verste utslagene av at samfunnet går på lavbluss på ubestemt tid. Våre politikere må fortsette jobben med å imøtekomme dem som er hardest rammet.

Det påhviler regjeringen et stort ansvar for å sørge for å balansere økonomien riktig, både på kort og lang sikt. Regjeringen er denne uken samlet til budsjettkonferanse på Hurdal for å legge rammene for neste års statsbudsjett. Det er en svært krevende øvelse i dagens situasjon. Statsminister Erna Solberg var tydelig da hun møtte pressen i går - de opprinnelige planene måtte legges vekk. Naturlig nok.

For nå handler det om å håndtere en nær umulig situasjon. Mye må gjøres på kort sikt, både for bedrifter og borgere. Det blir dyrt. Men det blir enda dyrere å la være.

Les også

 1. Politikerne besto prøven. Så langt.

  STORTINGET (VG): Når selv Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Frps Sylvi Listhaug klarer å stå side ved side (dog med én meter…
 2. Solidaritet i coronaens tid

  Vi er på vei inn i ukjent landskap. Nå settes vi alle på prøve.
 3. Et nødvendig skritt videre

  Regjeringens nye krisetiltak søndag kveld var helt nødvendige - som et skritt på veien.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Stortinget
 3. Katastrofe
 4. Økonomisk politikk
 5. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Et nødvendig skritt videre

 2. Nødvendig krisehjelp

 3. Borten Moe vil ha debatt om det er ok med oppmykning, selv om flere dør av corona

 4. Sjokktall i NHO-undersøkelse: 79 prosent av bedriftene kan permittere

 5. Enighet om krisepakke: Kommunene kan sette folk i arbeid

Fra andre aviser

 1. Krise der alle får sitt

  Fædrelandsvennen
 2. – Myndighetene bør også fortelle oss når krisen kan være over

  Bergens Tidende
 3. Enighet om krisepakke: Kommunene kan sette folk i arbeid

  Aftenposten
 4. Regjeringen vil ikke love nye krisepakker med det første

  Aftenposten
 5. LO- og NHO-sjefen: – Krisen er langt fra over, det kan raskt bli behov for nye tiltak

  Aftenposten
 6. Krisepakke for næringslivet og lønnstagere

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no