Hillary Clinton i Detroit, Michigan mandag. Hun hadde satset hardt på å vinne staten. Foto: Charlie Neibergall , Ap

Kommentar

Kalddusj for Clinton

Bernie Sanders seier i den viktige delstaten Michigan var
nattens store overraskelse, og viser svakheten i Hillary Clintons kandidatur.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Michigan var et åpent valg. Det betyr at man ikke måtte være medlem av partiet for å avgi stemme i primærvalget. Dette har åpenbart lurt de aller fleste meningsmålingene som på forhånd tydet på at Clinton kunne være trygg på en komfortabel seier.

Det er blant hvite velgere og yngre velgere at Hillary sliter. Resultatet i Michigan viser at Sanders til en viss grad også er begynt å ta svarte velgere fra henne. Tapet er ikke stort i seg selv, i antall delegater kan det virke ubetydelig, her har hun fortsatt en solid ledelse.

Amerikanske ungdommer: Derfor velger vi Bernie Sanders

Men det er et alvorlig faresignal for andre viktige stater som Ohio og Pennsylvania som har en lignende velgesammensetning. Og det blir helt sikkert godt mottatt i Trump-leiren, for det viser tydelig hvor hun har sine svakheter, og på flere områder samsvarer det med hvor Trump har sin styrke.

Trumpkampanjen har operert etter noe de kaller «rustbelteteorien»: Han skal kunne klare å vitalisere nok hvite hjemmesittere fra arbeider- og den lavere middelklassen i de tidligere industristatene til å kompensere for stemmene han ikke får av ikke-hvite velgere.

Michiganresultatet styrker denne teorien. Staten har slitt med høy ledighet i flere tiår etter at arbeidsplassene i bilindustrien ble flyttet utenlands. Trumps løfter om å straffe bedrifter og bransjer som flytter virksomheten ut av USA med høye skatter og avgifter, slår godt an her.

Eksperter om Trump vs. Clinton: Hillary har best sjanser

Nattens resultat er svært gledelig for Sanders, og det vil styrke ham før den viktige runden neste tirsdag. Han går nå styrket videre til neste runde.

På republikansk side holder tendensen seg. Trump fortsetter å vinne, og tok to nye, viktige stater, Mississippi og Michigan. Cruz holder seg på andreplassen, og vant Idaho. Marco Rubio og John Kasich sakker stadig akterut. For Ohio-guvernør Kasich, som hadde satset avgjørende på Michigan, var tredjeplassen der en stor skuffelse og kan bli avgjørende for om han fortsetter.

Få med deg: Denne mannen skremmer vettet av utenlandske diplomater

For Rubio var det en ny ydmykelse. han fikk under 15 prosent i Michigan, og får dermed ingen delegater med seg fra denne viktige staten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder