Tid for en ny alkoholpolitikk

MENINGER

Norske tollere beslagla i fjor 42 prosent mer øl, 38 prosent mer vin og 26 prosent mer sprit enn året før.

leder
Publisert:

En drøy femtedel av beslagene er fra Syden-turister og grensehandlende nordmenn som har hatt en flaske for mye i posen, mens resten er i kvanta som tyder på at alkoholen har vært ment for videresalg.

Nå kunne mye vært sagt om nidkjære tollere og syndere rett fra sommersol og taxfree-fristelser - det er kanskje ikke dulgte halvflasker med kakaolikør og konjakk som er tollvesenets største utfordring i vår tid. Det blir likevel for lettvint å angripe tjenestemenn og -kvinner som er satt til å håndheve grensekontroll ut fra vedtatte direktiver. Kvoter - enten det dreier seg om hval eller vin - handler ikke om omtrentlighet eller skjønn. Norske tollere må opptre i henhold til norsk lov og reagere ved overtredelse. Noe annet vil uthule lovverket og bidra til å svekke den alminnelige rettsoppfatning.

Problemet er når loven i seg selv oppleves som urimelig. Og der har vi norsk alkoholpolitikk i et nøtteskall. Nordmenn fatter ikke hvorfor en flaske vin må koste dobbelt så mye i Norge som i for eksempel Sverige. Eller hvorfor likør koster bare en tredjedel i Danmark i forhold til våre priser. Og hva er rimeligheten i at en flaske akevitt basert på poteter fra Oppland skal ha en høyere utsalgspris i Norge enn i nær sagt hvilket som helst annet land?

Når vi heller ikke får lov til å ta med oss mer enn to tollfrie flasker hjem etter et besøk i utlandet, begynner det hele å gå på rettsoppfatningen løs. Nordmenns respekt for kvotebestemmelsene er stadig svakere. I tillegg gjør mange seg til kjeltring, i henhold til lovens bokstav, ved åpenlyst å kjøpe smuglersprit.

Vi tror ikke nordmenn er blitt mindre lovlydige. Men vi tror nordmenn har fått nok av en avgiftspolitikk som først og fremst skal gi klingende mynt i statskassa. Det er på høy tid å revidere vår alkoholpolitikk og tilpasse den vår tid og våre omgivelser.

Her kan du lese mer om