MILITÆR SUKSESS: Russlands president Vladimir Putin inspiserer styrker. Foto: Maxim Shemetov , Reuters

2016 kan bli Putins år

MÜNCHEN (VG) Russlands militære støtte til Assad i Syria ser ut som en suksess. Det er elendige nyheter.

 • Frithjof Jacobsen

Artikkelen er over fire år gammel

Året vi er inne i kan bli det verste for den sikkerhetspolitiske stabiliteten i verden. Enda verre enn fjoråret, som var ille nok. Russlands inntog i Syria har endret hele konflikten. Resultatet kan bli ydmykende for USA og Vesten. Det kan også bli ekstremt belastende. Og farlig.

Håpet på den store sikkerhetskonferansen her i München, der en rekke statsledere og ministere fra hele verden er samlet, er at man skal få til en våpenhvile innen noen dager. USAs utenriksminister John Kerry har drevet et frenetisk diplomati for å oppnå det. En våpenhvile, nesten uansett hvor skjør den er, vil være et av veldig få fremskritt i konflikten. Og den kan bli første skritt mot en mer varig politisk løsning på borgerkrigen i Syria.

Tynt håp om fred

Men håpet er tynt. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa fra scenen her at han vurderte sjansen for en våpenhvile neste uke er under 50 prosent. Nok et vestlig diplomatisk nederlag er i sikte.

Les også: Mat kommer ikke frem i Syria

Russlands inntreden i Syria-krigen har endret det meste. Syrias president Assad får bedre kort for hver dag russeren bomber hans motstandere. Den moderate opposisjonen er i ferd med å bli knust. Assads muligheter for å bli sittende med makten i en betydelig del av Syria er store.

Da Russland engasjerte seg militært i Syria sa flere sikkerhetspolitikere i Vesten at det var et feilgrep av Putin. At han kom til å sitte fast i en hengemyr som lignet på Irak eller Afghanistan, og at opinionen hjemme ville vende seg mot ham nå likene av russiske soldater ble sendt hjem.

Svak analyse

Denne analysen har så langt ikke slått til, selv om noen fortsatt klamrer seg til den. Den russiske militærhjelpen til Assad ser ut til bli en triumf for Putin. Den har reddet hans støttespiller Assad, og gjort situasjonen i Syria enda verre for Vesten. Flere flyktninger vil komme til Europa, og troen på at støtte fra USA og Europa kan være med å velte korrupte og brutale diktatorer, svinner. Det er de totalitære kreftene, Assad og Putin, som vinner frem i slaget. De andre blir knust.

Les også: Russlands statsminister frykter ny verdenskrig

Hva slags langtidsvirkninger det vil ha i verden når de som vender seg til Russland vinner frem, mens de som vender seg til USA og Vesten taper, det kan vi bare gjette på. Men positivt er det garantert ikke.

Vesten spriker

Det er det manglende samholdet, beslutningsvegringen og spriket i Europa som blir eksponert når Putin trykker på de rette knappene. Der hvor Vesten klarer å opptre samlet, klarer vi også å snu situasjonen.

Svaret på den russiske aggresjonen i Ukraina har vært et styrket og samlet NATO. Med USA i spissen rustes det opp på østflanken, og selv om det er noe uenighet i NATO om hvor mye man skal gjøre og hvor fort det skal gjøres, så virker denne avskrekkingen enn så lenge godt. Russlands handlingsrom i vår del av verden er innskrenket, og selv om situasjonen i praksis er en ny kald krig, slik den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev beskrev den i sitt innlegg her, så har den blitt mer oversiktlig i øst.

Kald krig rammer oss mest

Men i resten av verden er det verre. Hvis Russland definerer seg i en kald krig, så vil landet sannsynligvis forsøke å ramme Vesten der de finner muligheter til det. I Syria har man klart det. Men flyktningstrømmen som truer EUs samhold og den politiske stabiliteten i flere europeiske land, har Vesten blitt nærmest desperat etter å få til en slags fred i Syria. Den kommer nå i stor grad på Assad og Putins premisser. Og det kan spore russerne til å gjenta "suksessen" andre steder. Det er nok av mulige konflikter å ta av i verden.

Vestens syriske problemer springer ut fra den manglende viljen og evnen til å engasjere seg i Syria tidlig. Det har skapt det vakuumet som Russland nå opererer i. USA driver nå frem et nærmest desperat initiativ for å gjøre noe som monner mot IS, målet er å ta byene Raqqa og Mosul innen Obamas presidentperiode er over rett etter nyttår.

Les også: NATO-Stoltenberg beskylder Russland for avtalebrudd

Men NATO blir ikke enige om eller hvordan man skal bidra til det. Og lysten på å gjøre noe i den situasjonen som har oppstått nå er liten hos mange land. Det ligger an til at det er russisk militærmakt, ikke vestlig, som vil avgjøre utfallet av krigen.

Behov for realitetsorientering

Det gir noen skremmende perspektiver for alle de nye konfliktene og krigene som kommer. At Russland ikke er noen akutt militær trussel mot NATO-landene er en fattig trøst når russisk militærmakt kan påføre oss betydelige belastninger gjennom å gå inn i andre kriger.

Det finnes neppe en verden der Vesten kan la være å engasjere seg, noen ganger også med militær styrke, hvis vi skal forsøke å fremme noen grunnleggende interesser. Men om dagens politiske elite i Europa og USA er i stand til å gjøre det, det er et åpent spørsmål.

Les også

 1. Avviser kald krig-beskrivelsen: Stoltenberg beskylder Russland
  for avtalebrudd

  MÜNCHEN (VG) Russland omgår og etterlever fortsatt ikke forpliktelser om å varsle sine militærøvelser, ifølge NATO-sjef…
 2. FN: Nødhjelp har kommet frem til beleiret by i Syria

  MÜNCHEN (VG) Nødhjelpen har ifølge FN såvidt begynt å slippe igjennom til beleirede områder i Syria.
 3. Solberg avviser ny kald krig

  MÜNCHEN (VG) Statsminister Erna Solberg (H) avviser uttalelsen fra Russlands statsminister Dimitrij Medvedev, om at…
 4. Desperat behov for innsats i Syria

  Syria er i ferd med å bli fullstendig ødelagt. Det vil endre hele Midt-Østen, og krever handling.
 5. NATO bygger i øst og famler i sør

  BRUSSEL (VG) En ny kald krig er i ferd med å etablere seg på NATOs østflanke. I sør er det i ferd med å koke over.
 6. Medvedev frykter ny verdenskrig

  Alle må nå sette seg ved forhandlingsbordet og få slutt på krigen i Syria, i stedet for å utløse en ny verdenskrig, sier…

Mer om

 1. Russland
 2. Syria
 3. Nato

Flere artikler

 1. Den frosne konflikten i øst

 2. Putin og Carl I. Hagen

 3. NATO bygger i øst og famler i sør

 4. Derfor er våpenhvile i Syria nesten umulig

 5. Terror i Tyrkia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder