Leder

Beirut rammet - igjen

Beirut var en gang kjent som Midtøstens Paris. Et pustehull i en region preget av konflikt og motsetninger. Et intellektuelt og kunstnerisk fristed som folk reiste til for å puste fritt.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Men det er lenge siden. I dag forbinder mange Libanon med intern splid, økonomiske nedgangstider og politiske attentater. Eksplosjonene i Beiruts havn har gjort en allerede svært vanskelig situasjon enda tyngre. Mer enn hundre menneskeliv er tapt, tusenvis er skadet for livet. Store deler av byen ligger i ruiner. Hundretusener er hjemløse.

Libanon var i krise allerede før eksplosjonene. Det har vært protester og uro i landet siden i fjor høst. Den daværende regjeringen måtte gå, og den nye regjeringen som tiltrådte, har ikke klart å få situasjonen under kontroll, hverken politisk eller økonomisk. Valutaen har svekket seg med 80 prosent. Middelklassen har blitt fattig. De som var fattige fra før av, har mistet det lille de hadde. Et allerede sterkt klassedelt samfunn har blitt enda mer delt.

En humanitær katastrofe

De siste ukene har antallet coronasmittede økt kraftig. Det har ført til overbelastning i et helsevesen som allerede var under hardt press. Mange private sykehus er lagt ned den siste tiden. Nå har eksplosjonen ødelagt flere sykehus. Hverken coronasyke eller eksplosjonsskadede får den hjelpen de trenger. Vi står overfor en humanitær katastrofe i et allerede kriserammet land.

Beirut i ruiner Foto: Hassan Ammar / AP

Foreløpig er det uvisst hva som utløste eksplosjonen i havnen. Men at det skjedde nettopp her, gjør konsekvensene ekstra alvorlige. Svært mye av varetransporten til Libanon kommer sjøveien, nettopp gjennom havnen i Beirut. Også varer til krigsherjede Syria kommer denne veien. Mennesker langt utover Libanons grenser blir rammet av det som har skjedd.

Hizbollah

Libanons politiske system er i oppløsning. Det har det vært lenge. I utgangspunktet hviler maktfordelingen mellom landets mange grupper på en folketelling fra 1930-tallet, i et forsøk på å balansere ulike religioner og interesser opp mot hverandre. Men det er lenge siden dette fungerte etter hensikten. Gjennom de siste årene har den sjiamuslimske militsgruppen Hizbollah fått økt innflytelse i Libanon, både militært og politisk. Dette har destabilisert landet ytterligere.

Nå trenger Libanon all hjelpen landet kan få. Vår regjering har varslet om at Norge vil bidra. Det er bra. Men den viktigste jobben gjør libaneserne selv. De har alltid vist en imponerende evne til å reise seg. Trosset kriser, kriger og nød. Med et håp om at Libanon igjen kan bli et fristed. Der folk kan puste fritt.

Les også

 1. Vi har et ansvar for å hjelpe libaneserne!

  Var eksplosjonen i Beirut starten på en ny borgerkrig? Vi har et medansvar for å bidra til at libaneserne kan leve i…
 2. Minst 100 døde etter eksplosjoner: – Beirut er en ødelagt by

  Dødstallet har steget til 100 og nesten 4000 er såret etter to kraftige eksplosjoner i havneområdet i Libanons hovedstad…
 3. Enorme ødeleggelser i Beirut – minst hundre har mistet livet

  Onsdag morgen våknet innbyggerne i Beirut opp til enorme ødeleggelser.
 4. Guvernør: Over 200.000 hjemløse på grunn av eksplosjonen i Beirut

  Over 200.000 mennesker har mistet hjemmene sine som følge av den enorme eksplosjonen i Libanons hovedstad, anslår…

Flere artikler

 1. Tror situasjonen vil bli verre for Libanon: – Man har en befolkning som er dritt lei

 2. – Hele nabolag er utslettet

 3. Eksplosjonen i Beirut: – Verre enn borgerkrigen

 4. Minst 100 døde etter eksplosjoner: – Beirut er en ødelagt by

 5. Norges ambassadør til Libanon mistet venn i eksplosjonen: – Det er så mange tragedier her

Fra andre aviser

 1. Debatt: – Eksplosjonen er et symptom på en stat i krise

  Bergens Tidende
 2. Macron i Beirut: Libanon trenger endring

  Bergens Tidende
 3. Beirut er knust i biter, Norge må hjelpe!

  Aftenposten
 4. Vil nok en sjanse for å redde Libanon bli forspilt?

  Aftenposten
 5. Derfor rammer den grusomme eksplosjonen Libanon ekstra hardt

  Bergens Tidende
 6. Verden må hjelpe Libanon

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no