FIKK DET IKKE TIL: – Vi kommer til å få en asylpolitikk som er blant de strengeste i Europa, sa innvandringsminister Sylvi Listhaug i fjor. Men svenskene er mye strengere. Foto: FRODE HANSEN Foto: FRODE HANSEN

Kommentar

Har fått til det Sylvi mislyktes med: Selv svenskene er strengere enn  Listhaug

De naive svenskene har vært Frps foretrukne mobbeoffer. Men svenskene har vedtatt en mye strengere asylpolitikk enn Sylvi Listhaug.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Endelig snakket hun. Frp-leder Siv Jensen var på Dagsrevyen tirsdag for å kommentere striden i regjeringen. Erna Solberg føler seg ifølge VGs kilder lurt av Frp, fordi partiet saboterte det brede forliket Erna Solberg ville ha i asyl- og innvandringspolitikken.

Men dette var tydeligvis ikke Siv Jensens favorittema. Finansministeren gjentok forhåndsinnøvde fraser om at hun var fornøyd med innstrammingene i flyktningpolitikken, og sa egentlig nesten ingen ting.

Så gikk jo også partiet på et dobbelt tap i saken. Ikke bare ble de tatt for å drive ren partipolitisk posering. I tillegg ble resultatet en mer liberal innvandringspolitikk.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug bør kanskje reise på studietur til Sverige. Vanligvis liker Listhaug (som nordmenn flest) å okke seg over de naive snillistene i Sverige. Men nå er «svenske tilstander» blitt noe Listhaug gjerne skulle hatt. Den svenske Riksdagen vedtok i forrige uke regjeringens oppsiktsvekkende strenge forslag til innstramming. Svenskenes asyl- og flyktningepolitikk ligger nå på EUs minstekrav.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Frem til nå har store grupper, blant andre syrere og mindreårige, vært garantert permanent opphold i Sverige. Fra nå av vil de bare få midlertidig opphold. Og de fleste mister retten til å hente familien til landet. De som får familiegjenforening må som hovedregel klare å forsørge familien selv. Dette er innstramminger som åpenbart vil føre til at færre ønsker å dra til Sverige.

Migrationsverket skiller mellom den som anses å være flyktning (personlig forfulgt), som får tre års midlertidig oppholdstillatelse, og den som har beskyttelsesbehov, som får 13 måneders oppholdstillatelse. De fleste som kommer til Sverige plasseres i siste kategori. De får ikke hente familien til landet.

24. november er blitt en vinn eller forsvinn-dato for mange flyktninger. Dette var dagen statsminister Stefan Löfven presenterte de nye forslagene, til massive protester. Miljöpartiets talskvinne Åsa Romson gråt under pressekonferansen.

Flyktninger som har søkt asyl innen den mørke novemberdagen i fjor, vil bli behandlet etter gamle regler og får omfattende rettigheter. De som søkte dagen etter, de får nesten ingen. Bak byråkratenes tørre setninger som «Observera att datumet har ändrats» finnes menneskelige drama.

Men det var ingen av politikerne som gråt da de signerte de omfattende lovendringene. Sverige mottok 167 000 asylsøkere i fjor. Det har for lengst sunket inn at det umulig å hjelpe alle.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder