Tegning: RANDI MATLAND

Kommentar

Hareides bønn om en blå himmel

Det er forståelig at KrFs Knut Arild Hareide ledes inn i fristelse til å begjære et annet partis leder. Men at han selv skulle bli blant arbeidsfolkene som hører til hos Erna Solberg er oppsiktsvekkende.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Min båt er så liten og Høyre så stort,men Erna har grepet min hånd./: Når hun styrer båten,da går det så bra,på veien til himmelens land :\
(Fritt etter lovsangen «Min båt er så liten»).

I helgen var Erna Solberg og Høyre på en 36 timers bussturné på Vestlandet. Om bord i bussen satt ikke bare den borgerlige statsministerkandidaten og hennes hoff. KrF-leder Knut Arild Hareide fikk også være med og sitte fremme i bussen et lite stykke.

Da sirkuset nådde kaia på Stord, gikk det blå valgkampmaskineriet ut på veien med løpesedler. Sedlene var produsert av Høyre, og tar for seg Høyres løsninger på hvordan E39 kan bli fergefritt langs kysten. Baksiden av seddelen består av et bilde av en blid Erna Solberg og partiets slagord: «Norge trenger nye ideer og nye løsninger».

Partileder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, tok en bunke og ble med på å dele ut til bilister og potensielle Høyre-velgere.

Svært uvanlig

Mens Hareide venter på at hans parti skal konkludere i valget av E39-trasé, fronter han altså et annet partis politikk på feltet. Han hadde til og med tenkt seg om før han pushet valgkampmateriell på bilførere i Sandvikvåg.

Hareide proklamerte nemlig at han ikke ønsket KrF-logoen på løpeseddelen, fordi politikken på feltet ikke er avgjort innad i partiet.

Men å steppe inn som Erna Solbergs valgkampmedarbeider, kunne han gjøre. Det er oppsiktsvekkende, unikt og svært uvanlig. Noen vil sikkert kalle det desperat av en partileder som driver rundt sperregrensen - uten hverken strøm eller vind som går i hans retning.

Det virker å være en naturlov som sier at jo mindre et parti blir, jo større fokus får medlemmene på politiske motstandere. SV sliter for eksempel såpass på meningsmålingene at partileder Audun Lysbakken ser seg nødt til å la seg avbilde i bunad med kebab i hånden. Slik prøver han å ta et oppgjør med Fremskrittspartiet, og utfordrer til «en alvorlig debatt om hvilke verdier vi skal bygge landet på».

Nærmer seg Venstre-fella

Tilbake til Høyre valgkampmedarbeider, KrF-leder Knut Arild Hareide. Han ser ut til å ha glemt tidligere Venstre-leder Lars Sponheims famøse valgkamp i 2009. Istedenfor å snakke om Venstres politikk, konsentrerte han seg om å fronte Erna Solberg som statsministerkandidat. Når han ikke brukte tiden sin på det, skremte han med Fremskrittspartiets politikk.

Det endte med at Frp fikk sin høyeste oppslutning noensinne, og Venstre ble rasert. Sponheim måtte gå av som partileder, og Venstres to representanter på Stortinget kan nå ha gruppemøter i en telefonkiosk.

Den faren tror jeg ikke Knut Arild Hareide føler på. Mens andre i området holdt hviledagen hellig, jobbet han intenst på kaia i Sandvikvåg. Det er mulig han selv mener at utdeling av løpesedler med bilde av Erna Solberg på, er stemmefiske for eget parti. Det han i så fall sier er at med KrF får du alt som er bra med Høyre, men med et lite kristent slør over.

Det er mulig det kan fungere, for bibelbeltet brer seg oppover store deler av vestkysten. Hordaland er ikke bare et knallblått fylke, men også en viktig del av kongeriket for Kristelig Folkeparti. Det var her avholdsbevegelsen i Venstre brøt ut og dannet KrF i 1933, og tradisjonelt har Hareides parti gjort det godt i området.

Men for folk i resten av landet tror jeg Hareides iver etter å selge Erna Solberg som statsminister, tolkes som en ren valgkamp for Høyre. I den båsen setter nok også velgerne det at Hareide inviterte Solberg på lunsj hjemme hos foreldrene sine på Bømlo.

Hareide er klar over risikoen for å bli en nikkedukke for Høyre:

«Det tror jeg Høyre også forstår. Derfor skal vi markere oss som et annerledes parti, som i enkelte saker har motsatte synspunkter av Høyre. Det håper jeg velgerne ser, når valgdagen er her», sier han.

Jeg er fristet til å si at håp er litt som å tro. Det funker bedre i kirken enn i valg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder