Kommentar

Kongelig pute-TV

Av Yngve Kvistad

Foto: TEGNING: ROAR HAGEN

Det var etterlengtet premierehelg for tredje sesong av «The Crown», også for hjemmepublikum på De britiske øyer. Men den biografiske fiksjonsserien fra Buckingham Palace i et annet tiår ble innhentet av kongelig drama i realtid.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Et oppsiktsvekkende TV-intervju med monarkens angivelige favorittsønn, Andrew, fra dronning Elizabeths rojale gemakker, inntok hovedrollen på alle nyhetsflater i alle britiske kanaler.

I studioer hvor historikere og filmkritikere rituelt skulle kranglet seg gjennom søndagen om faktisk kronologi i «The Crown» og behovet for å gjøre dramaturgiske justeringer i Netflix-tilpasningens navn, satt nå kongereporterne, kommentatorene og konstitusjonsekspertene i lamslått enighet om katastrofen som hadde utspilt seg foran åpent kamera.

For hadde de ikke nettopp sett BBCs velrenommerte programleder Emily Maitlis, kjent for sine presise politiske intervjuer, sitte rett overfor et seniormedlem i den britiske kongefamilien – nummer åtte i arverekkefølgen – og spurt Hans Kongelige Høyhet hertugen av York (59) om det var slik at han i 2001 hadde ligget med en mindreårig tenåring ved navn Virginia Roberts?

Og hvorfor og hvordan prins Andrew gjennom et godt tiår hadde pleid nær omgang med det intervjueren omtaler som «en profilert pedofil», en amerikansk milliardær kjent for blant annet å furnere forretningsforbindelser og andre grenseløse finansfolk med 14-årige jentunger?

At Jeffrey Epsteins virksomhet ble avslørt gjorde lite inntrykk på den britiske prinsen. Dels påberoper han seg uvitenhet, dels karakterstyrke (!) For hertugen fortsatte å dyrke vennskapet med den nå avdøde milliardæren, også etter at de alvorlige anklagene om menneskehandel og utuktig omgang med mindreårige var stadfestet av domstolen.

les også

Harde anklager mot avdøde Epstein i retten i New York

Ja, for han hadde slik æresfølelse, må vite. Noblesse oblige. Da feiger man ikke ut for en skarve pedohallikdom. Det forpliktende adelskap står over kjøp og salg av russiske småjenter. Kanskje især når overgriperen også er ens finansielle velgjører. Et av besøkene hos Epstein i New York skal ha handlet om hjelp til å sanere den elleville forbruksgjelden til prins Andrews eks-hustru, Fergie, noe amerikaneren bidro til.

Først da det begynte å sirkulere problematiske fotografier av Andrew og Epstein, samt et bilde av hertugen og en kvinne omtrent på alder med prinsens egen datter, skjønte han alvoret.

les også

Prins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager

Det vil si; han skjønte det ikke helt, da heller. For da Hertugen av York i 2010 reiste til New York for å ta et endelig oppgjør med Epstein, lot han seg innkvartere i milliardærens private hjem. Her deltok han velvilligst i middager og sosiale aktiviteter gjennom en halv uke, som vertens æresgjest, innen han på den fjerde dag fortalte at deres relasjon måtte opphøre.

Hvorfor Hans Høyhet da la seg til hjemme hos den straffedømte seksualforbryteren i dagevis når han ifølge seg selv var der for å avvikle forholdet?

Jo, det var så praktisk å bo der, kunne prinsen forklare fjernsynsseerne.

les også

Prins Andrew tilbakeviser nok en gang sexanklager

Kall det majestetisk pute-TV. Flaut. Eller bare ubehjelpelig. Men mest av alt fryktelig, fryktelig avslørende.

Enten man legger det kyniske perspektivet til grunn og innser at dette er det vi får når et menneske oppfostres til å tro at han og hans utvalgte familie står over alle andre. Eller man litt mer forståelsesfullt tenker at den institusjonelle isolasjonen fra storsamfunnet har gjort ham ekstremt klossete og avstumpet i møte med virkeligheten.

Prinsen har nok oppriktig tenkt at det å stille til en forbilledlig åpen og uforbeholden TV-samtale med en anstendig BBC-journalist skulle rense luften, og «oppklare misforståelser», som det ble sagt, knyttet til hans omgang med den amerikanske milliardæren.

Det er en PR-strategi som ofte lykkes.

Bare ikke når det gjelder britiske kongelige.

les også

Umenneskelig press(e)

Hverken prinsesse Diana, prins Charles eller hertugparet av Sussex, Harry og Meghan, klarte å dempe rykteflommen via TV uten å sparke opp nye spekulasjoner.

Antakelig er det en grunn til at Hun på toppen – som aldri har ytret et offentlig mening – stadig kommer best ut av det.

Ikke én gang i løpet av det 50 minutter lange intervjuet klarer Hertugen av York å uttrykke noe som minner om sympati for Epsteins ofre. For selv etter at Jeffrey Epstein både var etterforsket, dømt og hadde sittet i fengsel, henholdsvis i 2006 og 2008, var prins Andrew så totalt uvitende om sin venns modus operandi – all medieomtale til tross – at han inviterte ham hjem til Storbritannia og inn i de kongelige sfærer.

les også

Epstein-skandalen: Slik var finansmannens mektige nettverk

Pluss content

Slik ble den kjente overgriperen en velkommen gjest til selskapeligheter både i Windsor slott, på kongefamiliens private eiendom i Sandringham, hvor for øvrig vår egen kong Olav ble født, og han ble invitert til datteren, Beatrices 18-årsdag.

Jeffrey Epstein valgte å avslutte sitt eget liv på en fengselscelle i New York for tre måneder siden etter at han igjen var tiltalt for nye tilfeller av menneskehandel, prostitusjon med mindreårige, og seksuelle overgrep. Strafferammen var 45 års fengsel. Dersom han ble dømt også for dette, ville 66-åringen aldri kommet ut igjen.

Dokumenter og nye vitneutsagn som hevder å si noe om hva Epstein har holdt på med gjennom mange år, synes å bekrefte forhold lik dem han er dømt for. Men det eneste prins Andrew beklager, er at disse historiene er blitt en belastning for kongefamilien.

les også

Prins Andrew svarer på sexanklagene: Kan ikke huske å ha møtt kvinnen

Selv er han ikke det minste lei seg for vennskapet med Jeffrey Epstein. Fordi, i det store bildet, får vi høre, var han en raus fyr med en interessant bekjentskapskrets av akademikere, politikere, bissnissfolk, FN-topper og kjendiser som han førte sammen på elegante fester.

Og for ordens skyld: Bildet av prins Andrew med den mindreårige Virginia, som han ikke husker å ha møtt, aldri noensinne, faktisk, er antakelig «fikset»; blant annet fordi han ikke er iført dress og slips, som er kongelig grunnutrustning på by’n.

les også

Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju

Det er heller ikke sannsynlig at han skal ha danset seg svett på en nattklubb sammen med henne, slik hun har hevdet, fordi prinsen på denne tiden led av posttraumatisk stress fra Falklandskrigen som gjorde at han ikke evnet å perspirere.

Forfatteren av «The Crown» har sagt at han vil fortsette TV-serien om den britiske kongefamilien helt inn i vår tid. Manuskriptets styrke har så langt vært en sanndru nærhet til fakta og den historiske virkeligheten.

Det er å frykte at Hertugen av Yorks bidrag til den dynastiske beretningen ikke kan benyttes.

Les også

 1. «The Crown»: Dronningens tale

  Som biografisk kostymedrama er tredje sesong av «The Crown» nok en overdådighet av påkostet tant og fiksjonelt fjas.
 2. Monarkiets myke makt

  De skal være hevet over politikken, men historien gjentar seg: Røyner det på for nasjonen, send bud etter Kongen.
 3. Da Diana døde

  Det er 20 år siden vi våknet opp til nyheten om Dianas død.
 4. Harry og Meghan: Derfor er dette kongelige bryllupet mer enn en begivenhet. Det er viktig.

  Askepott-fortellingen om den fraskilte katolikken av afroamerikansk herkomst som i morgen blir gift med en britisk…
 5. Kommentar: Dronningen større enn monarkiet

  Til å være Storbritannias lengst-regjerende monark, er det forbausende lite vi vet om dronning Elizabeth II.
 6. Hva slags konge blir Charles?

  Verdens mest berømte odelsgutt har for lengst oppnådd pensjonsalder. Han vet fortsatt ikke når han får overta.
 7. Den populære «tabbe-prinsen» trekker seg fra offentligheten

  Hvis du googler «Duke of Edinburgh», er søkemotorens første tilbud en a-la-carte-meny med prins Philips…

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Kongelige
 3. Dronning Elizabeth
 4. Netflix
 5. TV-serier
 6. Kultur
 7. BBC

Flere artikler

 1. Prins Andrew trekker seg fra sine offisielle oppdrag

 2. Virginia Roberts Giuffre: – Dette er ikke bare en snuskete sexhistorie

 3. Trekker millionstøtte til skandaleprinsens prosjekter

 4. Prins Andrew svarer på sexanklagene: Kan ikke huske å ha møtt kvinnen

 5. DN: Kronprinsessen møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein i hans hjem

Fra andre aviser

 1. Dronningen avlyser 60-årsfesten for prins Andrew

  Aftenposten
 2. Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein

  Aftenposten
 3. Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag

  Bergens Tidende
 4. Amerikanske medier: Jeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell er pågrepet

  Aftenposten
 5. Medier: Prins Andrew innkalt til avhør i Epstein-saken

  Bergens Tidende
 6. Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder