NÅDELØS: Den filipinske presidenten Rodrigo Duterte har lovet å gå narkotikaindustrien bokstavelig talt i strupen. Foto: Erik De Castro Reuters

Debatt

Norsk ruspolitikk må endre kurs

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte vil utrydde alle som befatter seg med narkotika. Norske politikere må ikke bare fordømme handlingene, men også selv slutte med kriminalisere rusmisbrukere.

STURLA HAUGSGJERD, talsperson for brukere og pårørende i Foreningen Tryggere Ruspolitikk

1900 mennesker er tatt av dage på Filippinene etter at den nyinsatte presidenten Rodrigo Duterte ifølge flere medieoppslag oppfordret til å drepe alle som befatter seg med ulovlige rusmidler. Titusener er internert i inhumane fengsler, etter å ha overgitt seg til myndighetene.

Sturla Haugsgjerd.

Se innsiden av et av skrekk-fengslene her.

Presidenten har utpekt narkotika til folkefiende nummer én og ser nå ut til å holde løftet han gikk til valg på som president – på seks måneder skal han utrydde all narkokriminalitet, koste hva det koste vil. Om han så må mate fiskene i Manila Bay med dem, som han selv sier.

FN fordømte handlingene først etter at Internationational Drug Policy Consortium (en internasjonal sammenslutning av reformvennlige organisasjoner på rusfeltet) sendte en protest signert over 300 organisasjoner (deriblant fire norske). Duterte har truet med å forlate FN, om de blander seg.

Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO), en medlemsorganisasjon under Mina Gerhardsens paraply Actis, har via et åpent brev signert informasjonsansvarlig Kenneth Arctander oppfordret Erna Solberg til å fordømme Dutertes handlinger i anledning myndighetenes Norges-­besøk denne uken (fredssamtaler med Maoist­geriljaen på Holmenkollen Park Hotell i norsk UDs regi).

Få også med deg: Derfor kalles Duterte østens Donald Trump

Det er ikke vanskelig å si seg enig i innholdet og jeg tar av seg hatten for Arctanders tydelige oppfordring til vår statsminister om må artikulere en offentlig kritikk av Duterte og hans snuff­ilm­versjon av den såkalte «krigen mot narkotika».

Samtidig oppfordrer jeg nå Arctander, hans overordnede i Rusmisbrukerens interesseorganisasjon (Jon Storaas) og deres velgjørere i Helse­ og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og ikke minst Actis, om selv å ta et tydelig og endelig standpunkt i denne saken, en gang for alle. Vi må slutte å kriminalisere mennesker som velger å bruke andre stoffer enn alkohol uansett hvilken grunn de måtte påberope seg for å gjøre det. Punktum. Bøter, bortvisninger, tvungne urinkontroller eller utenomrettslige drap på åpen gate; prinsipielt sett er det ingen forskjell – kriminaliseringen av rusmiddelbrukere må ta slutt. Og de må være like tydelige på dette overfor Høie, som de er overfor Erna om situasjonen på Filipinene.

Det er på høy tid at RIO, Actis, HOD, Bent Høie og resten av det ruspolitiske etablissementet i Norge nå tar et klart og irreversibelt standpunkt: Enten er dere med oss, eller så er dere mot oss som ønsker en slutt på denne meningsløse, rasistiske, inhumane og løgnaktige krigen med det vanvittige og villedende klengenavnet «mot narkotika». Dette er en krig mot mennesker, hverken mer eller mindre. Det ikke kokainet som har blitt utryddet i Mexico siden 2006, det er fedre, mødre, sønner og døtre. Det er ikke stoffene som nå ligger blodige i gatene på Filippinene, det er landets innbyggere.

Slutt å gjemme dere bak virkelighetsfjerne intensjoner om «forebygging» og påstått «solidaritet med de svakeste». De svakeste halshugges, brennes ihjel og henrettes på åpen gate – mens vi ser på – i land som nettopp Mexico og Filippinene. Og den beste måten vi i det minste kan forsøke å «forebygge» disse grusomhetene på er ved å forandre vår egen ruspolitiske kurs og snu 180 grader. Om dere ikke har gjort det enda bør dere søke opp Albert Einstens «definisjon på galskap» i nærmeste nettleser. I ruspolitisk kontekst er nemlig definisjonen på galskap å gjøre det samme i 100 år og forvente et nytt og bedre resultat om man bare pøser på med mer av det samme som ikke virker.

Kom ut av skapet og ta et klart standpunkt, folkens! Sammen med resten av deres kolleger i diverse departementer og ideelle organisasjoner har dere samlet sett makten til å påvirke det internasjonale samfunnet til å én gang for alle sette en stopper for denne krigen om dere bare vil det nok. Det er nemlig den politiske viljen og ikke den politiske evnen det til syvende og sist står på. Vær litt ærlige nå for en gangs skyld Jon Storaas, Mina Gerhardsen og Bent Høie.

Tiden er inne for å ta et valg: enten være med oss å stoppe en av historiens mest meningsløse kriger – eller erkjenn åpent og usminket at dere vil være part i den, på samme side som Rodrigo Duterte, Vladimir Putin og Hassan Rouhani. Den såkalte «mellomposisjonen» som Høie forfekter eksisterer ikke, og om 100 år kommer den til å bli stående som en eneste stor og dårlig vits, en vits våre barnebarn og oldebarn ikke vet om de skal le eller grine av når de blir den fortalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder