Leder

Spillet må stoppes

Av VG Leder

PÅ TIGGERFERD: Den greske statsminister Alexis Tsipras forslag om å knytte gresk gjeld til gresk vekst, bør lyttes til. Foto:John Macdougall,Afp

Alle vet at Hellas ikke vil kunne betjene sin gjeld med dagens vilkår.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fem år gammel

Hellas er fanget og uten håp om en gang å komme på fote. Derfor fremstår troikaens (IMF, EU og den Europeiske Sentralbank) beinharde linje som et spill. Jo lenger dette får pågå, jo mer sannsynlig er det at det ender med gresk tragedie og en nedsmelting av banksystemet i landet. Og selv om man i det siste har understreket fra europeisk hold at det nå er skott mellom den greske økonomien og resten av Europa, er det neppe noen som har full oversikt over hvilke skader en gresk konkurs vil få for resten av eurosamarbeidet. Tapene etter en gresk konkurs skal fordeles.

Noen vekstimpulser bør likevel troikaen tillate, om ikke annet for å ha forhåpninger om at landet kan reise seg og en gang nedbetale gjelden.

Hellas kan jages ut av eurosamarbeidet, men inn i hva? Og i armene til hvem? President Vladimir Putin har allerede flørtet med den nye regjeringen i Athen. En fullstendig økonomisk kollaps i Hellas vil skape enda mer usikkerhet og grobunn for sosial uro i et Europa der krefter på fløyene allerede er i fremmarsj. Et Hellas som vender seg østover bør ikke stå på ønskelisten nå.

Den nyvalgte statsminister Tsipras og hans finansminister Varoufakis har reist Europa rundt med et forslag om å knytte nedbetalingen av den greske gjelden til utviklingen av det greske bruttonasjonalproduktet. Ideen har fått positiv mottagelse hos en rekke økonomer og kommentatorer i internasjonal finanspresse. I prinsippet betyr det at grekerne garanteres en svært lav rente eller rentefritak hvis veksten uteblir. Men samtidig vil gjeldsposten bestå, den skal før eller siden betales tilbake. En nedbetaling som kan bli realistisk på sikt hvis inflasjonen tiltar i eurosonen etter det enorme pengetrykkingsprosjektet sentralbanken har satt i gang.

Samtidig bør heller ikke Tsipras og venstrealliansen SYRIZA ha forhåpninger om å kunne innfri de store valgløftene. Noen vekstimpulser bør likevel troikaen tillate, om ikke annet for å ha forhåpninger om at landet kan reise seg og en gang nedbetale gjelden. Grekerne må forplikte seg til å levere på reformene troikaen har satt som betingelser for fortsatte lån.

Her gjelder det for alle parter å holde hodet kaldt, og ta seg tid til konstruktive samtaler som både gir Hellas et håp om en fremtid og vekst, og som gir kreditorene et håp om at gjelden kan tilbakebetales.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder