Kommentar

Det lille steget for menneskeheten

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Kommentar: Ole Kristian Strøm

Neil Armstrong tok et gigantisk steg for menneskeheten. Nå har han selv tatt sitt siste steg. I vår tid slenger vi rundt oss med ordet «helt». I kveld kom meldingen om at en ekte helt er død. Neil Armstrong er en av de aller største i vår levetid, en inspirasjon for oss mennesker, et bevis på at det er mulig å bryte grenser.

Det var Neil Armstrong som var sjef om bord på Apollo 11, som hadde som oppdrag å lande på månen, og selvfølgelig var det også han som skulle sette de første spor av menneskeføtter der.

På den måten ble han på mange måter den første av oss som forlot kloden vår på ordentlig - for å sette beina sine ned på et annet objekt. Nå har han altså forlatt jorden på en annen måte enn han gjorde den gang.

I ettertid har vi stort sett hørt om ferden som en stor suksess, men det var heller ikke så mye om å gjøre at det hele hadde endt i en katastrofe. For den på forhånd utpekte landingsplassen på månen viste seg å være altfor ulendt, full av store steinblokker, så derfor måtte Armstrong kutte ut autopiloten og selv styre farkosten. I kontrollen til NASA i Houston holdt ekspertene pusten. Farkosten var i ferd med å gå tom for brensel. Det siste som ble sagt fra Houston var "60 sekunder". Men Armstrong lyktes med å lande trygt og kunne meddele NASA-sjefene: "Ørnen har landet". Armstrong og de to andre om bord, Buzz Aldrin og Michael Collins, satset med andre ord livet sitt for menneskeheten.

Det er i alt bare 12 astronauter som har vært på månen, og om noen få måneder er det 40 år siden sist et menneske har satt sin fot der. Det var kappløpet mellom USA og Sovjetunionen som gjorde at alt gikk så kjapt på slutten av 1950-tallet og på 1960-tallet med russernes Jurij Gagarin-triumf og så amerikanernes revansj da Apollo 11 landet på månen og Armstrong gikk ut på overflaten.

Neil Armstrong gikk bort før menneskeheten rakk å dra tilbake til månen - og langt mindre å kolonialisere den. Med en skranten verdensøkonomi sliter romfarten med å få de midlene som den ønsker seg. Samtidig vokter stormaktene hverandre og vet at det ligger stor prestisje i å lykkes med romfartsprosjekter.

Men det ser ut til å gå lang tid før vi får oppleve noe så stort som Neil Armstrongs første berømte steg på månen.
Ingen av oss som så det på skurrete tv-skjermer den 21. juli 1969, vil glemme det.

"That's one small step for man, one giant leap for mankind."

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder