FORBUD: 12. desember 1975 forsvant reklameskiltene for sigaretter fra Oslo sentrum. Foto: NTB/SCANPIX

Kommentar

Kommentar: Da røyking var inne

En gang var vi alle røykere. De som ikke var aktive røykere var passive.

Det ble røyket i bil, buss, båt, tog og fly. Det hendte i blant at flyverter delte ut små pakker med gratis sigaretter til passasjerene, slik at de skulle hadde noe å hygge seg med på turen. Skodden av tobakksrøyk lå lavt over restaurantbordene. I de tusen hjem fyltes askebegrene.

Sigaretter nådde en popularitetstopp på 1950- og 60-årene. I den amerikanske TV-serien Mad Men, fra reklamemiljøet i New York på `60-tallet, røyker både kvinner og menn, ustanselig. Og det var ikke særlig annerledes her. Røyking var livsstil.

For nøyaktig 50 år siden fikk vi dokumentert at røyking var en farlig uvane da amerikanske myndigheter for første gang fastslo at røyking var helsefarlig. To år tidligere hadde et britisk legepanel funnet en sammenheng mellom røyking og lungekreft. Nå sa den amerikanske helsedirektøren at røyking kunne føre til både lunge- og hjertesykdom.

I USA var dette innledningen på en 30-årskrig mellom tobakksindustri, aktivister og myndigheter om reguleringer og advarsler. Først kom forbudet mot tobakksreklame på TV, fulgt av advarsler på sigarettpakkene. Den langvarige striden endte i domstolene der tobakksindustrien til slutt gikk med på et forlik som kostet dem svimlende 246 milliarder dollar, fordelt på 25 år.

I 1975 trådte Tobakksloven i kraft i Norge, med reklameforbud og helseadvarsler. Fortsatt røyket hver annen norske mann og hver tredje kvinne. Langsomt, men sikkert, forandret vi vår adferd.

Først ble røyking ute og deretter forsvant røykerne utendørs. I dag er det bare 16 prosent i Norge som røyker til daglig, mens det tilsvarende tall er 18 i USA.

Mens vi stumper røyken i rike land, tennes sigarettene i utviklingsland og i fremvoksende økonomier som Kina. Det alarmerende er at verdens tobakksforbruk øker, 50 år etter at helsefaren ble dokumentert. I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør årlig mer enn fem millioner mennesker av røyking, i tillegg til 600000 ofre for passiv røyking.

I dag røyker 350 millioner kinesere og Kina står alene for 42 prosent av verdens sigarettproduksjon. De røyker slik vi en gang gjorde.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder