Leder

Erna vant over Facebook

Neste skritt: Å få gigantene til å betale skatt

Facebook måtte gi etter. Det er bra.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
Å sørge for at de globale nettgigantene betaler skatten der de tjener pengene, vil være en viktig start.

Det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen av jenta som flyktet fra napalm-bombene får sin rettmessige plass i Facebook-feeden til dem som ønsker å ha det der. Protestene mot Facebooks sensur-praksis førte frem – i dette tilfellet.

Statsminister Erna Solberg var blant dem som engasjerte seg, på kreativt og overraskende vis. Om det var hun som gjorde at Facebook til slutt ga etter for presset, er uvisst. Men verden la åpenbart merke til at Norges statsminister utfordret Facebook ved å legge ut Vietnam-bildet, og at hun sa så kraftig fra om hva hun mente om at bildet ble fjernet fra hennes side. Dette er en viktig og god sak å markere seg på for Erna Solberg. Hun gir tyngde til debatten om sensur og ytringsfrihet i globaliseringens tidsalder.

Makt og motmakt

Denne debatten handler både om prinsipper og om makt. At et privat selskap som Facebook har rett til å bestemme sine egne retningslinjer, er åpenbart. Men samtidig, når et privat selskap som Facebook blir så dominerende i så mange menneskers liv, må vi også snakke om makt og ansvar. Selskapet må tåle kritikk. Og det må offentlig forsvare sin praksis og sine standpunkter. Det er uholdbart når det er nær umulig å få Facebooks ledere i tale. En så mektig aktør kan ikke holde seg med anonyme talspersoner som motvillig uttaler seg, og stort sett bare kommer med tåkeprat, langt på overtid.

Les også Snorre Valen om Facebook: - Totalt udemokratisk!

Makt må møte motmakt. Vi har sett at Facebook kan snu dersom mange nok protesterer. Men både borgernes og medienes forhold til Facebook er komplisert og sammensatt. Det globale nettsamfunnet er en viktig informasjonskanal; for familiebilder og kattevideoer, og etter hvert for journalistikk. Enkeltpersoner og samfunnsaktører velger selv hvordan de vil bruke Facebook, og hva de vil legge ut. Facebook er ikke redaktør for norske medier. Det er helt avgjørende for vår samfunnsutvikling at norske redaktører klarer å beholde dette ansvaret – og ikke minst – klarer å bevare sterke og uavhengige redaksjonelle miljøer.

Må betale skatt

Dette handler også om penger. Facebook og Google er blant de globale aktørene som tjener store penger i det norske markedet, men som knapt betaler skatt. De tar stadig større andel av det norske annonsemarkedet, og undergraver med dette norske mediers økonomi. Ethvert demokrati er avhengig av at det drives kritisk og undersøkende journalistikk, og at det finnes flere uavhengige og sterke redaksjonelle miljøer. Dette er i dag i fare.

Vi håper vår statsminister går like tungt inn i disse spørsmålene. Å sørge for at de globale nettgigantene betaler skatten der de tjener pengene, vil være en viktig start.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder