Kommentar

Frithjof Jacobsen: Patetisk av Brende og andre som kneler for Russland

Av Frithjof Jacobsen

Foto: Illustrasjon Roar Hagen , VG

Frykten for Russland får politikere til høyre og venstre til å miste fotfestet fullstendig. Resultatet kan bli nye ting å engste seg over.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

«Kaviarvenstre» er en passe infam fransk betegnelse på fenomenet der det høyere borgerskaps sønner og døtre blir glødende sosialister. Det er noe med damaskservietter, fiskebestikk og internalisert kjennskap til nødutgangene på Nationaltheatrets hovedscene som ikke går helt opp med klassekamp og 1. mai-tog.

Kaviaren det snakkes om er selvfølgelig ikke den norske, røde torskerognen på tube, den kan selv ikke LO i Trøndelag påstå er borgerlig. Det er snakk om den russiske. En av verdens dyreste næringsmidler, som det krever tung kulturell kapital for å kunne nyte. (Ettersom den smaker mest salt, så kreves det et høyt utviklet abstraksjonsnivå for å forstå at to munnfuller svarte fiskeegg kan være verdt et par tusen kroner. Men, det er jo ofte slikt som skiller klassene fra hverandre.)

I Norge har vi nå fått en helt ny, og mer bokstavtro variant av kaviarpolitikk. De som ser det som ekstra viktig å forsvare kaviarens hjemland mot kritikk. Og som stadig finner forklaringen på Russlands oppførsel i den hjemlige norske debatten.

I helgen meldte utenriksminister Børge Brende (H) seg inn i klubben. Når Russland med ett nektet å ta imot asylreturer fra Norge, så kunne Brende forklare at det kunne være fordi russerne følte seg krenket av den norske debatten om forholdene for asylsøkere i Russland.

Slik taler de nye kaviarpolitikerne i Norge. På høyre side og venstre side. I Klassekampen skrev man på lederplass:

«Dessverre har regjeringen over flere år stått for en linje som har underminert forholdet til vår største nabo. Det betaler vi i disse dager prisen for.»

Lederskribent Mimir Kristjansson og avisen mener Norges sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim og militæroperasjonene i Øst-Ukraina, og kritikken av Russlands brudd på folkeretten og internasjonale avtaler, har vært med på å lage kaoset på Storskog.

Kaviargjengen har det samme premisset i bunn. Det er hva Norge gjør eller ikke gjør, hva vi sier eller ikke sier, som er årsaken til det som skjer.

Denne mekanismen er utbredt i vår del av verden. Etter terrorangrepene i Paris i fjor, kom det også flere stemmer som forsøkte å hevde at Vesten på en måte hadde skylden selv, på grunn av krigene i Irak og Afghanistan. At USA har skapt IS blir også hevdet med jevne mellomrom.

Asylstrømmen til Storskog i høst kom fra Russland. Det var russiske myndigheter eller myndighetspersoner som slapp asylsøkerne frem til Norges grense. Ingen slipper frem til den grensen uten at lokale grensemyndigheter godkjenner det.

Sannsynligvis var asylstrømmen et resultat av menneskesmugling og korrupsjon. Den ble stanset på russisk side etter en tung diplomatisk innsats. Men det er viktig å huske at hele årsaken til at det ble opprettet en rute til Norge gjennom Russland ligger på russisk side.

Nå nekter Russland å ta de samme menneskene i retur. Årsaken til dette ligger også ene og alene på russisk side. Det har ingenting med norsk debatt å gjøre, slik Børge Brende i et usedvanlig svakt øyeblikk klarte å påstå.

Allikevel, det at både problemene og løsningene finnes i Russland, men merkes best i Norge, krever en smart og praktisk utenrikspolitikk fra norsk side. Stuntet med å samle asylsøkere i busser under full pressedekning og sende dem av gårde til det samme stedet der de sannsynligvis ble lettet for store mengder penger i bytte mot løfter om en nytt liv i Norge, det var nok ikke klokt. Ja, Norge har rett til å gjøre det, men som vi ser, så fungerte det ganske dårlig.

Regjeringen trengte kanskje noen å skylde på når den ikke klarte å returnere folk, og da sto advokater, media og aktivister lagelig til for hugg. En patetisk forestilling ble det uansett. Like patetisk som når fremtredende norske politikere i Frp, Senterpartiet og på venstresiden mener Norge skal la være å kritisere Putins Russland i frykt for at slik kritikk kan få konsekvenser.

Les også

Mer om

  1. Innvandring
  2. Russland

Flere artikler

  1. Frithjof Jacobsen: Norge kan la asylsøkere bli, i frykt for ny strøm til våren

  2. Støre sliter mens Solberg soler seg i bildet av seg selv

  3. Underlig debatt om SSB

  4. Smykketyvene

  5. Nødvendig retur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder