FESTER: Russen er i gang med feiringen. – Men hva er dette med all slåssingen? Hva i all verden er det dere tenker på når dere møtes for å slåss? Eller når en buss bestemmer seg for å ta en annen buss, skriver en bekymret russemamma. Foto:Berit Keilen,NTB scanpix

Debatt

La meg få en fin russetid!

Jeg er ikke russ. Jeg er en russemamma. For første gang. Og jeg ønsker meg en fin russetid. Jeg ønsker å kunne glede meg over de flotte ungdommene våre, som fester dag og natt, bråker og ler.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

TOVE FREDERIKKE BERGH, russemamma og advokat

Jeg ønsker å si «ha en fin kveld» når dere drar ut. Jeg ønsker dere en knall artig tid med å rulle rundt i russebussene deres. Bussene som dere har brukt så mye tid og penger på å få akkurat slik dere ønsket. Jeg ønsker å sove godt om natten, mens jeg smiler i halvsøvne når jeg hører dere dundre forbi med musikken på full guffe.
Jeg ønsker å le litt for meg selv, riste litt på hodet, når jeg forsiktig legger et pledd over dere, der dere ligger utslitt på sofaen med alle klærne på, ja til med skoene er på.

Jeg ønsker å tenke «Å, så gøy det må være.»

Jeg ønsker at dere skal bygge nye og gode relasjoner i disse hektiske maidagene, få venner og minner for livet. Jeg ønsker at dere skal le høyt og jeg ønsker at de som ser og hører dere skal smile og glede seg over dere.

De skal slåss

Tove Fredrikke Bergh. Foto: ,

Så langt har jeg ikke hatt en fin russetid. Og den har så vidt startet. Jeg skal fortelle dere hvorfor, men la meg først understreke at de fleste av dere russegutter og russejenter ikke står for det jeg nå skal omtale som en ukultur.

De fleste av dere er heldigvis både glade, snille, rampete og rufsete – på en positiv måte.

Men hva er dette med all slåssingen? Hva i all verden er det dere tenker på når dere møtes for å slåss? Eller når en buss bestemmer seg for å ta en annen buss.

Dere er fulle, sinte, voldelige og dumme.

Det sies at det finnes busser som kun har et mål med hele russetiden – de skal slåss.
Dette er en syk utvikling og den må stoppes. Hvor er dere mor og far? Dette må vi snakke om.

Da min sønn fortalte meg at det kom til å bli slåssing i russetiden ble jeg litt perpleks. Ikke fordi jeg er så naiv at jeg tror at russetiden kan foregå fullstendig uten at det oppstår tumulter. Men fordi han sa at det var vanlig, altså noe man planlegger å gjøre. Som en hvilken som helst aktivitet, ja nærmest en hobby. Han sa «det bare er sånn, mamma.»

LES: Fabian Stang ble utsatt for overgrep som tenåring. Advarer mot russevoldtekter.

En ukultur

I helgen ble en buss overfalt av en horde fra en annen buss. Riktignok skulle bussen ut for å slåss, men de ble overrumplet og utsatt for grov vold. I tillegg til at bussen selvfølgelig ble skadet. Sjåføren gjorde det han kunne for å få guttene som tilhørte bussen, inn i bussen, og inntrengerne ut. Han hadde ikke en sjanse opp imot alt dette raseriet. Flere endte opp med bruddskader, hjernerystelse mv., og måtte hentes av ambulanser og kjøres til sykehus.

Noen klarte å løpe vekk fra området, kom seg på en eller annen måte hjem og har egentlig ikke lyst til å være russ lenger. De er redde for sin egen sikkerhet.

Vær så snill russegutter og russejenter; ta et oppgjør med denne ukulturen. Si stopp!
Ikke aksepter at «det bare er sånn.»

Dere bestemmer!

Det trenger nemlig ikke være sånn. Det er sånn fordi noen av dere lar det bli sånn. Det er dere som bestemmer. Røyking er ikke kult lenger. Etter mitt skjønn er slåssing like lite kult.

Dere er en populær gruppe og et fenomen som er spesielt for Norge. Dere har en forbildeposisjon. Yngre ungdommer og barn ser opp til dere, og gleder seg til å bli som dere.

Dere har makt.

Vi foreldre er stolte av dere og ser gjennom fingrene med nærmest alt i denne tiden. Også besteforeldregenerasjonen synes det er gøy med russ, og blir blanke i øynene av all ungdommelig skjønnhet og energi.

Vi respekterer dere. Men det gjelder jo bare så lenge dere fortjener det.
Bruk denne tiden som populært forbilde til noe positivt.

Gi gamlingene øl

Rull inn på et sykehjem og tilby gamlingene en rulletur i bussen deres. Spill den musikken de gamle vil høre, gi dem en øl. Da gjør dere en forskjell for noen, i tillegg til at dere sannsynligvis ville hatt det fryktelig moro sammen med gamlingene.
Jeg har gledet meg til den såkalte «mammarullingen» sammen med guttene, og gjør det for så vidt fortsatt. Men nå lurer jeg på om jeg må ta med meg et balltre?

Kan dere være så snill å slutte med slåssingen. Det er destruktivt, dumt og farlig. Det er det samme som vold. Dere ønsker vel ikke å bli gjerningspersoner og ofre?

Tro meg; fyll, rus og vold er en meget dårlig kombinasjon. Veien er kort til å bli gjerningspersonen bak en alvorlig straffbar handling. Livet kan forandre seg på et blunk, og ta en helt annen retning enn du hadde forestilt deg da du glad og fornøyd tok fatt på russetiden.

Du vet at videregående snart er lagt bak deg, og du har planer for fremtiden.
Du hadde vel ikke planlagt å starte på resten av livet med et fengselsopphold? Det var vel ikke kriminell du skulle bli kjære russegutt og russejente?

Hårfin balanse

De som blir utsatt for volden, eller som frivillig er med på den, risikere å bli skadet for livet. Spark og slag mot en som ligger nede, beruset og groggy, kan i verste fall ende med at liv går tapt, eller at noen blir invalidisert.

Det går kanskje stort sett bra, mye kan repareres. Men det er en hårfin balanse mellom moro og tragedie i dette.

Tenk litt på det verste, om så bare et kort øyeblikk. Se for dere det verste. Jeg tror ikke dere vil like det dere ser. Noen må ta initiativ til å stoppe dette.

Noen – det er dere.

Ingen andre enn dere kjære russegutter og russejenter kan endre på denne ukulturen.
Som mamma er det en del av stillingsbeskrivelsen min å være engstelig, dessverre. Men når russegutten og russejenta selv uttrykker redsel og egentlig ikke har lyst til å fortsette russetiden, da blir jeg virkelig engstelig. Da skjønner jeg hvor alvorlig dette er.

Om fire år er jeg igjen russemamma. La meg få lov til å glede meg til det!
Jeg ønsker dere en flott russetid uten vold, overgrep og redsel!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder