leder

Regjeringens tåpelige posepenger

Publisert: Oppdatert: 25.11.14 13:39
MENINGERFra mars neste år vil plast- og papirposer gå kraftig opp i pris. Regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF vil innføre en avgift på poser som få skjønner vitsen med. Klima- og Forurensingsdirektoratet sier norske handleposer er et ubetydelig miljøproblem. Nordmenn bruker stort sett plastposer til å levere søppel i, noe som gjør at klimabelastningen fra posene er minimal.

Handelsstanden lurer på hvordan den skal forholde seg til de som plutselig trenger en pose eller to ekstra når de pakker etter større innkjøp. Regjeringen mener tydeligvis at alle nordmenn før de betaler bør forstå om innkjøpet til påskeferien på fjellet får plass i seks eller åtte poser.

Det er i det hele tatt ikke lett å se at avgiften på plastposer har noe som helst praktisk formål ut over å skaffe inntekter til Staten. For å få nok penger i kassa, legger regjeringen i praksis en avgift på noe vi alle bruker jevnlig. Penger de borgerlige partiene trenger til økonomisk inndekning i det største statsbudsjettet i historien. Et budsjett som riktignok også inneholder noen lettelser på skatte- og avgiftssiden. Store deler av lettelsene er det Norges aller rikeste som nyter godt av. Inndekningen har altså de borgerlige funnet i matbutikken.

Poseavgiften er slett politikk. En avgift på et bestemt forbruk, som åpenbart ikke har noe annet mål enn å skaffe inntekter, reduserer politikkens handlingsrom. Avgifter kan være en effektiv måte å få folk til å skifte atferd på. For eksempel fra forurensende til grønnere løsninger i hus og hjem. Når man innfører tulleavgifter som poseskatten, vil nye avgifter, som kan ha noe for seg, bli møtt med større skepsis. Poseavgiften ser ut som en kortsiktig løsning på budsjettforhandlinger som hadde kjørt seg fast. Fordi de fire borgerlige partiene ikke klarte å bli enige om plusser og minuser i budsjettet, må vi betale poseskatt. Det blir fort politikerforakt av slikt.

At posene har utløst bitter krangel om hvem som har skylden på borgerlig side, er vi ikke overrasket over. At den nye avgiften blir raljert med, er på sin plass. Dette er rett og slett elendig politikk. Hadde forslaget vært en pose, så hadde det vært en spypose.

Her kan du lese mer om