Kommentar

Kommentar: En av Italias vakreste byer jevnet med jorden

I fjor ble Amatrice kåret til en av Italias vakreste
landsbyer og innlemmet i den fornemme foreningen «I borghi più belli d'Italia», som betyr nettopp det. I morgentimene natt til onsdag ble den historiske byen jevnet med jorden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det totale omfanget av naturkatastrofen midt i Italia er ennå uvisst. Jordskjelvet var ikke spesielt kraftig, ifølge ekspertene, men det såkalte episentret var forholdsvis grunt, noe som medfører store skader.

De hjerteskjærende bildene fra Amatrice viser apokalyptiske ødeleggelser. Dødstallene har steget for hver time og kan komme til å øke ytterligere etter hvert som hjelpemannskapene makter å ta seg frem til de mange småstedene i det tilliggende fjellområdet – landsbyer som har mistet veiforbindelsen på grunn av jordskjelvet.

Les også: Grufulle scener i landsbyene

Det er provinsen Rieti, ca. tolv mil nord for Roma i Lazio-regionen og naboprovinsen Ascoli Piceno i Marche som synes hardest rammet av naturkatastrofen. Normalt sett et relativt tynt befolket område med flere små, rustikke landsbyer som tiltrekker seg mange besøkende i turistsesongen.

For italienere flest er august årets store feriemåned med mange lokale festivaler. Et slikt høydepunkt i regionen sto på programmet nå til helgen. Den årlige Sagra degli Spaghetti all'Amatriciana samler tilreisende fra hele landet, og skulle i år vært arrangert for femtiende gang.

Bakgrunn: Desperat graving etter overlevende

Matfestivalen har sitt navn etter en stedlig pastarett basert på guanciale – tørket, krydret svinekjake – og pecorinoost, angivelig en spesialitet man må være vokst opp med for å beherske. Ifølge lokal tradisjon var det derfor paven gjennom århundrene alltid skulle ha en kokk fra Amatrice i sin tjeneste.

Også i år hadde mange festivaldeltagere kommet til Amatrice noen dager i forveien. Følgelig var det ekstra mye folk i området der jordskjelvet rammet. Dette kompliserer redningsarbeidet fordi man simpelthen ikke vet hvor mange, eller hvem, som har befunnet seg i den raserte byen.

Skjelvet fant sted klokken halv fire. Det er med få minutters forskjell samme klokkeslett som da katastrofen rammet L’Aquila fem mil lenger sør i 2009.

VG-kommentar: Italia kan bli EUs neste krise

Jordskjelvet i april for syv år siden var omtrent like sterkt og like grunt som nattens. 309 mennesker omkom og ca. 11 000 bygninger i middelalderbyen ble helt eller delvis ødelagt i det som den gang ble kalt Italias alvorligste jordskjelv etter Irpinia-katastrofen i 1980, da deler av Campania i Sør-Italia ble jevnet med jorden og 2500 mennesker mistet livet.

Menneskene som bor i dette distriktet vet at jordskjelv er noe som inntreffer med ujevne mellomrom. Rent geografisk og geologisk befinner de seg i et særdeles utsatt område, der den afrikanske kontinentalplaten presser mot Europa. Den seismologiske aktiviteten her er den høyeste i vår verdensdel. Sannsynligheten for jordskjelv er dermed stor.

Italia-kommentar: «Det søte liv, du liksom!»

Men selv om bevisstheten om dette er høy, fortsetter mange å bo i flere hundre år gamle murbygninger. Hjem som har vært i familienes eie i generasjoner. Kun et fåtall av dem er styrket i moderne tid for å motstå jordskjelv.

Etter den skjebnesvangre vårdagen i 2009 da katastrofen rammet L’Aquila, lovte daværende statsminister Silvio Berlusconi både å bistå med offentlige midler i gjenoppbyggingen og iverksette nasjonale programmer for jordskjelvsikring.

VG-kommentar: Advarer mot Trumposconi

Det ble det ingen ting av. Tvert imot hefter L’Aquila ved Berlusconi på samme måte som Watergate formørker Richard Nixons ettermæle. Det handler blant annet om korrupsjonsskandaler knyttet til hvilke entreprenører som fikk de lukrative kontraktene, og en rettsfarse av en sak mot seks seismologer som ble dømt for uaktsomt drap fordi de ikke hadde forutsett jordskjelvet.

Les også: Hvem styrer den sicilianske mafiaen? Maktkamp eller avtalt spill

Amatrice og nærområdene er kjent for sine historiske bygninger og nasjonalparken Gran Sasso e Monti della Laga, en av Europas aller største. Store deler av byen var fra midten av 1600-tallet, da den ble gjenoppbygd etter forrige jordskjelv i 1639. Det lokale kjøkken er som nevnt en institusjon i seg selv, og provinsen er en av Italias ledende produsenter av olivenolje.

Alt dette gjør distriktet til et populært reisemål, og turisme er i dag en viktig inntektskilde. Reiselivet er rimeligvis redd for at naturkatastrofen skal gjøre omlandet mindre attraktivt.

Samtidig er det en begrunnet frykt for at Amatrice og Pescara del Tronto skal lide L'Aquilas skjebne også her – som et moderne Pompeii med horder av europeiske katastrofeturister strømmende til for å se ødeleggelsene på nært hold.

Kommentar om Italia og eurokrisen: «Det indre marked»

Italia er et lappeteppe av stolte bystater, gamle republikker, svunne kongedømmer og selvbevisste regioner befolket med seksti millioner individualister. Den lokale tilhørigheten er italienerens identitet, og konfliktnivået provinsene mellom kan være skyhøyt.

Men ved to anledninger er ingen mer italienere enn italienerne, ingen mer solidarisk, ingen mer stolt av sitt land og folk; det er når Italia er i sluttspillet i fotball-VM, og det er i tider som dette – når tragedien rammer. Da står de opp for hverandre som knapt noen annen. Italia har blant annet et forbilledlig velorganisert sivilforsvar, som i motsetning til mye annet her, fungerer knirkefritt. Slik også landets statsminister Matteo Renzi uttrykte det tidlig onsdag morgen:

I en krise som dette vet Italia hva som skal gjøres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder