Kommentar

Utfyllende rapport

Oslo tingrett har oppnevnt nye rettspsykiatrisk sakkyndige, ikke nødvendigvis for å motsi den forrige rapporten om Anders Behring Breivik, men for å utfylle den.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det var observasjonene som er gjort av Anders Behring Breiviks mentale tilstand på Ila fengsel som var utslagsgivende for at Oslo tingrett oppnevnte to nye sakkyndige. At ansatte og helsepersonell knyttet til Ila fengsel ikke har observert tegn på at siktede er psykotisk, trekkes frem som den første konkrete grunn til at dommerne mener at retten vil trenge en «second opinion» - altså en ny vurdering foretatt av noen andre enn de opprinnelige sakkyndige.

Bakgrunn: Her kan du lese rapportene

Tingretten peker også på den brede kritikken som er reist mot rapporten og konklusjonen i offentligheten. Retten viser til at den selv ikke har forutsetning for å vurdere kritikken, men mener det styrker behovet for en ny, uavhengig utredning.

De utfordringer og eventuelle komplikasjoner som vil oppstå om de nye sakkyndige kommer til andre konklusjoner enn de opprinnelige.

- Det vil sjelden skade en sak at den blir bedre opplyst, oppsummerte dommer Wenche Elizabeth Arntzen, under spørsmålsrunden etterpå.

Det er et solid poeng, og viktig ikke bare for rettssaken nå til våren, men for hvordan Norge skal leve med 22. juli når alle dommer er avsagt og alle anker er avgjort. For de spørsmålene som har vært reist om Breiviks nettaktivitet, om hans politiske ekstremisme, hans evne til å planlegge og gjennomføre et omfattende og katastrofalt terrorangrep, vil ikke forsvinne om man bare får lagt rettssaken bak seg, slik mange ser ut til å håpe.

Disse spørsmålene vil hjemsøke norsk offentlighet i tiår fremover, slik ubesvarte spørsmål fra en rekke andre større rettssaker har gjort det etter krigen. Forskjellen er at 22. juli er større enn Treholt-saken, Orderud-saken, Fritz Moen, Per Liland og Frederik Fasting Torgersen-saken til sammen. Og ethvert ubesvart spørsmål, enhver usikkerhet og tvil knyttet til saksbehandlingen, vil vende tilbake, litt sterkere for hver gang.

En del av denne tvilen er ikke til å unngå. Konspirasjonsteorier og spekulative forklaringsmodeller finner alltid et visst marked etter slike store saker. Men i dag har tingretten tatt et viktig skritt for å kunne rydde noe av den unødvendige tvilen av veien.

Bakgrunn: Her er alt du bør vite om vurderingene av BreivikLes også: Ny sakkyndig: - Kan bli aktuelt med tvangsinnleggelse av Breivik

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder