Kommentar

Italiensk salat

Pier Luigi Bersani trekker seg som leder for de italienske sosialdemokratene (PD) etter at partiet hans raknet fullstendig i kjølvannet av den siste valgfarsen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Bølgene etter parlamentsvalget i februar er nå en ting. Men de siste dagene har valget av ny president etter Giorgio Napolitano etterlatt landet i komplett politisk kaos.

I dag går femte runde av presidentvalget, og i motsetning til Den katolske kirke som valgte Kristi stedfordtreder i løpet av et par dager, har Italias parlamentarikere ennå ikke klart å utpeke hverken statsminister eller president.

Torsdag hadde PD-leder Bersani og tidligere statsminister Silvio Berlusconi, som er frontfigur for en allianse av høyrepartier, klar det mesterstykke å enes om en felles presidentkandidat: Den tidligere senatspresidenten Franco Marini.

Men valget av den 80 år gamle fagforeningslederen i det katolske arbeidsmannsforbundet, som brått ble sosialdemokrat etter kristeligdemokratenes sammenbrudd i 1994, splittet Pier Luigi Bersanis koalisjon av venstrepartier.

Langt inn i hans eget sosialdemokratiske parti gikk rystelsene over at han hadde funnet sammen med Berlusconi i valget av Maroni.

Fra egne rekker kom sågar forslag til en helt annen kandidat: Firenzes populære borgermester, Matteo Renzi (38) - pikant nok Bersanis utfordrer til vervet som partileder og mulig regjeringssjef under fjorårets nominasjonsprosess i PD.

Da de to kamrene i den italienske nasjonalforsamlingen, samt innkalte regionrepresentanter som deltar i presidentvalget, skulle stemme over ny president torsdag, fikk ikke Maroni det nødvendige to tredjedels flertall i første runde. Han trengte 672 av totalt 1007 stemmer, men fikk bare 521. Resten stemte på Stefano Rodota, den kjente menneskerettighetsadvokaten som er lansert av Beppe Grillos opprørske Femstjernersbevegelse - samt Matteo Renzi.

I andre og tredje runde fikk Bersani og Berlusconi sine respektive lojale grupper til å stemme blankt, en taktisk manøver for å kunne samles om Marini i fjerde valgomgang. Da trengs kun simpelt flertall.

I mellomtiden var opprøret innad i venstrealliansen blitt så enerverende for Pier Luigi Bersani, at han fredag morgen lanserte en helt ny kandidat, Romano Prodi, i håp om å slutte rekkene. Prodi er tidligere sosialdemokratisk statsminister i to omganger (1996-98 og 2006-08) og formann i EU-kommisjonen i fem år, fra 1999. Men han kalles også Berlusconis nemesis, etter å ha beseiret ham i to valg.

Å trekke Prodi opp av hatten i fjerde og avgjørende runde var, bokstavelig talt, som å vifte med en rød klut foran Silvio Berlusconi.

Så skjedde altså det som normalt ikke skulle kunne skje; at Romano Prodi ikke en gang fikk nok stemmer fra venstrealliansens egne i valgrunden hvor altså simpelt flertall er nok. Bare 395 ville ha den 73 årige tidligere økonomiprofessoren.

Med dette så Pier Luigi Bersani skriften på veggen tydeligere enn noen gang: Han har ikke den nødvendige autoritet innad i partiet, og valgte derfor å meddele gruppen i nasjonalforsamlingen i går kveld at han går av.

I løpet av dagen i dag blir det holdt en femte valgomgang, for å sondere helt nytt terreng, og sannsynligvis en sjette i kveld.

Det er tvingende nødvendig for Italia å velge nytt statsoverhode før Giorgio Napolitanos presidentperiode går ut om mindre enn fire uker. Bare en ny president kan skrive ut nyvalg, noe som synes stadig mer påkrevet for å rydde opp i det elleville politiske kaoset i Roma.

Ifølge et stalltips fra italienske medier i morgentimene i dag, kan Italia denne helgen få sin første kvinnelige president. Både sittende innenriksminister Anna Maria Cancellieri og senatets visepresident, Emma Bonino, tidligere EU-kommissær og handelsminister, kan være akseptable i alle leire.

Men - som alltid i italiensk politikk - det som synes opplagt er det minst opplagte. I kulissene vaker også tidligere stats- og utenriksminister Giuliano Amato - en professor i familierett som har vært tilkallingsvikar for italienske regjeringer av ulike sammensetninger siden 1992.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder