FRPS VIKTIGSTE STATSRÅD: Sylvi Listhaug

FRPS VIKTIGSTE STATSRÅD: Sylvi Listhaug Foto: NTB SCANPIX ,

Kommentar

Frp eier flyktningdebatten

Sylvi Listhaug kan bli Fremskrittspartiets viktigste politiker
i året som kommer. Romjulsinnstrammingene er nok et bevis på at Frp kontrollerer flyktningdebatten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Debatten om hvordan Norge og Europa skal håndtere flyktningstrømmen fra et Midtøsten som er i dyp krise, sprenger de gamle rammene for norsk asyldebatt. Med en million mennesker på flukt til Europa, byer som bombes i stykker, terroriseres av IS eller voldelige militser, infrastruktur som kollapser og levebrød som utslettes i skyggen av all volden og nøden, så vil flyktningene fortsette å komme til vår del av verden en god stund til.

Les også: Slik skal det bli vanskeligere å få opphold i Norge

Flyktningkrisen er ikke et produkt av lemfeldig eller liberal asylpolitikk i Vesten, men en konsekvens av virkeligheten i en region rett sør for Europa. Det går ikke an å vedta seg bort fra den.

Men samtidig så er de mulige konsekvensene av krisen store for land i Europa, rett og slett fordi det er snakk om så mange flyktninger på kort tid. Det er dette som endrer hele debatten, og gjør at politikk som fungerte for et år siden, nå virker helt utilstrekkelig. Det er ikke bare i Sverige denne krisen har snudd opp ned på den politiske debatten om asyl og innvandring, det har den også gjort her.

Les også: SV raser mot Listhaugs asylplan

For meg ser ut som om Frp er det eneste partiet som har forstått hvilket politisk potensial det ligger i en slik «game changer» som flyktningkrisen også er. Partiet har lykkes med å definere så å si alle debatter om hvordan Norge skal håndtere den nye situasjonen. Og Frp har lykkes med å fremstå som et parti som både så problemene og hadde løsningene før alle andre.

Jo mer polarisert debatten om flyktningkrisen blir, jo bedre er det for Frp. Partiets politikere har mest å tjene på å dyrke motsetningene mellom seg og de andre på feltet. Det gis de stort spillerom til å gjøre i debatten, mens de samtidig fører en bredt forankret flyktningpolitikk i regjering. Frp er dyktige til å få debatten til å handle om de tingene som skiller partiene i flyktningpolitikken, og ikke om alt det er bred enighet om. Dette er hemmeligheten bak suksessen denne høsten.

Les også: Listhaugs asyl-venner er kritiske

Litt underlig er det at de andre partiene ser ut til å la Frp definere debatten hele tiden. Det er langt mer som samler i norsk flyktning- og innvandringspolitikk enn det man kan få inntrykk av. Men Frp-politikere som Sylvi Listhaug er gode på konflikt og skarpe i retorikken, og på den måten har de fått KrF, SV og andre til å danse etter sin pipe.

Med konfliktmaskinen Sylvi Listhaug på plass som statsråd for disse sakene, har Frp alle muligheter til å få innvandringsdebatten til å fortsette å gå i det sporet som er i ferd med å sende partiet over 20 prosent på målingene. Listhaug kan bli den alle viktigste politikeren for Fremskrittspartiet i året som kommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder