Kommentar

Listhaug har rett

Av Trine Saugestad Hatlen

MISFORSTÅTT MEME: – Det finnes ingen god grunn til å vranglese Listhaug, skriver VGs kommentator. (Skjermdump fra Facebook.)

Selvfølgelig er det viktig å velge en bra ektemann. Hvis du nå en gang skal ha deg en mann.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over to år gammel

Det var fest i facebook-feeden min i går. Kvinnedagen dominerte, vi gratulerte hverandre med dagen og minnet hverandre på at vi skal kjempe videre.
Vi støttet Sumaya, delte kronikker og videoer fra inn- og utland med sterke budskap om solidaritet, likelønn, barselomsorg og #metoo. Noen delte bilder av mødrene sine, andre av Beyoncé.

Men så var det dette ene bildet, denne memen fra i fjor, som flere av mine vanligvis fornuftige facebook-venner hadde børstet støv av i anledning kvinnedagen.

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug sitter i en stol i TV-studioet til Anne Lindmo. Skuespiller og klok Instagram-profet Ulrikke Falch i en annen.

«Et av de viktigste valgene du tar om du ønsker en karriere, eller å gå i en spesiell retning, er hvilken mann du velger å gifte deg med», står det i teksten under bildene av Listhaug.

Under sitatet er det lagt til et WTF-bilde av Ulrikke Falch, altså et bilde hvor Falch ser sjokkert og målløs ut. Som om dette er det verste hun noen gang har hørt.

«I dag er vi alle Ulrikke», skriver folk i kommentarfeltet, de liker og deler og ler av hvor håpløs Listhaug er.

Jeg lette frem intervjuet i NRK-arkivet, og billedkollasjen er i beste fall spekulativt og upresis.

For det første: Falch ser ikke sjokkert ut, så WTF-uttrykket må være hentet fra en annen passiar i programmet.

les også

Heftig bloggdebatt på NRK – ønsker å innføre ny bloggplakat

For det andre: Joda, Listhaug sier det som står skrevet. Ikke bare det, hun sier mer!
«Hvis du skal ha en karriere som jeg har, og også få barn, er du helt avhengig av å ha en mann som stiller opp, og jeg har vært så utrolig heldig med det».

WTF-uttrykket tilhører plutselig meg. For hva er det egentlig de mener, de som latterliggjør det Listhaug sier her? Misforstår de med vilje?

Det er klart det er viktig å velge en bra mann. Hvis man nå skal ha seg en mann.
Det finnes ingen god grunn til å vranglese Listhaug.
Det er ingen her som sier at man må ha en mann, men om man skal ha en mann, må det være en bra mann.

For det er ikke en selvfølge at mannen du måtte velge å gifte deg med er interessert i å dele barselpermisjon. Hvis han ikke vil det, står du i fare for å havne nederst på karriere-stigen. Altså, ingen karriere-boost.

les også

Sylvi Listhaug åpner opp om sitt fødselsdrama

Det er ikke en selvfølge at mannen du møter er klar for å dele husarbeidet, ansvaret og pliktene på hjemmebane. Er du da i full jobb, kan du risikere å bli utslitt, eller du får behov for å jobbe deltid. En av tre kvinner jobber som kjent deltid. Ikke akkurat en boost for karrieren.
Og ikke for pensjonen din heller.

Det er mange ting man kan være uenig med Sylvi Listhaug i. Men at det er viktig å velge en bra mann er ikke en av dem.

Ps: Facebook-sjef Sheryl Sandberg har for øvrig gitt nøyaktig det samme rådet. «Det viktigste karriere-valget du gjør, er hvem du gifter deg med. Jeg har en fantastisk ektemann, vi deler 50 / 50».

Foto: Tore Kristiansen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder