AP-LEDER: Jonas Gahr Støre på talerstolen under åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: NTB Scanpix

Godt forslag fra Støre

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, som i går åpnet partiets landsmøte, vil doble fagforeningsfradraget om han kommer til makten til høsten.

 • VG Leder

Artikkelen er over tre år gammel

Alle som er medlem av en fagforening skal etter planen få skattelette på 7700 kroner, opp fra dagens 3850 kroner. Tiltaket vil koste skattebetalerne rundt 1 milliard kroner. Eller enda mer, om forslaget blir en suksess og flere melder seg inn i en organisasjon.

Sjekk ut: Slik kan Støre-regjeringen se ut etter valget

Bakgrunnen er at flertallet i norsk arbeidsliv snart er uorganisert. Ifølge fagbevegelsens egen stiftelse Fafo var andelen fagorganiserte i LO rundt 60 prosent på 90-tallet, men i 2015 sank dette tallet til 51,5 prosent. Det er en bekymringsfull utvikling. Rundt omkring på norske arbeidsplasser støter Arbeidstilsynet og fagforeningsansatte stadig på kritikkverdige forhold. Det dreier seg om underbetalte, utnyttede arbeidstakere, tidvis med svært lave lønninger, til og med falske arbeidskontrakter og trusler om straff om de melder seg inn i en fagorganisasjon.

Sjekk denne: Støre vil gi organiserte en milliard

Det er den arbeidskrevende og for lite omtalte innsatsen til fagforeningene som best kan forhindre slike tilstander. Organisasjonenes grundige jobb med å sørge for allmenngjøring av tariffavtalene i bransje etter bransje, sikrer arbeidstakernes trygghet og hinder sosial dumping. Allmenngjøring gjør lave lønninger og dårlige kår ulovlig, og sørger for at alle som jobber i bransjen automatisk omfavnes av de samme rettighetene.

Les også: Venter hard asylkamp på Ap-landsmøtet

Og en av grunnen til at Norge har opplevd stor rikdom og suksess, handler om at vi har et velorganisert arbeidsliv hvor fagbevegelsen spiller en helt sentral rolle. Den norske modellen, og fagforeningenes plass i det inntektspolitiske samarbeidet, har sørget for at vi evner å ta helhetlige avgjørelser som bringer samfunnet videre. Til tross for reelle interessemotsetninger mellom partene, klarer vi å løse konflikter under ordnede forhold. Slik er ikke tilstanden i mange land vi ellers liker å sammenligne oss med. Det fører til at tilliten kommer under press. Men vi skal fortsette å hegne om de helt sentrale institusjonene som regulerer samfunnet. Og for å få til det trengs fagorganisasjonene.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Mer om

 1. Landsmøtene 2017
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Landsorganisasjonen (LO)
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Stortingsvalg 2017

Flere artikler

 1. Godt forslag fra Støre

 2. Ap-landsmøtet innledes torsdag: Støre vil gi organiserte en milliard

 3. Ap-landsmøtet innledes torsdag: Støre vil gi organiserte en milliard

 4. Støre til motangrep på tåkefyrste-bråket: Gjorde narr av Ernas vanskelige ord

 5. Fagforeninger er en viktig integreringsarena

Fra andre aviser

 1. Leder: Støres selvmål

  Fædrelandsvennen
 2. Støre sammenligner seg selv med Macron

  Bergens Tidende
 3. Støre sammenligner seg selv med Macron

  Aftenposten
 4. Regjeringen og fagorganisasjonene

  Fædrelandsvennen
 5. Du skal ikke tåle så inderlig vel..

  Fædrelandsvennen
 6. Meninger: Svekket jobbsikkerhet i sakte fremmarsj

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no