OPPGITT: Londons borgermester Boris Johnson (t.h.) har lenge prøvd å overbevise sin venn og partifelle David Cameron om at EU er bra for britisk business. Men statsministeren hører ikke på det øret. Foto:NEIL HALL,REUTERS

Kommentar

Kommentar: Fremmedfrykt truer britisk økonomi

- Internasjonale selskaper vil rømme London om britene forlater EU

Fremmedfrykt og EU-fiendtlighet truer britisk økonomi, konkluderer en ny rapport. Men statsminister Cameron holder stø kurs i Ukip-sporet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fire måneder før vårens parlamentsvalg fortsetter Nigel Farage og hans nasjonalistiske uavhengighetsparti å spise seg oppover på meningsmålingene. 16 prosent sier nå at de vil stemme på Ukip.

Verst synes det å gå ut over det konservative regjeringspartiet hvor panikk har fortrengt britenes adelsmerke – stoisk ro. Ikke bare avgir de konservative velgere til Ukip, de har også avgitt to parlamentsmedlemmer til nasjonalistpartiet.

Heller enn å møte Farages utilslørte populisme med fakta og sammenhenger, tror David Cameron at svaret er enda tydeligere EU-skepsis, forenklet eurokritikk og generell Brussel-sjikane.

I helgen åpnet statsministeren sågar for at en tillyst folkeavstemning om fortsatt britisk EU-medlemskap kan fremskyndes. Den var opprinnelig planlagt til 2017.

Det går likar' no

Like fullt har velgerflukten fortsatt. Uten at det har endret Camerons strategi.

Han synes heller ikke særlig påvirket av at hans nærmeste politiske venner og rådgivere har bedt ham legge vekk den negative EU-retorikken og heller fortelle folket hvor bra det faktisk går i landet han styrer.

Les også: OECD: EU taper kampen om arbeidskraften

Lønnsvekst

Som Financial Times i går skrev på lederplass, er «Storbritannia ved inngangen av 2015 en internasjonal suksesshistorie»; økonomien er en frihavn av vekst og jobbskapning i Europa. Lønningene stiger, omsider, og folk flest vil få mer å rutte med.

I stedet bedriver Cameron en type svartmaling som vi kan gjenkjenne fra vårt hjemlige Frp i opposisjon, da absolutt ingen ting var på stell i verdens rikeste land.

Toppmøte i morgen

Morgendagens toppmøte mellom Angela Merkel og David Cameron i London har både Ukraina, EU og Hellas på agendaen. En fellesnevner er populisme og ytterliggående krefter som fisker i opprørt vann. De to regjeringssjefene ville ha alt å vinne på et tettere samarbeid. Men da må Cameron overbevises om at han er på villspor.

En av de få som kan makte det, er partifellen Boris Johnson, Londons frittalende borgermester.

Det er neppe tilfeldig at han akkurat nå har bedt et analysebyrå vurdere hva et britisk utenforskap vil ha å si for hovedstadens økonomiske utvikling. Konklusjonen i denne rapporten er at Camerons fokus på innvandring fra EU (les:Øst-Europa) og den gjentatte raljeringen med Brussel, har skapt et negativt inntrykk av Storbritannia i internasjonalt næringsliv:

Fra å være verdens tredje største vertsby for globale virksomheter – bare Tokyo og New York har flere – står London i fare for å miste mange av disse til mer vennligstilte byer, fremholdes det.

I tillegg til 194 internasjonale hovedkontorer, huser London hovedkvarteret til 145 utenlandske datterselskaper. Ingen andre byer i hele verden kan måle seg med dette. London er landets finansielle senter og økonomiske lokomotiv.

Når et betydelig flertall av disse selskapene oppgir at de vil flytte hovedkontoret fra London dersom Storbritannia forlater EU, er det noe David Cameron ikke lenger kan ignorere.

Det vet Boris Johnson bedre enn noen.

Les også

 1. Høyreslaget

  Den franske nasjonalistlederen Marine Le Pen og nederlandske Geert Wilders' felles Frihetsallianse lå godt an til å bli…
 2. Jubelmåling for nei-siden 20 år etter: «Alle» er mot EU

  Kvinner og menn i alle aldre, i alle landsdeler og fra alle partier er enige: Norge bør ikke melde seg inn i EU.
 3. Kommentar: «Tåke i kanalen – kontinentet isolert»

  Avisoverskriften fra første halvdel av forrige århundre speiler britenes historiske selvbilde.
 4. EU: Høyresidens slagmark

  Nigel Farage og Det britiske uavhengighetspartiet UKIP vant slaget om Europaparlamentet, men kan tape krigen.
 5. EU-kommentar: Camerons Flettfrid-strategi

  LONDON (VG) statsminister David Camerons argumenter mot EU er som å høre en viss frue fra Øvre Singsaker tale begeistret…
 6. Camerons kabal

  Statsminister David Cameron ommøbler den britiske regjeringen fordi det er slikt britiske statsministre har å gjøre.
 7. VG mener: Et styrket Skottland

  Etter en intens, engasjert og spennende valgkamp avgjorde velgerne at Skottland forblir en del av Storbritannia.
 8. EU, da!

  Gnistrende valgdueller mellom de to heteste presidentkandidatene Martin Schulz og Jean-Claude Juncker skulle oppildne…
 9. Slik har avstemningen forandret Storbritannia

  EDINBURGH (VG) Det skotske folk valgte bort uavhengigheten, men 1,6 millioner skotter har sørget for at Storbritannia…
 10. Cameron: EU er blitt for sjefete

  EU må endres, sier flere av Unionens topper. Men først skal den nye lederkabalen legges.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder