Foto: Tegning:ROAR HAGEN,

Debatt

Kronikk: Nordmenns mange rariteter

Obs! «Rart» betyr ikke «negativt»; noen av disse raritetene er i
grunnen veldig positive og burde eksporteres til resten av verden!

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

A Frog in the Fjord, fransk blogger, bosatt i Norge.

1. Du forteller en god historie til din norske venn/kollega, hvorpå han eller hun lager noen underlige lyder: munnbevegelser som om vedkommende er i ferd med å få et astma-anfall. Ingen grunn til panikk, dette illustrerer at han/hun er svært interessert i historien din, det betyr rett og slett «ja, jeg er enig, fortsett med historien!» Ingen grunn til bekymring.

2. Med en gang høsten melder sin ankomst, går nordmennene inn i en slags telys-hysterisk tilstand, de tennes til enhver anledning. Dette er det jeg kaller «det endeløse behovet for koselig», noe jeg definerer som en indre sommer; noe nordmennene gjør for å skape en illusjon om at det er varmt hele året, uansett omstendigheter.

3. For de fleste nordmenn er det helt ok å bruke to minutter på å sende en SMS for å by på en leilighet til 300.000 kroner over prisantydning, men de vil samtidig kjøre flere hundre kilometer på en dag til Sverige for å kjøpe en flaske vin som er 50 kroner billigere enn på det norske Vinmonopolet.

4. Noen nordmenn, etter min erfaring gjelder det spesielt trøndere, viser massiv entusiasme når de sier «det var bra». Det betyr at alt du gjorde, sa eller lagde av mat var helt fremragende. Ekte vennskap og medfølelse vises gjennom et enkelt klapp på ryggen. Kjærlighet kan vises ved et lite øyebryns-løft, eller en rask bevegelse med trønderbarten. Løftet øyebryn + bartebevegelse + smil = Jeg elsker deg, vil du gifte deg med meg?

5. Norge har fantastiske råvarer; fisk, poteter, elg- og reinsdyrkjøtt, bær og mange andre ferske produkter fra fjell og hav. Men, på fredagskveldene, som i Norge er den store kvelden for å spise noe godt og spesielt sammen med venner og familie, foretrekker nordmennene å spise hermetiserte bønner og mais og kjøttdeig og kaller det «tacos».

6. Selv om mange av dem snakker nær perfekt engelsk, forstår flesteparten av nordmennene ikke at spørsmålet «how are you? » egentlig er en høflig måte å si «hei» på. Etter å ha blitt stilt dette spørsmålet, er det faktisk mulighet for at nordmenn vil fortelle deg hvordan de virkelig føler seg; at kona har forlatt ham eller at hunden nylig døde.

7. Nordmenn er ikke redde for å klage over ting i eget land: Dårlige veier, fraværet av kantiner i norske skoler, kvaliteten på lakseindustrien, bruken av oljepenger og så videre. Men hvis du, som utlending, forsiktig kritiserer Norge, reagerer de med sjokk og vantro og «hvordan våger du å si at smaken på norsk laks er kjedelig og at veiene våre er dårlige?» Men vent, er det ikke det dere selv nyss gjorde? Jeg er jo bare enig med dere!

8. Nordmenn flest, inklusive mange leger, tror og mener at 90 prosent av alle sykdommer kan kureres av én eller gjennom en kombinasjon av disse tre elementene: Trening, tran og ibux/paraset.

9. Minne er et komplisert felt. I Norge finnes det regler om hva som er lov å huske offentlig: alt som skjer mellom kolleger på julebord, afterski-party eller seminarer der alle var fulle er noe alle husker, men like fullt later som aldri ha skjedd.

10. Ulikt alle andre steder i verden, gir nordmenn deg nøkkelen til en liten trehytte langt, langt inne i skogen eller på fjellet, og tar det for gitt at du er ærlig og legger igjen navn og nummer slik at du kan få tilsendt en regning for oppholdet i hytta, som du også vasker ut før de neste gjestene kommer. Dette er etter min mening den aller mest fantastiske av de mange merkelige handlingene som nordmennene utfører. Så fantastisk at jeg har tenkt å skape en bevegelse som jeg vil kalle «tillit og ærlighet», og som jeg vil eksportere til resten av verden.

11. Reagerer du på at noen du kjenner nettopp ignorerte deg bussen? Det er helt normalt. Denne personen bare later som han ikke så deg/gjenkjente deg for å unngå fornedrelsen det er å gjennomføre en tre minutter lang og muligvis klein samtale. I går traff jeg en person jeg har møtt en gang før og tenkte «nei, jeg er utlending, bare en nordmann ville ha ignorert denne fyren». Det som fulgte var en fire minutter lang og enormt klossete samtale som jeg så vidt overlevde med en viss verdighet mens jeg tenkte: «Neste gang kommer jeg til å se på skoene mine, jeg også.»

12. Det kalles «irsk farvel», men kunne like gjerne hett «norsk farvel». Du er en del av en gruppe mennesker, i en pub, i en stue eller i hvilken som helst sosial sammenheng, og dere har det hyggelig. Rett som det er forsvinner en av deltakerne uten å si farvel, og du tror gjerne at vedkommende gikk på do eller ut for å røyke. Men nei: Vedkommende gikk hjem uten å si «ha, det». Spørsmålet er da: Var vi virkelig SÅ kjedelige?

13. Den svarte greia under mannens tenner er ikke en tannkjøttsykdom, det er løs-snus. Istedenfor å røyke, bruker mange nordmenn og svensker en slags løstobakk som de legger innunder overleppen, noe som også lager en uvanlig bul på den ene siden av munnen. Prøv å kysse en mann med løs-snus! Bare så det er sagt: Sigaretter ikke noe bedre. De er like ekle, men ikke fullt så underlige, fordi de er noe mer vanlige i den ikke-skandinaviske delen av verden.

14. Hvor stort er egentlig familiebudsjettet for sportsutstyr og -klær per år? For meg virker det som om alle her i landet, fra de er seks år gamle, har alt nødvendig utstyr for å gå i fjellet (sommer som vinter), for å sykle, svømme, kjøre slalåm, gå langrenn, løpe og klatre og andre hobbyer. Selv om dette gjennomgående er svært dyrt - og må fornyes annen hvert år. Med slike priser er det ikke rart at noen av disse folkene tar på kondomdressen når de går i butikken for å kjøpe havregryn.

15. Når de planlegger å sette liv til verden, så ser ikke nordmennene til astrologien, slik kineserne eller inderne gjør. Nei, de gjør alt de kan for å sikre at babyen blir født før 1. september, slik at de er sikret barnehageplass til poden. En kollega av meg gjennomgikk faktisk en akupunkturbehandling rett før fødselen for å rekke å få ut ungen før denne magiske datoen.

Det interessante er: Etter å ha bodd noen få år her i Norge, merker jeg at tingene som først virket underlige har blitt komplett normale. Jeg fikk meg faktisk til å si til min mor, som bor i Sør-Frankrike, og som er litt bekymret for meg når vinteren kommer, at «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær». Og det første jeg bekymrer meg for når jeg forlater Skandinavia er om det er mulig å oppdrive knekkebrød der jeg befinner meg.

Hvem vet, om noen år vil jeg til og med kanskje anlegge bart og flytte til Trøndelag?

http://afroginthefjord.com/

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder