Kommentar

Game over for Italias populister?

Av Yngve Kvistad

OPPGITT: Visestatsminister Matteo Salvini avviser regjeringspartner Luigi Di Maios påstander om at han forsøker å tvinge frem regjeringskrise. Foto: Riccardo Antimiani / TT NYHETSBYRÅN

I løpet av kort tid kan Italias populist-eventyr være over. Påstander om korrupsjon og mafiasamarbeid ryster en regjeringskoalisjon der statsråder har begynt å forlange kollegers avgang.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

Visestatsministrene Luigi Di Maio fra den systemkritiske Femstjernersbevegelsen (M5S), og La Lega-sjef Matteo Salvini har lenge vært i tottene på hverandre. Samtidig har de konsekvent avvist at deres interne uoverensstemmelser betyr noe som helst for regjeringssamarbeidet.

De har holdt fast ved at det er godt, og at det vil vedvare ut valgperioden – i respekt for velgerne og Italias behov for et stabilt styre.

Noen mener også at månen er en gul ost.

les også

Italias sterke mann

Men i påsken har munnhuggeriet mellom de to, via pressen og deres egne sosiale mediekanaler, nådd nye høyder.

Visestatsminister Di Maio forlanger at Legas statssekretær i transportdepartementet, Armando Siri, må avgå med øyeblikkelig virkning. Han er under etterforskning for angivelig å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med et vindkraftprosjekt på Sicilia.

Statsadvokaten i Roma påstår at personer med tilknytning til den sicilianske mafiaen, Cosa nostra, har betalt Siri 300 000 kr. for å få innpass i et utbyggingsprogram for fornybar energi.

les også

Ny dokumentarfilm: - Mafia-samrøre med høyrepolitikere

Lega-leder Salvini har besvart beskyldningene mot hans venn og partikollega med et motkrav om at Femstjernebevegelsens ordfører i Roma, Virginia Raggi også må trekke seg, på grunn av korrupsjon og misbruk av makt.

Det italienske reportasjemagasinet L’Espresso offentliggjorde nylig utskrifter av hemmelige telefonopptak, hvor ordføreren skal ha forsøkt å presse hovedstadens avsatte renovasjonssjef til å levere røde budsjett-tall for å utløse mer statsstøtte.

Formelt skal regjeringspartiene straks møtes for å stemme over et forslag om staten skal overta en del av hovedstadens enorme gjeld. Luigi Di Maio ønsker å lette byrden for sin partifelle Virginia Raggi, og viser til at den såkalte «Redd Roma»-pakken var et omforent punkt i regjeringens plan for økt økonomisk vekst i hele landet.

les også

Krisen i Roma kan få nasjonale følger: Populistenes stjernesmell

I et radiointervju tirsdag avviste Matteo Salvini at hans parti ville støtte det han kalte en «Redd Raggi»-pakke for å berge ordførerens politiske skinn. Ifølge ham vil det skape et A- og B-lag av italienske kommuner om staten dekker gjelden til den ene, men ikke den andre.

Salvini nekter også for at høyrepopulistiske La Lega har inngått noen særavtale med den opprinnelig venstrepopulistiske bevegelsen M5S om økonomisk vekst, slik hans visestatsministerkollega Di Maio hevder.

Dersom «Redd Roma»-pakken blir stemt ned, faller regjeringen, og da er det ifølge Di Maio en villet handling fra Matteo Salvinis side.

I så måte føyer denne saken seg inn i en serie av kontroverser hvor de to regjeringspartiene ikke bare inntar helt motstridende standpunkter, men hvor hele virkelighetsforståelsen kolliderer.

De er ikke en gang enige om hva de er uenige om, fordi oppfattelsen av hva saker går ut på, er ikke-kompatible størrelser.

You say potato, I say banana.

les også

Kan bli tidenes ko-ko-regjering

Femstjernersbevegelsen er storebror i den italienske populistkoalisjonen etter at de fikk hver tredje stemme i parlamentsvalget for snart ett år siden. La Lega fikk i overkant av 17 prosent.

Nå er situasjonen en annen. Som innenriksminister har Salvini frontet seg selv og partiets knallharde høyrepolitikk på en måte som har stilt Femstjernersbevegelsens saker helt i skyggen.

Matteo Salvini har fremstått som landets faktiske regjeringssjef – på bekostning av koalisjonspartner Luigi Di Maio og statsminister Giuseppe Conte.

På de siste meningsmålingene er det La Lega som har hver tredje italiener i ryggen, mens Di Maios systemkritikere har drøyt 20 prosent oppslutning.

Dersom Matteo Salvini endelig lykkes med å fremprovosere regjeringskrise, slik Di Maio flere ganger har beskyldt ham for, vil La Lega ha alt å tjene på et snarlig nyvalg.

Luigi Di Maio mener sågar at Salvinis plan er å gjenoppta samarbeidet med tidligere statsminister Silvio Berlusconi og hans reetablerte Forza Italia for å danne en ny høyrekoalisjon som sammen med en ytterliggående gruppe av erklærte rasister og fascister kan få flertall i et nytt parlament.

les også

Høyrepopulistene må ha elite-hjelp for å danne regjering

Anklagene mot statssekretær Armando Siri er delikat fordi han representerer et lov- og ordenparti som også har innenriksministeren, nemlig Matteo Salvini. Han kom til makten i La Lega da forgjengeren, partigrunnleggeren Umberto Bossi ble dømt for korrupsjon.

Salvini har offentlig uttrykt at kampen mot mafiaen er en hovedsak for ham. At en av hans nærmeste venner etterforskes for bånd til en av de antatte lederne av Cosa nostra, er mildt sagt uheldig for det bildet han ønsker å tegne av en handlekraftig innenriksminister som slår hardt ned på korrupsjon og mafiavirksomhet.

les også

Fascismens gjenkomst

Tirsdag ettermiddag oppsto en ny kontrovers mellom visestatsministrene Salvini og Di Maio da ytre-høyre-lederen varslet at han ikke ønsket å delta på regjeringens markering av den nasjonale frigjøringsdagen 25. april.

Torsdag feirer Italia den allierte frigjøringen av landet fra tysk okkupasjon og Mussolinis fasciststyre. Normalt en dag som det offisielle Italia markerer sammen med det jødiske samfunnet i Roma.

Salvini prioriterer å være til stede ved åpningen av en ny politistasjon i den mafia-stigmatiserte byen Corleone på Sicilia. Ifølge Di Maio er dette en «fornektelse av frigjøringsdagen», som får ham til å se rødt.

Men det gjør også Salvinis folk.

«Det er ikke bare Salvini som er drittlei Femstjernene», uttalte en av La Legas viseministre, Edoardo Rixi, til La Repubblica. «Vi er drittlei alle sammen. Det er nok nå». Slik Rixi og La Lega ser det, gjør Luigi Di Maio «alt han kan for å tvinge frem nyvalg i juni».

Men Matteo Salvini selv fortsetter å avvise, på sin måte, at det er indre tumulter i regjeringen.

Ifølge ham er «denne krisen bare noe som foregår inni Di Maios hode».

Les også

 1. Den siste gudfaren

  Like før han skulle innsettes som den sicilianske mafiaens nye gudfar, ble den 80-årige Cosa Nostra-bossen Settimo Mineo…
 2. Hvem styrer den sicilianske mafiaen?

  TAORMINA, Sicilia (VG) I 20 år har italiensk politi jaktet på den sicilianske mafiaens «gudfar».
 3. Italias nye regjering: «Romerne er helsprø»

  Skadepotensialet til Italias nye regjering kan knapt overvurderes. Men faren for selvskading er større.
 4. Mafiabossen dømt for 127 drap - nå er hans menneskerettigheter krenket

  Italia krenket Bernardo Provenzanos menneskerettigheter da staten holdt den livstidsdømte mafiabossen fengslet under et…
 5. Mafiadrapene: Såret som aldri gror

  SICILIA (VG) På årsdagen for bombemassakren som drepte mafiajegeren Paolo Borsellino og fem av hans seks livvakter i…
 6. Det blir nyvalg i Italia. Men når?

  Krisen i Italia er politisk teater. Det har vi sett før, men ikke med aktører som dette.
 7. Presidentens nei

  Frykten for at en ny høyrevridd regjering ville bryte med EU og isolere et allerede økonomisk utfordret Italia, gjorde…
 8. Valget: Frykter mafiaens dødskyss

  CASTELVETRANO, Sicilia (VG) Et satiremagasin skrev forleden at det italienske valget ville stå mellom tre…

Mer om

 1. Italia
 2. Høyrepopulisme
 3. Lega Nord
 4. Mafia
 5. Fornybar energi
 6. Korrupsjon
 7. Populisme

Flere artikler

 1. Italiensk kaos: Salvini tapte alt

 2. Ytre høyre svekkes av ytre høyre

 3. Pluss content

  Slik har Italias mest populære politiker fremkalt politisk krise

 4. Salvinis stjernesmell

 5. Salvinis stemmefiske

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder