Å, NORGE! – Jeg har tusen grunner til å elske dette landet. En av grunnene er norske menn. Har disse flotte norske mennene på seg bunad i tillegg, så er det supersexy, skriver Sanna Sarromaa. Foto: Mona Langset VG

Debatt

Jeg elsker Norge!

Jeg vil rette opp inntrykket. Jeg elsker Norge!

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

SANNA SARROMAA, finne, feminist og skribent

Nesten hver gang jeg skriver noe i VG, ser kommentarfeltets hylekor til å tro at jeg ikke er glad i dette landet. Jeg oversvømmes av meldinger som i stygge vendinger ønsker meg dit pepperen gror, fordi jeg ikke liker Norge.

Sanna Sarromaa. Foto: Keane Studios

Jeg vil rette opp dette inntrykket. Jeg elsker jo Norge! Jeg har tusen grunner til å elske dette landet, jeg nevner her de fjorten første.

1) Kakebordet

«Ta med kake til kakebordet» er den koseligste oppfordringen jeg vet om – forutsatt at det ikke er snakk om foreldremøter. Deretter det koseligste og lykkeligste er å gå løs på kakene – smake en liten bit av alle!

Flere ganger har mine norske venner og til og med bare bekjente stilt opp som kakehjelp. Har det vært en barnebursdag eller svigermors 75-årslag, har folk spurt vennlig om jeg trenger en kake til kakebordet – også, utrolig nok, når de ikke er bedt på festen selv. For en vakker gest og for en vakker tradisjon. Man behøver ikke å bake alt selv, men man får smake på alt.

2) Norske menn

Jeg elsker norske menn. De er hotte og flotte i tillegg til at de vasker, rydder, støvsuger, fikser og er fullverdige omsorgspersoner for sine barn. Alt dette uten å se for feminine ut (slik som svenske menn). Alle mine framtidige ektemenn kommer til å være nordmenn.

3) Norske menn i bunad

Har disse flotte norske mennene på seg bunad i tillegg, er det supersexy. 17. mai er den hotteste dagen!

4) Norske menn og kakebordet

Når de hotte norske mennene, med eller uten bunad, slippes løs på kakebordet! De tar store stykker av kaker før alle andre, fordi de er så glad i kake. Da jeg tok opp kakeserveringen på foreldremøtene i et helse- og likestillingsperspektiv, hvem var det som hylte? Selvsagt de kakeelskende norske mennene! De vil ikke gå glipp av kakene sine (som kvinnene har bakt)!

5) The Norwegian arm

Den norske armen er akkurat lik den finske. I Norge behøver jeg ikke å tolke kulturelle koder, jeg kan bare kjøre på slik som i Finland – ta fram armen min og få tak i det jeg skal ha på matbordet. Det handler om å ikke være til bry. Det er for nordmenn høfligere å strekke seg over hele bordet etter salt enn å avbryte og plage andre. Det er den typen høflighet jeg setter stor pris på, for det er den jeg er vant med.

6) Fastlegen

Jeg elsker fastlegesystemet og jeg elsker fastlegen min. Tenk at man kan velge og plukke sin favorittlege og går til henne eller ham i alle herrens år. Leger, i motsetning til nordmenn flest, er heldigvis så lite sykmeldt at de stort sett alltid er på plass og venter på deg. Dessverre har jeg vært så lite syk og så lite gravid at jeg ikke har sett min nydelige fastlege på et par år nå, men jeg vet at han er der for meg når jeg trenger ham igjen.

7) Ligg på sykehus og tjen penger

Det koster ingenting, absolutt ingenting å ligge på et sykehus i Norge. Det er full bevertning og masse deilig mat flere ganger om dagen, men man behøver ikke betale for det heller. Å ligge på sykehuset i Norge er sparing. Jeg var en gang nesten en hel måned på sykehuset. Har aldri hatt så mye penger på kontoen som i juni 2007. Takk, Norge!

8) Trening med barnepass

Norges gave til verden, eller i hvert fall til Norden, er Elixia-kjeden. Timeplanen er som en utømmelig godteributikk, i hvert fall om man kan engelsk. Treningssenterets barnepass er dessuten den største oppfinnelsen etter lydboken. Jeg har lyst til å sitere «den motebevisste fiolinisten og rikmannsfruen» – ifølge VG – Marte Krogh: «Ta dere sammen og tren mer!» Hun sa det til alle lubne mødrene i riket, men så viste det seg at hun ikke hadde ment det likevel. Da sier jeg det og mener det: Kvinner, ta dere sammen og tren mer! Det er ingen grunn til å være slappe. Treningssentrene har barnepass.

9) Verdens vakreste land

Ikke er nordmenn bare verdens vakreste folkeslag, de får også bo i verdens vakreste land. Det er så fint i Norge at man blir helt svimmel. «Ingen finske barn tegner fjell», sa min yngste sønn i Finland. Heldige er nordmenn som har fjell å tegne.

10) Døler, spesielt gausdøler

«Offensiv og spennende» er slagordet for Gausdal kommune. Det finnes likevel ingenting mindre offensivt og spennende enn en gjennomsnittlig gausdøl. Det er i Gausdal utviklingen ikke bare stopper, men tar noen steg tilbake. På et folkemøte spurte man «Er gausdølene en utdøende art?» og «Bør gausdølene vrenge av seg Felleskjøpsdressen og begynne å vanke på Litteraturfestivalen i stedet?» For å diskutere dette, og kommunereformen, hadde man to mannlige innledere, en mannlig konferansier og seks mannlige paneldeltakere. Hvis dette er et tverrsnitt av Gausdal, så er svaret ja: Gausdølene er en utdøende art.

11) Barnehagebarn på tur

Å se en norsk barnehage på tur gjør meg alltid varm i hjertet. Det er så trygt og vakkert. Der tasser framtiden – ute på tur, i neongule refleksvester!

12) Dekkhotell

Det er bare i Norge at bildekk har egne hotell. I dekkhotellene kan dekkene bo når vi ikke vil ha dem boende hjemme. Dekkene blir også vasket og pleid der slik at dekkhotell ikke bare er dekkhotell, men fullverdige skjønnhetssalonger for bildekk.

13) Lomper og lefser – toppen av norsk cuisine!

Det finnes ingenting, ingenting, man ikke kan sette inn i en norsk lompe eller lefse. Smør, sukker, kanel, snøfrisk, røkelaks, rødløk, ruccola, brunost, sylte, lungemos, ertestuing, hva som helst. Lomper og lefser er toppen av norsk cuisine. De kan brukes til alt, de kan erstatte alt og de smaker helt himmelsk!

14) Norsk lønn – til å leve og nyte av!

Hva jeg elsker aller, aller, aller mest i Norge er den norske lønnen. Når jeg ikke får lønn fra Norge, er det den norske lønnen jeg savner mest. Man trenger heller ikke å jobbe seg i hjel for lønnen, så heldig er jeg som fra første juni har en norsk arbeidsgiver igjen.

Les også

 1. SANNA SARROMAA: Nynorsken: Norges helligste ku

  Det finnes to fullstendig gjensidig forståelige målformer i Norge. De er så like at man ikke engang kan kalle dem for…
 2. Det norske harryparadiset

  Reisebyråenes pittoreske småbyer med lokalt liv er i virkeligheten turistfeller der livet føres på norsk.
 3. Sykt perfekt – eller bare sykt?

  TV 2 treffer tiden med sin nye serie «Sykt perfekt» som viser hvordan perfeksjonstyranniet føles på kroppen hos syv…
 4. Lærerne mot kunnskap

  Hvordan skal lærerne motivere elever til å lære når de selv mener det ikke er noen vits?
 5. Sarromaa mener nordmenn er for politisk korrekte: Den norske ryggmargsrefleksen

  Nordmenn er iført en humor-politisk korrekt tvangstrøye. I dette lett-støtte landet skjønner man ikke at grove og…
 6. Krev din rett!

  Har høylytte krav erstattet plikter og innsats i Norge? Før bygde man landet og hardt arbeid var en viktig verdi.
 7. Når jobber egentlig folk som har barn?

  Hvor mange arbeidstimer går tapt når foreldrene pendler mellom jobb og opplegg knyttet til barn på dagtid?
 8. Likhetens tyranni?

  Mot min vilje klarte jeg å sette i gang en nasjonal storm om inkluderende undervisning.
 9. Kronikk: Når kjønn styrer lønn

  Det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett, men fortsatt blir ikke kvinners stemmer hørt på lik linje med mennenes.
 10. Foreldreskap skapes ikke av celler

  Hva er det med en kvinnes biologiske morskap som i forbindelse med prøverørsbefruktning legitimerer en…
 11. Kronikk: Fet, mobbet og morsom

  På barneskolen ble jeg mobbet fordi jeg var feit. Jeg var ikke lubben eller småtykk. Det var ikke eufemismer for meg.
 12. Kronikk: Kvinner som forsvinner

  Nå er det nominasjoner, snart er det valg. Hvor blir det av kvinnene, spør mediene.
 13. Kronikk: Det norske språkets forfall

  Er ikke rettskriving en sentral del av utdannelsen og dannelsen i dette landet?
 14. Morsmål er hjertets språk

  Lar du være å snakke ditt morsmål med barna dine fordi…
 15. Kronikk: Mette-Marit, meg og 90 000 andre

  Regjeringen vil holde Vinmonopolet åpent flere dager i…

Mer om

 1. Bunad
 2. Norge
 3. Finland

Flere artikler

 1. Sanna Sarromaa: Frokost – et uttrykk for folkesjelen?

 2. «Nordmenn, en gjeng anarkister!»

 3. Tre av fire om bunad: Må sys i Norge

 4. Slik unnslipper du bunadspolitiet

 5. Pluss content

  Bli med på innsiden av bunad-industrien

Fra andre aviser

 1. Kvisen på vår nasjonale rumpe

  Bergens Tidende
 2. «Høytlønnede bør ha vaskehjelp»

  Aftenposten
 3. Jeg vil bli norsk, sa han

  Aftenposten
 4. Folkemengden ville snauklippe kjæresten hans. Da trakk soldaten pistolen.

  Fædrelandsvennen
 5. Den viktige hobbyen: – Bygger psykisk helse

  Fædrelandsvennen
 6. Forsvarsministeren lover betydelig større forsvarsbudsjett

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder