IMPERIEBYGGEREN: Adm. direktør ved Oslo Universitetssykehus (OUS), Bjørn Erikstein, tenker stort på Gaustad. Da blir det lite til andre. Foto: Frode Hansen VG

Kommentar

Kommentar: Gjøkungen på Gaustad

VGs rapport om vanskjøtselen ved Dikemark sykehus er bare en forsmak på hva vi har i vente.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Så lenge ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) opprettholder den grandiose ideen om å bygge et gigantisk sykehus på Gaustad – det største enkeltprosjekt i Fastlands-Norge noensinne – til en kostnad av 38 milliarder kroner, vil det være begrenset rom for andre investeringer. Eller vedlikehold, som det også kalles.

VG-kommentar: «Elefantsykehuset på Gaustad»

I en økonomisk virkelighet der oljeformuen må omdisponeres, offentlige budsjetter slankes og OUS innen 23. juni bes finne sparetiltak for å møte et «negativt resultatavvik» i 2016, blir det en pedagogisk utfordring å få politisk aksept for et pengesluk helseministeren, reguleringsmyndighetene og Statens vegvesen allerede har sagt nei til.

Det er et nei OUS-toppene har fått konsulenthjelp til å omtolke til et «jo da».

Så langt har OUS brukt 60 millioner kroner på konsulenttjenester bare til Gaustad-prosjektet. Det er likevel ikke nok. Etter at en ekstern kvalitetssikringsrapport fra OPAK/Metier tidligere i år satte «spørsmålstegn ved realismen» i prosjektet, og om plandokumentene ga «et riktig bilde overfor beslutningstagere», har sykehusdirektøren bestilt en ny evalueringsrapport.

Gaustad er blitt en gjøkunge som spiser ressurser som kunne gått til behandling av syke.

LES HELE RAPPORTEN: «Ekstern kvalitetssikring av Idéfase»

Så pasienter og ansatte ved Dikemark og Ullevål må nok forberede seg på mange år med gaffatape og dyner i vinduene for at «imperiebyggeren», som professor Rune Slagstad kaller sykehusdirektør Bjørn Erikstein, skal få oppfylt sin våte drøm.

I en Aftenposten-kronikk skriver Slagstad at «Erikstein virker nærmest immun mot faglige motforestillinger», ettersom hverken helseøkonomer eller de medisinske miljøene som skal bemanne postene i det nye gigasykehuset går god for «størst er best»-tankegangen.

VG mener: «Sykehuskoloss på leirføtter»

Tvert imot viser studier fra USAs 5000 beste sykehus at enheter med 200–400 senger er det optimale, både økonomisk og behandlingsmessig. Campus Oslo, som Gaustad-prosjektet kalles, kan bli Europas største med ca. 1500 senger.

Heller ikke Ap, ved Jan Bøhler, eller Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik synes det er en fornuftig anvendelse av 38 milliarder kroner.

Flere VG-kommentarer: Følg VG Meninger

I den reviderte sykehusplanen ble OUS-ledelsen tvunget til å akseptere en utvidelse av Aker sykehus, etter at de først hadde vedtatt nedleggelse, samt å styrke Radiumhospitalet, som de også ville avvikle. Når treneringen av ny storbylegevakt heller ikke lyktes, og denne havner på Aker heller enn Gaustad, har de konstruerte argumentene for elefantsykehuset klappet sammen. Likevel fortsetter kampen for Gaustad – i det stille.

Hva vil helseminister Høie gjøre når han oppdager at OUS ikke gidder å høre på hva fagstatsråden faktisk sier?

Les også: «Har Erikstein tenkt å trosse Høie?»

I stedet for å slåss med leger og behandlere, som strengt tatt har viktigere ting å bestille, burde ledelsen ved OUS slutte fred med sine tillitsvalgte og øvrige ansatte, og ruste opp de institusjoner man fortsatt har et ansvar for – selv om det også må planlegges for fremtiden. Det er virkelig ingen motsetning i det.

Les også

 1. Kommentar: Idéfarsen fortsetter

  Så du trodde planen om et giganthospital på Gaustad til 43 milliarder kroner var skrinlagt, slik sykehusdirektøren sa…
 2. Kronikk: Hvor er politikerne?

  Striden om fusjonen av Oslo-sykehusene…
 3. En helseminister og hans sykehus

  Operasjonsstuene ved ortopedisk avdeling, Oslo Legevakt, ble for to dager siden stengt med umiddelbar virkning, etter at…
 4. Kronikk: Elefantsykehus på monsterlokk

  VGs Yngve Kvistad skriver (17/1) at Oslo universitetssykehus planlegger et elefantsykehus på Gaustad på et monsterlokk…
 5. Debatt: Radiumhospitalet trenger nybygg

  Et samlet fagmiljø ved Radiumhospitalet har i et opprop bedt…
 6. Kommentar: Julaften 2018 kom tidlig i år

  RADIUMHOSPITALET (VG) Det var julekveld og 17. mai i Helse-Norge. Men for sykehusdirektør Bjørn Erikstein var det…
 7. Smålig å stenge kreftbassenget

  Er vi blitt så fattige i dette landet at vi må stenge terapibasseng for kreftsyke?
 8. Tre leger sluttet etter konflikt på Rikshospitalet

  I nesten ett år har det pågått en konflikt på den eneste avdelingen i Norge som utfører nyre- og levertransplantasjoner.
 9. Grønt lys for to nye Oslo-sykehus

  Dette kan bli Oslos nye sykehustilbud: To gigantiske sykehus på Gaustad og Aker, pluss kreftbehandling på det nåværende…
 10. Leger slår alarm om psykiatribygg: Frykter mer vold og sykere pasienter på Dikemark

  ASKER (VG) På Dikemark regionale sikkerhetsavdeling bor 13 av Norges farligste psykiatriske pasienter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder