Kommentar

Plagiat uten plan

Når du først skal stjele poenger fra en tale, hvorfor stjele fra hovedfienden din?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Plagiat er den mest oppriktige formen for smiger som middelmådigheten kan gi til storhet», skrev Oscar Wilde.

Det er en like tvilsom sannhet som påstanden om at det er «en ære å bli parodiert». Men i tilfellet hvor Melania Trump og/eller hennes taleskrivere har plagiert flere utdrag fra Michelle Obamas tale på demokratenes landsmøte i 2008, får sitatet en nesten absurd betydning:

Av alle man kunne velge å plagiere i en slik sammenheng, hvorfor i all verden velger man å plagiere den personen som liksom skal være ens fremste rival og symbolet på alt man er satt til å erstatte?

Hadde sitatene bare vært litt mer ulike, kunne man skyldt på tilfeldighetene. Disse førstedametalene på amerikanske landsmøter er så floskelladet og intetsigende uansett, at det er neste uungåelig at man dumper borti hverandres klisjeer.

Da Michelle Obama holdt sin tale i 2008, var hovedoppgaven hennes å vise at en hun var en lojal og beskjeden hustru, og ikke den bombekastende radikalkeren som ytre høyre hadde prøvd å fremstille henne som under nominasjonsprosessen. (I flere måneder hadde spindoktorer og suspekte medier sirkulert et rykte om at hun skulle ha sagt i en tale at til andre afro-amerikanere at «alle problemer i livet ditt skyldes hvitinger, og hvitingene står i gjeld til deg»).

Melania Trumps oppgave var først og fremst å menneskeliggjøre sin ektemann, gi et privat glimt av ham, og få folk til å forstå at bak den høylydte buldrebassfasaden står det en kjærlig familiefar med et hjerte som banker for nasjonens ve og vel.

Melania Trump har gjort få slike opptredner så forventningene var lave og alle de første kommentarene gikk derfor ut på at hun hadde gjort en strålende innsats. Inntil plagiatet ble oppdaget.

Bare timer i forveien hadde hun sagt til NBC at hun hadde skrevet det meste av talen selv. Foreløpig avviser Trumpkampanjen at det har foregått noe plagiat. I løpet av det kommende døgnet vil de bli presset hardere, og for å få saken ut av verden, vil de antagelig legge skylden på taleskriverne, og i verste fall gi en syndebukk sparken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder