VIKTIG REFORM: – President Porosjenko og hans allierte i parlamentet vil med den nye loven gi et tydelig signal til velgere om at de tar løftene om å modernisere Ukraina på alvor, skriver kronikkforfatteren. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Debatt

Kronikk: Revolusjonens barn
leker med ilden

En ny lov som opphever parlamentsmedlemmers immunitet kan skape en ny æra i ukrainsk politikk og bli en milepæl på veien fra post-sovjetisk kleptokrati til en moderne rettstat.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

OLGA SHAMSHUR FLYDAL, rådgiver, Den norske Helsingforskomité

I en ukrainsk politisk TV-satire kalt «De urørlige» avskaffer landets parlamentarikere sin egen immunitet mot straffeforfølgelse ved et uhell. Å bli «vanlig dødelig» over natten gjør livet uutholdelig for de fleste av dem: Vanlige folk behandler dem slik de mener er fortjent: Servitrisen i nasjonalforsamlingens kantine serverer elendig mat med en hånlig mine. Politikerne får juling på gata av sinte velgere og politiet åpner etterforskninger for korrupsjon og maktmisbruk. I slutten av episoden fra 2010 våkner de redde politikerne og innser at det hele var et mareritt.

I morgen kan den vonde drømmen bli til virkelighet for de medlemmene av parlamentet som har begått lovbrudd.

Tydelig signal

Olga Shamshur Flydal. Foto: ,

For mens konflikten raser i Øst-Ukraina, foregår nemlig en annen viktig kamp i Kiev: Striden om Ukrainas politiske spilleregler. President Petro Porosjenko fremmer i morgen et lovforslag der han ber de folkevalgte avskaffe sin egen immunitet. Forslaget omfatter også dommere, en yrkesstand som anses for å være notorisk korrupte.

President Porosjenko og hans allierte i parlamentet vil gi et tydelig signal til velgere om at de tar løftene om å modernisere Ukraina på alvor. Loven kan skape en ny æra i ukrainsk politisk liv og bli en milepæl på veien fra post-sovjetisk kleptokrati til en moderne rettstat.

Opphevelsen av immuniteten har bred støtte blant vanlige ukrainere. Folk er lei at politikere går fri for alt fra dagligdagse forbrytelser som å kjøre på fotgjengere i fylla eller familievold til alvorlig økonomisk kriminalitet.

Arven fra Euromaidan

Tidspunktet har stor symbolsk betydning. For et år siden forsøkte mange av de samme folkevalgte å kvele protestbevegelsen Euromaidan, ved å innføre lover som i praksis forbød politisk aktivisme. Euromaidan vant likevel. I fjor vinter rømte eks-president Viktor Janukovitsj til Russland. Nyvalg av president og nasjonalforsamling ble gjennomført i fjor og internasjonalt anerkjent.

Mange tidligere medlemmer av nasjonalforsamlingen ble gjenvalgt; til tross for at de er kjent for å ha brukt immuniteten til å beskytte sin forretningsvirksomhet, snarere enn å engasjere seg i meningsfullt politisk arbeid. Faren for at de fortsetter å misbruke posisjonene sine til egen vinning er stor.

Til tross for lovforslagets gode intensjoner, er det vanskelig å vite hvem som vil rammes hardest: De gamle ringrevene med et tvilsomt forhold til loven, eller de nyvalgte idealistene som surfet inn på en pro-demokratisk bølge under valget høsten 2014.

Den siste gruppa domineres av grasrotaktivister, advokater og journalister som har lovet å endre Ukraina til et åpent og rettferdig samfunn. De har få venner i sikkerhetstjenestene og har ikke for vane å gå med livvakter på gaten. De er sårbare i møte med det korrupte systemet de forsøker å endre.

Mulige farlige konsekvenser

Derfor kan loven som er ment å ramme kriminelle politikere slå tilbake på initiativtakerne. Ukraina har ennå ikke et fritt og uavhengig rettssystem. Parlamentarisk immunitet er omtrent den eneste beskyttelsen opposisjonspolitikerne hadde under og etter Oransjerevolusjonen i 2004, og i fjor vinter under Euromaidan.

Avskaffes dagens ordning over natten kan fabrikkerte saker mot politikere tvinge dem til taushet, endre politisk profil eller til å gå av. I verste fall havner uskyldige i fengsel eller må rømme landet.

Det er en sterk tradisjon for slikt skittent spill i post-sovjetiske land. Tidligere statsminister Julia Timosjenkos rettsak og fengsling er et ferskt eksempel på forfølgelse av politiske rivaler ved hjelp av rettssystemet.

Bør gå forsiktig frem

Opphevelsen av parlamentarisk immunitet må godkjennes av konstitusjonsdomstolen, dersom forslaget vedtas i nasjonalforsamlingen. En utreding av Venezia-kommisjonen fra mai 2014 anbefaler at folkevalgte bør nyte en viss immunitet for å sikre beskyttelse av opposisjonen og for å gjøre politisk forfølgelse vanskeligere. En av bidragsyterne i dette arbeidet har vært professor i rettsvitenskap Fredrik Sejersted, som nylig ble utnevnt som ny regjeringsadvokat i Norge.

Ukraina gjør klokt i å følge anbefalingene fra Venezia-kommisjonen. Å avskaffe folkevalgtes immunitet er et viktig skritt i retning av å gjøre Ukraina til en moderne, demokratisk rettsstat. Samtidig må en gå forsiktig og gradvis frem, slik at de som faktisk trenger beskyttelse mot politisk bruk av rettsvesenet har det.

Når landet har fullt ut uavhengige domstoler kan det neste skrittet tas med fullstendig oppheving av immuniteten slik at ingen står over loven.

Les også

 1. Putin, Merkel og Hollande i telefonsamtale om Ukraina

  I en telefonsamtale lørdag diskuterte Russlands president Vladimir Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og…
 2. Blodige kamper om strategisk knutepunkt i Ukraina

  Skuddsalvene hagler i den øst-ukrainske byen Debaltseve.
 3. Obama-rådgiver: USA vil ikke sende våpen til Ukraina

  Flere våpen er ikke svaret på krisen i Ukraina, sier en av president Barack Obamas fremste rådgivere i…
 4. Dødstallene stiger i Ukraina: Øst-Ukraina: Fem drept det siste døgnet

  Fem ukrainske soldater skal være drept i kamper med prorussiske separatister det siste døgnet.
 5. Norge skal arrangere NATOs stor-øvelse i 2018

  BRUSSEL/OSLO (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har onsdag avklart at…
 6. USA vurderer våpenhjelp til Ukraina

  USA vurderer å forsyne Ukraina med våpen til bruk mot de russiskstøttede separatistene.
 7. Prorussiske separatister
  varsler kraftig opptrapping

  Prorussiske separatister varsler mobilisering av tilsammen 100.000 opprørere i Ukraina.
 8. EU forlenger sanksjonene

  EU unngikk full splittelse. Utenriksministrene er enige å forlenge sanksjonene knyttet til Ukraina-krisen.

Mer om

 1. Ukraina
 2. EU

Flere artikler

 1. Russland nekter å la «heltinnen» Nadia reise hjem til Ukraina

 2. President Porosjenko må levere!

 3. Dommer: Savtsjenko medvirket til drap

 4. Må bekjempe korrupsjonen i Ukraina

 5. Russisk Kreml-kritiker drept i Ukraina

Fra andre aviser

 1. Aftenposten mener: Valget gir grunn til håp i Ukraina

  Aftenposten
 2. Politisk kaos og økende misnøye

  Bergens Tidende
 3. Komiker skal nå bli det ukrainske folkets tjener

  Bergens Tidende
 4. Presidenten opprettet skatteparadis-selskap mens krigen raste

  Aftenposten
 5. Han er blitt brikken i Trumps og Putins spill

  Bergens Tidende
 6. Tyrkia: Kurdiske politikere kan bli fratatt immunitet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no