Leder

Bruk stemmeretten

Over en million nordmenn har i år benyttet muligheten til å forhåndsstemme. Det er flere enn noen gang tidligere. Foto: Odin Jæger

Et velfungerende demokrati trenger høyest mulig deltakelse. I dag bør alle benytte muligheten for å være med på å bestemme landets politiske kurs de neste fire år.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over to år gammel

Valgdeltakelsen i Norge er ikke særlig høy, i hvert fall ikke når vi sammenligner med våre nordiske naboer. I Danmark, Sverige og Island deltar over 80 prosent i valg til nasjonalforsamlingene. I stortingsvalget i 2013 stemte 78,2 prosent av norske stemmeberettigede. Ved kommune og fylkestingsvalget i 2015 var deltakelsen på bare 60,2 prosent. Vi må mer enn 30 år tilbake for å finne en valgdeltakelse på 84 prosent. I 1965 deltok hele 85,4 prosent. Det er et slikt nivå vi bør bestrebe oss på å nå.

Hvis valgdeltakelsen synker vil Stortinget bli mindre representativt. Det er betydelige forskjeller i valgdeltakelse i Norge basert på alder, utdannelse og i noen grad av kjønn. Under halvparten av førstegangsvelgerne deltok for eksempel i det siste lokalvalget. Ved stortingsvalget i 2013 brukte bare litt over 60 prosent av velgerne mellom 20 og 24 år stemmeretten, mens godt over 80 prosent av de mellom 67 og 79 år stemte. Statistisk Sentralbyrås (SSBs) undersøkelser fra siste stortingsvalg viste at deltakelsen var høyest blant dem med universitets- eller høyskoleutdannelse. Ni av ti med høy utdannelse avla stemme, sammenlignet med 65 prosent av dem som bare har grunnskole. Kjønnsforskjellen er ikke like stor, men i de siste stortingsvalget har flere kvinner enn menn brukt stemmeretten. Ved forrige stortingsvalg deltok 80 prosent av kvinnene og 77 prosent av mennene.

LES OGSÅ SKARTVEITS KOMMENTAR: Fortellingen om Norge

Et oppmuntrende trekk ved årets valgkamp er at flere enn noen gang tidligere har benyttet anledningen til å forhåndsstemme. For første gang har over en million velgere forhåndsstemt og noe av årsaken er at det i mange kommuner er lagt godt til rette for tidlig stemmegivning. Dette bidrar til høyere valgdeltakelse.

Noen mener at deres stemme ikke teller. Men er det noe vi har sett i tidligere valg er det at mandater kan avgjøres med ytterst små marginer. Meningsmålinger foran dagens valg forteller at det går mot et særdeles spennende valg, med et høyst uvisst utfall. Hver eneste stemme er viktig og hver eneste stemme teller.

Bruk stemmeretten. Godt valg!

Les også

 1. Arbeiderpartiet sendte ut 500.000 SMS-er med stemmeoppfordring

  – Vi beklager selvfølgelig dersom noen synes det er «kjipt» å få, sier Arbeiderpartiet.
 2. Erna-regjeringen nær doblet antall godkjente privatskoler

  BERGEN (VG) Regjeringen Solberg har godkjent dobbelt så mange privatskoleplasser som de rødgrønne.
 3. Distriktsopprøret: Mangeårig Ap-ordfører går til SV i protest mot høyredreining i partiet

  SKARNSUNDET (VG) Han er den inkarnerte sosialdemokrat. Men Arbeiderpartiets mangeårige ordfører i en av Norges minste…
 4. Derfor kan Ap snu og
  beholde Andøya Flystasjon

  Sjansen øker for at Ap snur og går bort fra avtalen med Høyre og Frp om å legge ned Andøya Flystasjon, om partiet får…
 5. Erna og Jonas skriver til deg: Derfor bør du velge meg

  Les Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solbergs egne ord og tanker om hvorfor du bør velge deres parti.

Flere artikler

 1. Høyeste valgdeltagelse på 28 år – i denne kommunen stemte flest

 2. Å stemme eller ikke stemme

 3. Valget 2017: Dette bør du vite før du stemmer

 4. Nå starter dragkampen

 5. Kvinnekamp på venstre fløy

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder