JORDEN BRENNER: – Vi ser allerede konsekvensene av oppvarmingen, sommeren 2021 har fratatt mennesker over hele kloden hjemmene sine, i brann eller flom, skriver forfatterne. Bildet er fra den store skogbrannen på Sicilia tidligere i august.

Debatt

Forfatteropprop: Stem for naturen!

Stem på havet, skrev lyrikeren Harald Sverdrup, stem på vinden som styrer bølgene og former skyene, stem på havets plankton og hvalens kjærlighetskonserter (…) stem på grunnvannet og moselaget i berget, stem på dype daler tonende som trompeter.

Publisert:

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

For tre år siden la FNs Naturpanel fram en rapport som viste at verdens natur er i krise. Tapet av naturmangfold akselererer, og flere arter trues av utryddelse nå enn noen gang i menneskets historie. Vi sliter vekk selve grunnlaget for vår økonomi, for arbeidsplasser, matsikkerhet, helse og livskvalitet. 

For kort tid siden slo også Klimapanelet alarm. Det er kode rød for menneskeheten, våre utslipp er i ferd med å endre jordas klima drastisk. FNs generalsekretær trygler oss om å stanse bruk av fossil energi nå. Vi ser allerede konsekvensene av oppvarmingen, sommeren 2021 har fratatt mennesker over hele kloden hjemmene sine, i brann eller flom. Menneskeliv har gått tapt, enorme arealer har blitt ødelagt, og naturen har lidd store tap.

Les også: Derfor skrev forfatterne oppropet!

Som forfattere arbeider vi med å lage fortellinger. Men den aller viktigste fortellingen er den vi skaper sammen, de neste tiårene: Den sanne beretningen om hvordan det går med oss mennesker, nå når vi stirrer natur- og klimakrisen rett i hvitøyet.

les også

Kode rød

Norge er blant verdens største eksportører av CO2-utslipp. Vi har levd svært godt av oljepenger i femti år, og bør derfor ha et særlig ansvar for å bremse klimaendringene. Det er ingen tvil om at den aller viktigste saken i vår levetid er natur- og klimakrisen. Og at vi må gjøre mye, mye mer. 

Hvorfor somler vi slik, når vi vet at det er kritisk å stanse naturtapet og klimaendringene? Det handler om mangel på politisk vilje. Om at få politikere er modige nok til å stille spørsmål ved vårt overforbruk av ressurser og vårt krav om stadig vekst, om stadig mer, stadig raskere. 

Det trengs et vendepunkt. Stortingsvalget 2021 MÅ være et klima- og naturvalg. Naturvernforbundet har spurt partiene om deres tiltak mot klimaendringer og naturtap. Partiene deler seg i tre grupper når det kommer til hva de ønsker å gjøre for naturen. Dårligst ut kommer Senterpartiet, Høyre og Frp, i midten ligger KrF og Ap, mens SV, MDG, Rødt og Venstre har den mest troverdige politikken på området. Tar man natur- og klimakrisen på alvor, bør man stemme på et av partiene som ønsker handling.

Stem på dem som lever her om hundre år, stem på din sønnesønns gråt, stem på din datterdatters første smil.

Uten naturen forsvinner livsgrunnlaget vårt. Store endringer vil skje i vår egen levetid, men det er barna og barnebarna våre som virkelig rammes. Og naturen rundt dem, som også fortjener å være der, ikke først og fremst som noe vi mennesker kan bruke og benytte, men i kraft av seg selv og sin egenverdi.

13. september gir vi vår stemme til et av partiene som er på lag med naturen. Vi håper mange flere vil gjøre det samme.

Maja Lunde
Anne Sverdrup-Thygeson
Jostein Gaarder
Simon Stranger
Lisa Aisato
Peder Kjøs
Hanne Ørstavik
Erika Fatland
Monica Isakstuen
Karl Ove Knausgård
Gaute Heivoll
Hilde Østby
Anne Holt
Marie Aubert
Ruth Lillegraven
Erik Fosnes Hansen
Linn Skåber
Aslak Nore
Helene Uri
Marta Breen
Ingar Johnsrud
Dag O. Hessen
Fredrik Høyer
Lars Petter Sveen
Kristin Storrusten
Gert Nygårdshaug
Linnéa Myhre
Erlend Loe
Carl Frode Tiller
Vigdis Hjorth
Jo Nesbø
Bobbie Peers
Kristine Næss

Til info: Managementselskapet til Linnéa Myhre er MaxSocial som er heleid av VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG, ligger her.

Publisert:

Les også

 1. Forfatterstjerner med klima-opprop: Vi har kniven på strupen!

  Maja Lunde, Karl Ove Knausgård, Jo Nesbø og over 30 av landets mest kjente forfattere roper nå sammen at det er «kode…

Mer om

Klima

Naturvern

Fornybar energi

Maja Lunde

Karl Ove Knausgård

Anne Holt

Flere artikler

 1. Forfatterstjerner med klima-opprop: Vi har kniven på strupen!

 2. Høyre slår tilbake mot forfatterne: – Helt vanvittig

 3. FNs klimarapport: Menneskeskapte klimaendringer gjør ekstremvær mer alvorlig

 4. Tajik avviser at Ap blir med på stans i oljeletingen

 5. Kan vi ganske enkelt velge oss mindre klimaendring?

Fra andre aviser

 1. Hvilke partier vil ødelegge naturen mest?

  Aftenposten
 2. Nå kommer den viktigste klimarapporten på syv år. – Den er svært alvorstung.

  Bergens Tidende
 3. Nå kommer den viktigste klimarapporten på syv år. – Den er svært alvorstung.

  Bergens Tidende
 4. Bastholm om FNs klimarapport: – En påminner om hvor livsfarlig norsk oljepolitikk er

  Bergens Tidende
 5. 16-åringer kan ta fillers, men ikke stemme. Noe må gjøres!

  Aftenposten
 6. MDGs politikk er et realistisk og optimistisk svar på verdens utfordringer

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no