Kommentar

Eksplosivt sinne

Av Anders Giæver

Tåregassen drev gjennom gatene i Ferguson, Misouri i natt. Foto:Mario Anzuoni,Reuters

Få ting er mer eksplosivt farlig enn rettferdig harme.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Scenene fra Ferguson, Missouri, gir svake assosiasjoner til talløse klassiske amerikanske filmer. En urett er begått. Sheriffen griper inn og tar hånd om den mistenkte. Men folk i byen er ikke fornøyd, de vil at rettferdigheten skal skje fyllest, her og nå. De trekker til gatene. Politiet slår tilbake. Noen kaster en stein, og opptøyene er i gang.

Det opprørende drapet på 18 år gamle Michael Brown sist lørdag har satt sinnene i kok. Når politimannen som skjøt han bare tas ut av tjeneste og ikke varetektsfengsles, er det som gnister på et utent bål. Og den brutaliteten det nå rapporteres om at demonstrantene møtes med fra ordensmaktens side, øker faren for at dette kan eskalere til samme omfang som raseopptøyene i amerikanske gettoer på sekstitallet.

Men de kraftige reaksjonene fra folk i Ferguson er også et talende eksempel på hvorfor politisjef Thomas Jackson velger å holde identiteten til politimannen som skjøt, skjult. Det kan ikke være noen tvil om at sikkerheten til politimannen og familien er truet.

For tirsdag forkynte den anonyme hackergruppen Anonymous at de hadde brutt seg inn i byens datasystem. Onsdag offentliggjorde de navnet på politimannen som leder den interne etterforskningen av drapet, sammen med navnet på kona og barna hans. De la også ut et bilde.

Antagelig er det bare et tidsspørsmål før navnet på politimannen som skjøt Brown også blir kjent. Det beste ville utvilsomt være om han ble arrestert og varetektsfengslet mens etterforskningen pågår, men det vil igjen skape problemer med moralen innad i politikorpset, hvor temperaturen nok allerede er høy som den er.

Politisjef Jackson har valgt å holde seg strengt til prosedyren ved mange amerikanske politikamre når en tjenestemann eller kvinne har skutt en innbygger, man benytter seg av retten til å holde tilbake navnet noen dager. Det vil imidlertid bli umulig å gjøre dette i lengden. Spørsmålene er hvor store omkostningene vil bli i mellomtiden.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Ferguson: Høring mot politimannen som skjøt Michael Brown (18) startet

 2. Obama om politidrapet på ubevæpnet tenåring: - Hjerteskjærende

 3. *Se den omstridte ransvideoen *Les hva som skjedde da skuddene falt: Drept 18-årings familie rasende på politiet etter denne overvåkningsvideoen

 4. VG til stede i Ferguson: Skyting og tåregass under massedemonstrasjon

 5. Michael Brown (18) ble drept av amerikansk politi: Twitterstorm etter tenåringsdrap

 6. Pluss content

  – Dette er helt ute av kontroll

Fra andre aviser

 1. Drept tenåring anklages for tyveri

  Aftenposten
 2. To politibetjenter skutt i Ferguson

  Aftenposten
 3. Skutt i armen i krangel om skytevåpen

  Bergens Tidende
 4. Drept tenåring anklages for tyveri

  Bergens Tidende
 5. Innfører portforbud etter opptøyer i Ferguson

  Aftenposten
 6. Politimann skutt i Ferguson

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder