Kommentar

Barnemorderne i Pakistan

Terroristene skyr ingen midler. Intet er hellig. Pakistanere har visst det lenge, men ingenting hadde forberedt dem på blodbadet som utspilte seg i Peshawar i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

AV SHAZIA SARWAR

Journalist Shazia Sarwar Foto:Roger Neumann,VG

Jeg fikk ikke oppdatert nettleseren hurtig nok. 21, 84, 123, nå 132. Drepte. Barn. Jenter i hvite shalwar-kameez med irrgrønne gensere. Pakistans farge. Gutter i grå bukser med brett og samme genser som jentene.

Det er sannsynligvis mødrene som har strøket uniformene og kammet håret og kysset på kinnet før ungene har tatt rickshaw eller blitt kjørt til skolen med andre barn fra nabolaget i dag morges.

Minst 123 av dem kommer aldri hjem. Ikke slik de forlot mødrene sine i dag. Resten, de over 300, de har overlevd. Men de vil sove dårlig i natt. Kanskje resten av livet.

Illusjonene som brast

Peshawar er ikke noe trygt sted å være, det er i nabolaget til den pakistanske Talibans terrorvelde. Men hundretusener bor der. Hvor ellers skal de ta veien? Og de mest ressurssterke, de som har råd til å kjøpe seg litt mer sikkerhet enn andre, de sender barna på militærdrevet privatskole. Slike skoler er symbolet på kvalitet, disiplin, resultater og sikkerhet.

Man kan ikke kjøpe seg trygghet, men man kan kjøpe seg illusjonen. I dag brast mange slike i Pakistan.

Egentlig burde landet vært vaksinert mot den skjærende smerten som oppstår når enda en terroraksjon river i grunnvollene til det lutfattige, men strategisk plasserte landet. 53.000 terrordrepte siden 2003, det må sies å være en potent vaksine.

Og vanligvis er de ganske immune.

De hever knapt et øyenbryn når enda en selvmordsbombe går av. De er utslitt, avstumpet, traumatisert. Men terrorens virus muterer seg stadig. Mer og mer aggressiv, mer og mer nådeløs.

Hvor mye tåler pakistanerne?

Og i dag angrep de selve pulsåren. Barna deres. De mest uskyldige av de uskyldige. Avgrunnen er dypere enn pakistanerne makter å ta til seg.

Vanligvis er de tapre. De samler sammen stumpene og bygger redet på nytt. Gang på gang.

Det motet er borte i dag. Vill i blikket, kraftløse i armer og ben, numne i ord. Jeg har ofte lurt på hvor mye pakistanere egentlig tåler. Jeg tror ikke de tåler mer. Terroristene har vist dem noe de har forsøkt å støye vekk. Terrorister har ingen religion, ingen menneskelighet, ingen hellighet, ingen grenser, ingen venner, ingen moral.

I sommer startet den mektige pakistanske hæren en massiv militær offensiv mot Pakistansk Taliban. Og kampen mot de hjemmefostrede terroristene var ennå ikke over. Terrorister ble drept, mange av dem. Men denne barbariske terroraksjonen viser at du aldri kan drepe dem alle.

Titalls Malala-er

Det trengs bare en, i dette tilfellet en håndfull terrorister, for å drepe flere hundre. Vi har jo sett det selv her hjemme. Så hva gjør man? Hva skal Pakistan gjøre?

I dag finnes ingen svar. Sorgen er lammende. Snart kommer sinnet. Jeg håper den rettes mot politikere, mot samfunnsdebattanter, mot religiøse ledere, som har tatt terroristene i forsvar. Som har ment Malala skjøt seg selv i hodet for å komme til vesten. I dag har terroristene drept titalls Malala-er. Hvordan skal de forklare seg ut av det?

Jeg håper pakistanere ikke igjen forsvinner ned i konspirasjonsteorienes kvikksand.

21, 84, nå 123. Det er ingen kur mot religiøs ekstremisme annet enn toleranse, utdannelse, sosial rettferdighet og bekjempelse av fattigdom. Den kampen må pakistanerne ta selv. Hver enkel av dem. Nå.

@ShaziaSarwar

Les også: Pakistan mot jihadistene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder