ETTER TERROREN: Folk i Istanbul markerer avsky mot terrorangrepet i helgen. FOTO: NILAS JOHNSEN/VG

Etter Tyrkia-terroren: Fryktens makt

ISTANBUL (VG) «Vi nekter å la oss skremme, for da vinner
terroristene». Du har hørt den før? Jeg har skrevet det mange ganger. Men denne gangen føltes det ikke som sannheten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Murat Cavusoglu driver kebabrestauranten «Baris Bufé», helt øverst i Istiklal, der den berømte handlegata møter Taksim-plassen. Lørdag morgen drepte en antatt IS-terrorist fem personer og skadet 37 ved å sprenge seg selv i lufta noen få hundre meter unna.

Rapport fra Istanbul: Frykten sprer seg

Politisperringen ble satt opp én meter fra inngangen til Murats kafé. Dermed stod han fritt til å holde åpent, og det gjorde han, til tross for at sjansen for å få kunder var tilnærmet lik null.

– Terroristene vil skremme oss, hvis jeg stenger butikken og viser at jeg er redd, så oppnår de sitt mål. Det vil jeg ikke tillate, fortalte Murat meg en knapp time etter at bomben gikk av.

Men den frykten Murat nektet å kjenne på, lå tykt utenpå mange andre i området. Jeg bor bare 350 meter fra der bomben gikk av, i en av sidegatene til Istiklal. Istanbuls kjente gågate kan minne om Karl Johans gate – på 17. mai vel å merke.

Det er alltid stappfullt av mennesker, og mat, drikke og livsnytelse står mer i fokus enn shopping. Lyden fra denne kontinuerlige festen pleier å bre seg innover sidegatene. Lørdag kveld var det fullstendig stille. Helt tomt i gaten der jeg bor. Butikkene skalket igjen, menneskene borte.

Tyrkiske journalister jeg snakker med er ikke i den minste tvil om at dette kommer til å skje igjen – og det snart. Angrepet i Istanbul kom under én uke etter terroren i hovedstaden Ankara, der 37 mennesker ble drept. På et drøyt år er de to byene blitt rammet av syv alvorlige terrorhendelser.

I forkant av begge hendelsene den siste uken har det gått ut terrorvarsler fra utenlandske ambassader: I Ankara fra den amerikanske, og her i Istanbul fra den tyske. Frykten for nye hendelser den kommende uken skal være årsaken til at den tradisjonelle vårfeiringen «Navruz» er blitt avlyst av myndighetene.

Mønsteret tilsier at kurdiske terrorgrupper har angrepet symboler på den tyrkiske staten, mens IS har rettet seg mot turistområder. Både i Ankara og Istanbul ligger disse i nærheten av hverandre.

Denne uken kommer samboeren min på påskebesøk, og jeg hadde gledet meg til å vise henne noen av de fantastiske severdighetene Istanbul kan by på. Men, vi kommer nok til å styre unna turistløypa denne uken, og la frykten vinne.

Likevel var det betryggende å ta seg en kort tur opp til åstedet i Istiklal i går ettermiddag: Sperringene var fjernet, den gamle trikken var ute og kjørte, og ved åstedet stod mennesker i kø for å bli avbildet med en plakat med følgende påskrift: «Vi lar oss ikke skremme».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder