BILLIG BRENNEVIN: Norge er et av de siste land i verden til å holde seg med en gammeldags taxfree-ordning. Hvis de blåblå mener det er greit å tape tre til fem milliarder skattekroner på avgiftsfri alkohol, kan de heller senke prisene på Vinmonopolet. Det kommer folk flest til gode. Foto:VEGARD W. GRØTT,NTB SCANPIX

Leder

VG mener: Taxfree-ordningen bør avvikles

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag legger Arbeiderpartiets helseutvalg frem et forslag om å avvikle taxfree-ordningen. Det er et standpunkt vi deler.

Ideen om at folk som reiser med fly til og fra utlandet skal kunne kjøpe billig sprit, er utgått på dato. Som en ubyråkratisk måte å innføre mindre mengder alkohol i et ellers strengt omsettings og tilgjengelighetsregime, hadde ordningen en viss legitimitet da den ble opprettet. Den tid er forbi.

Det finnes ingen rasjonelle argumenter for å opprettholde et avgiftsfritak som først og fremst begunstiger forretningsreisende med firmabetalte billetter og de mest velstående blant oss.

Begrunnelsen for å gå bort fra taxfree-ordningen, er sammensatt. Nordmenns alkoholkonsum øker, men Vinmonopolets omsetning faller. Ikke minst fordi hver syvende flaske som konsumeres i Norge, er kjøpt på taxfree.

Det er en uheldig utvikling, fordi det uthuler vårt fremste alkoholpolitiske virkemiddel, Vinmonopolet. Som er en god ordning, også fordi den ivaretar hensynet til kvalitet og lik tilgang til et breddeutvalg i hyllene.

Når Vinmonopolet utfordres av private aktører, med statens velsignelse, er det bare et tidsspørsmål før EU annullerer dispensasjonen som har gitt Norge og Sverige anledning til å opprettholde sine sosialpolitisk begrunnede monopolordninger. I Sverige er bekymringen for dette så vidt stor, at regjeringen nettopp har reversert en prøveordning som skulle gi bønder anledning til å fremstille og omsette alkohol fra egne gårdsutsalg.

Det er det statseide selskapet Avinor, forvaltet av Samferdselsdepartementet, som leier ut arealer til taxfreebutikkene. Et argument for å opprettholde det avgiftsfrie alkoholsalget, er at Avinors leieinntekter omfordeles til drift av det såkalte kortbanenettet, det vil så småflyplassene. Det er en eiendommelig idé at billig brennevin skal subsidiere norsk flytrafikk i distrikts-Norge.

Indirekte subsidierer ordningen også billettprisene. Et bortfall av taxfree-salget vil etter alt å dømme redusere reisingen noe, som vil være bra for miljøet.

Det årlige inntektstapet for felleskassen som taxfree-salget representerer, ligger i størrelsesorden tre til fem milliarder kroner. Hvis regjeringen mener dette er uproblematisk, bør det heller legges til rette for at avgiftsfritaket tilgodeser folk flest – altså et tilsvarende kutt i de høye alkoholavgiftene som vi alle betaler når vi handler på Vinmonopolet.

Les også

 1. Fjern taxfree, senk prisene på polet

  Det finnes ingen gode argumenter for at akkurat de reisende skal få billig sprit og røyk.
 2. Taxfrihet til ikke å handle

  Etter massiv kritikk over at passasjerene ble sluset gjennom taxfreebutikken på Gardermoen er det nå slutt på praksisen.
 3. Nye åpningstider for Vinmonopolet

  Stengte Vinmonopol på julaften er en viktig symbolsk markering, mener den ruspolitiske organisasjonen Actis.
 4. Listhaug vil la gårdsbedrifter selge sprit

  Rusorganisasjoner frykter at ordningen med Vinmonopol kan stå for fall hvis regjeringens planer for salg av alkohol…
 5. Kreftforeningen krever slutt på taxfree-tobakk

  Kreftforeningen og Legeforeningen vil ha slutt på billig tobakk ved utenlandsreiser. Taxfree-kvoten må bort, krever de.
 6. VG mener: Vi trenger et moderne Vinmonopol

  - Useriøst polforslag, er fagbevegelsens svar på regjeringens utspill om å holde Vinmonopolet åpent fem dager ekstra i…
 7. Vi drikker stadig mer

  LILLEHAMMER (VG) Omsetningen av alkohol går rett til værs, og nå i julen er det høysesong for nordmenn på fylla.
 8. Nordmenn er fornøyde med Vinmonopolet

  Vinmonopolet har en sterk stilling i Norge. 74 prosent av de spurte i en fersk meningsmåling mener dagens…
 9. Nordmenn drikker fortsatt lite

  Folk flest drikker noe mer enn før, men alkoholkonsumet i Norge er fortsatt lavest i Vest-Europa.
 10. Gjør søndagen åpen

  Spørsmålet om søndagsåpne butikker koker ned til det litt diffuse begrepet samfunnsrytme og om den bør vedtas…
 11. Vinmonopol-sjef vil forby taxfree-handel

  For første gang siden 80-tallet synker omsetningen på Vinmonopolet. Det får direktør Kai G.
 12. VG mener: Vi må få vite hva vi spiser og drikker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder