SENE SPELLEMENN: Karpe Diem 5. mars i fjor. Fra venstre: Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel. Foto: NTB Scanpix

Kommentar

Kommentar: Skandaløst baktung Spellemann

Spellemannprisen var på hugget i år. På nyåret er den mer sidrumpet enn noen gang.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De siste par ukene har musikkredaksjoner i inn- og utland oppsummert plateåret som gikk. Musikken i 2012 er listeført herfra til evigheten.

Noen vil si at det er i tidligste laget, men faktum er at platebransjen tar mer eller mindre juleferie rundt midten av november - og i vår travle medietid er det ikke rom for dveling.

I dag slippes dessuten den norske «konsensuslisten», der Dagsavisen samler stemmer fra 55 norske kritikere. Da skulle det meste om musikkåret 2012 være sagt.

Det gjenstår egentlig bare å se hvem som får Spellemannpris for sine bragder i året som gikk.

TIDLIG SPELLEMANN: Jarle Bernhoft 14. januar i år. Foto: NTB Scanpix

Og det får vi vite i - mars. Den 23. mars. Om et kvart år og vel så det, altså.

Det er katastrofalt lenge til.

Platebransjen har tradisjonelt sin første årlige høytrykksperiode i februar/mars. Det vil si at Spellemannprisen for 2012 finner sted først etter at potensielle 2013-høydepunkter er gitt ut.

I midten av februar er det duket for årets første store populærmusikalske festivalbegivenhet, by: Larm. Da er det nåtid og fremtid som står i fokus. Og stadig godt over en måned til Spellemann gjør opp status for året før.

Det er selvfølgelig forståelig at en stor TV-produksjon og prisutdelingsgalla tar mer tid å forberede enn noen skarve lister publisert i aviser.

Men Spellemann pleide å finne sted rundt månedsskiftet januar/februar, før det i 2010 og 2011 ble sendt i begynnelsen av mars - noe som allerede da fremstod sidrumpet.

KOMMENTERER: VGs musikkjournalist Thomas Talseth. Foto: Frode Hansen

Utdelingen i år skjedde 14. januar. Det tidlige tidspunktet var den viktigste forbedringen som kom med NRKs gjenerobring av Spellemann fra TV2.

At de nå flytter arrangementet til Stavanger er friskt og spennende. At de skal feire 2012 først utpå vårparten- en måned etter at selv Oscar-prisene er delt ut i Hollywood - er helt skandaløst baktungt.

THOMAS TALSETH

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder